• BIST 13458.1
  • Altın 6220.69
  • Dolar 47.5276
  • Euro 54.838
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 20 °C

Türkmen takılarına modern yorum

Türkmen takılarına modern yorum
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSMEK işbirliğiyle Dilfiruz Türkmen Takıları sergisi düzenlendi....

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSMEK işbirliğinde Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Dilfiruz Türkmen Takıları sergisi düzenlendi. 

Bursa haber...   

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatkarı Zafer Karazeybek tarafından hazırlanan Türkmen takılarının günümüze uyarlanarak yorumlandığı sergi, Tayyare Kültür Merkezi’nde Bursalılarla buluştu. Geleneksel takılar, sanatkar Karazeybek tarafından kemik, kuru karanfil, boynuz, hurma çekirdeği, sedef ve kuka ağacından hazırlanarak kolye, küpe, kemer, yaka iğnesi olarak günümüz kullanımına uygun hale getirildi.

Koleksiyonda yer alan yaklaşık 130 farklı konudan esinlenerek hazırlanan 120 eser, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Türkmenlerin yıllar boyunca türeyiş, bereket, dua, hastalıklardan ve kötülüklerden korunma gibi amaçlarla kullandığı sembollerden izler taşıyan eserlerin yer aldığı sergi Bursalılardan yoğun ilgi gördü. 

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Halide Serpil Şahin de sergiyi Bursalı sanatseverlerle birlikte gezdi. Başkanvekili Şahin, Türk Dünyası Kültür Başkenti teması ile geleneksel ürünlerin göz önüne çıkarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şahin, “2022 Bursa için çok anlamlı. 16 yıldır faaliyet gösteren BUSMEK çalışmaları da bizim için çok değerli. Birçok Bursalıya meslek edindirme noktasında yardımcı oluyoruz. Tarihte var olmuş ama uzun yıllardır bilinmeyen sanatlarımızın günümüzde yaşatılması noktasında biz bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda pek çok konuda kurs düzenliyoruz. Sergideki pek çok takıda Umurbey ipekçiliğin katkısını da görüyoruz. Bursa’nın değerlerini tarihle bir arada barındığı için bu sergi oldukça önemli. Sergide emeği geçenleri ve özellikle çalışmalarındaki eşsiz yorumundan ötürü Zafer Karazeybek hocamızı kutluyorum. Tüm Bursalıları eski Türkmen takılarının çağdaş yorumla günümüze uyarlanmış halini görmeye davet ediyorum” dedi. 

Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle bu konuyu seçtiğini dile getiren Karazeybek ise, “Türk dünyasında yer alan değerleri takıya yansıtmak istedik. Atölyelerimizde de bu tarz çalışmalar hazırladık. Boynuz oyma, kakma tekniği, rölyef, kesme tekniği gibi birçok geleneksel teknik kullanıldı. Asıl bu serginin önemli yanı desen ve modellerinin üzerindeki motif değerleridir. Sergimizde her biri ayrı fikirle hazırlanan eşsiz olan yaklaşık 120 eser bulunuyor. Tomaka, zülüflük, perperi, uzun çeki gibi Türkmen giyim kuşamını süsleyen birçok eşya mevcut. Türk Kültür Araştırmacısı Sabiha Tansuğ’dan derlediğim 130 farklı konuyu bu sergide çalıştım” diye konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Mudanya'da yaz dolu dolu geçiyor01 Ağustos 2026 Cumartesi 16:39
  • Biba: ''Bursa üretimle güçleniyor.''01 Ağustos 2026 Cumartesi 16:34
  • Fetih coşkusu Orhaneli'de01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:43
  • Rusya'dan Kiev'e saldırı: 9 ölü, 30'dan fazla yaralı01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:38
  • Dereye uçtu burnu bile kanamadı01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:36
  • Bursa'da ev yangını can aldı01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:35
  • Evden 28 ton çöp çıktı!01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:29
  • Büyükşehir Belediyesporlu Yüzücülerden 3 Madalya31 Temmuz 2026 Cuma 20:13
  • Biba: ''Ortak akıl güven üretir.''31 Temmuz 2026 Cuma 20:03
  • Bursa’da çıkan yangın kontrol altına alındı31 Temmuz 2026 Cuma 20:01
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43