• BIST 10745.32
  • Altın 4372.129
  • Dolar 40.6574
  • Euro 46.9993
  • Bursa 28 °C
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 33 °C

Trump'ın vergi tehdidine Çin'den cevap

Trump'ın vergi tehdidine Çin'den cevap
"Kararlılıkla karşı önlemler alacağız"

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yüzde 50 oranında ek gümrük vergisi getirme tehdidine karşı Çin'in sonuna kadar savaşacağı belirtilerek, "Çin, haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlılıkla karşı önlemler alacaktır" ifadesi kullanıldı.


ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yüzde 50 oranında ek gümrük vergisi uygulama tehdidine Pekin yönetiminden sert tepki geldi. Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "ABD'nin Çin'e yönelik gümrük vergilerini artırma tehdidi, hata üstüne hatadır. Bu, Amerikan tarafının şantajcı doğasını bir kez daha ortaya koymaktadır" denildi.
Çin'i hedef alan "sözde" karşılıklı gümrük vergilerinin "temelsiz" ve "tek taraflı zorbalığın tipik bir uygulaması" olduğu belirtilen açıklamada, "Bunu asla kabul etmeyeceğiz. ABD tarafı yanlış yolda ilerlemeye kararlıysa Çin sonuna kadar savaşacak" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, ABD'nin gümrük vergilerini artırması durumunda Çin'in kendi haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlılıkla karşı önlemler alacağı vurgulandı.

ABD'ye diyalog çağrısı


Çin'in aldığı karşı tedbirlerin ülkenin egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını korumayı ve normal uluslararası ticaret düzenini sürdürmeyi amaçlayan meşru eylemler olduğu kaydedilen açıklamada, ticaret savaşında kazananın olmayacağı ve korumacılık politikası ile hiçbir yere varılmayacağı hatırlatıldı. "Çin ile başa çıkmanın doğru yolu baskı ve tehditler değildir" denilen açıklamada, "ABD'yi yanlış uygulamalarını derhal düzeltmeye, Çin'e karşı tüm tek taraflı gümrük vergisi uygulamalarını iptal etmeye, Çin'in ekonomisini ve ticaretini baskı altına almayı amaçlayan uygulamaları sonlandırmaya ve sorunları diyalog yoluyla ve karşılıklı saygı temelinde çözmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Çin misilleme yapmış, Trump tehdit etmişti


ABD Başkanı Donald Trump'ın uluslararası ticarette adaleti sağlama iddiasıyla uygulama kararı aldığı gümrük vergilerine Çin'den misilleme gelmişti. Çin Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Trump'ın Çin'i hedef alan yüzde 34'lük gümrük vergisi uygulamasına tepki olarak 10 Nisan'dan itibaren tüm ABD mallarına aynı oranda gümrük vergisi uygulanacağı bildirilmişti. Trump ise Çin'in ABD'ye uyguladığı yüzde 34'lük misilleme vergisini 8 Nisan'a kadar geri çekmemesi halinde, ABD'nin 9 Nisan'dan itibaren Çin'e yüzde 50 oranında ek vergi uygulayacağını duyurmuştu.

Vergiler yüzde 100'ü aşacak


ABD Başkanı Donald Trump, 4 Mart'ta yaptığı açıklamada ABD'ye gelen fentanil akışını önlemede başarısız olduğu gerekçesiyle Çin'e yönelik gümrük vergilerini yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkardığını duyurmuştu. Trump geçtiğimiz hafta ise Çin'e yüzde 34'lük ek vergi kararını açıklamıştı. Trump'ın dün açıkladığı ek yüzde 50 verginin yürürlüğe girmesi durumunda ise ABD'nin Çin'e uyguladığı gümrük vergileri toplamda yüzde 104'e ulaşacak.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Trump'tan Kanada'ya yeni vergi11 Temmuz 2025 Cuma 09:29
  • Aliyev, Paşinyan’la bir araya geldi10 Temmuz 2025 Perşembe 10:51
  • Trump: Brezilya'ya yüzde 50 vergi koydu10 Temmuz 2025 Perşembe 10:50
  • Ukrayna'dan Rusya'da plaja saldırı09 Temmuz 2025 Çarşamba 11:19
  • Trump’tan yeni vergi sinyali09 Temmuz 2025 Çarşamba 10:52
  • ABD, HTŞ’yi terör örgütü listesinden çıkarıyor08 Temmuz 2025 Salı 09:17
  • Trump’tan Musk’a: Parti kurması saçma07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:42
  • Trump: "FED Başkanı derhal istifa etmeli"03 Temmuz 2025 Perşembe 10:51
  • Trump, yine Musk'ı hedef aldı01 Temmuz 2025 Salı 11:10
  • İran’dan Starlink’e yasak30 Haziran 2025 Pazartesi 10:53
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43