• BIST 9431.97
  • Altın 4249.32
  • Dolar 39.7461
  • Euro 46.1717
  • Bursa 32 °C
  • İstanbul 30 °C
  • Ankara 30 °C

Tolga Tanış: Korkmadan, halkın menfaatlerini korumaya devam edeceğiz

Tolga Tanış: Korkmadan, halkın menfaatlerini korumaya devam edeceğiz
WASHINGTON - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, yazdığı bir kitaptan dolayı, hakkında iftira ve hakaret davası açtığı Hürriyet Gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış, kitabındaki tüm id

WASHINGTON - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yazdığı bir kitaptan dolayı, hakkında iftira ve hakaret davası açtığı Hürriyet Gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış, kitabındaki tüm iddiaların arkasında olduğunu söyledi. Kitabın aylar öncesinde piyasaya sürülmesine rağmen henüz hiçbir iddianın resmi kaynaklarca yalanlanmadığına dikkat çeken Tanış, "Korkmadan, geri adım atmadan eleştirmeye, halkın menfaatlerini korumaya devam edeceğiz; yapacak başka bir şey yok." dedi.

Tolga Tanış'ın 'POTUS ve Beyefendi' kitabı, yayınlandığı ilk günden itibaren çok konuşuldu. Kitabındaki iddiaları ile "Cumhurbaşkanı'na hakaretten dava açılan gazeteciler" kervanına katılan Tanış, Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevaplandırdı.

Kitap sebebiyle 9 yıl 4 ay hapis cezası ile yargılanması istenen Tanış, "TCK'nın 299'uncu maddesindeki cumhurbaşkanına hakaret ve TCK'nın 267'nci maddesindeki iftira suçlarından cezalandırılmam isteniyor. Her ikisi için de ayrı ayrı olarak dört yıla kadar hapis cezası var. Hatta 299'da, suç eğer bu vakada olduğu gibi basın ve yayın yoluyla işlenmişse ceza üçte bir oranında artırılıyor." dedi.

BEYEFENDİ DEMEK HAKARET Mİ?

Avukat Ahmet Özel'in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu şikayet dilekçesinde "Kitap boyunca Müvekkilimden bahsederken 'Beyefendi' sıfatı kullanılmıştır" ifadesi yer alıyor. Bu ifadeye bir anlam veremediğini söyleyen Tanış, "Erdoğan'a Beyefendi demeniz hakaret mi kabul edildi?" şeklindeki soruya karşılık, "Herhalde. Ben de anlamadım. Kendisine 'Beyefendi' demem, dilekçenin maddelerinden biri. Etrafındaki danışmanlar dahil kendisini destekleyenlerin de kullandığı bir ifadeyi benim de kullanıyor olmam rahatsız etmiş demek." şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın Avukatı Ahmet Özel'in yazdığı 3 sayfalık dilekçenin somut hiçbir dayanadığı olmadığını söyleyen Tanış, "Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiğim iddia edilmiş mesela. Ama nasıl haraket etmişim, ne demişim, net olarak açıklanmamış. Belgelere dayandırdığım, Kürt petrolüyle ilgili yazdığım bir bölüme de 'iftira' deniyor. Ama niye iftira ya da nerede bir maddi hata yapmışım, cevabı yok. Dediğim gibi orası 'hakaret', burası 'iftira' ama hukuki gerekçe nedir, belli değil." ifadelerini kullandı.

KİTABIMIN ARKASINDAYIM; RESMİ MAKAMLARDAN TEK YALANLAMA GELMEDİ

Tanış, POTUS ve Beyefendi kitabında 2011'de Kürt bölgesindeki petrolü taşıma işini üstlenen Powertrans şirketinin Çalık Holding ve Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak ile ilişkisini çeşitli belgelerle ortaya koyuyor. Kitabındaki iddiaların arkasında olduğunu dile getiren Tanış, "Bütün kitabı, somut bilgi ve belgelere dayandırmaya çalıştım. Çünkü kitabın başında da belirttiğim gibi amacım bir kaynak eser ortaya koymaktı. Bu yüzden kitap boyunca kullandığım ifadelere çok dikkat ettim. Tartışmalı, açıkta kalan bir yön olmaması için çaba sarf ettim. Nitekim şimdiye kadar kitaba ilişkin resmi makamlardan gelmiş tek bir yalanlama yok. Bu açıdan konunun mahkemeye taşınma ihtimaline de sevinmedim değil aslında. Çünkü araştırmam sırasında bazı ilave belgeler için mahkeme kararı gerekiyordu. Şimdi bu soruşturma sonrası böyle bir şans da doğmuş oldu benim için." şeklinde konuştu.

Tanış, Erdoğan'ın gazetecilere bunca dava açarak belki de onları korkutabileceğini ve böylece eleştirilerin önüne geçebileceğine inandığını dile getirdi. Kitabındaki eleştirilerin hakaret olduğuna inanarak dava açmasının vahim olduğunu kaydeden Tanış, "Eğer hakaret olarak görüyorsa ifade özgürlüğünün evrensel ölçülerde ne demek olduğunu bilmiyor demektir. Sonuçta her halükarda Türk demokrasisi için çok üzüntü verici bir durum. Yıllardır herkes söylediği halde kabul etmiyor." dedi.

ADİL VE DÜRÜST GAZETECİLERİN MÜCADELESİ

Yakın zamanda Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Todays Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in de aralarında olduğu çok sayıda gazeteciye yönelik açılan davaları değerlendiren Tanış, "Ben bugün Türkiye'de âdil ve dürüst gazetecilik yapmaya çalışan insanların yaşadıklarını ülkenin özgürleşmesi için yürütülen bir mücadele olarak görüyorum. Şimdiye kadar bu yüzden hapis yatıp ya da işini kaybedip bedel ödeyen meslektaşlarıma da o yüzden büyük saygı duyuyorum. Herkes sırayla üstüne düşeni yapıyor. Korkmadan, geri adım atmadan, eleştirmeye, halkın menfaatlerini korumaya devam edeceğiz; yapacak başka bir şey yok." şeklinde konuştu.

Tanış, söz konusu gelişmelerin Batı dünyasında Türkiye'ye büyük bir itibar kaybettirdiğini; ancak bu baskılar sebebiyle "Türkiye'de işlerini kaybeden, hapse düşen, aile hayatları alt üst olan 'pırıl pırıl insanlar'ın yaşadıklarının" daha önemli olduğunu olduğunu vurguladı. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Trump: 'Bombayı ellerinden aldık"23 Haziran 2025 Pazartesi 08:31
  • İran halkı sokakta: "Teslimiyet yok, ABD ile savaş"23 Haziran 2025 Pazartesi 07:18
  • Suriye'de kiliseye saldırı: 20 kişi öldü23 Haziran 2025 Pazartesi 06:24
  • İran’da MOSSAD operasyonu21 Haziran 2025 Cumartesi 10:33
  • Kremlin: 'Rejim değişikliği kabul edilemez"20 Haziran 2025 Cuma 11:36
  • İran, Beerşeba kentini vurdu20 Haziran 2025 Cuma 10:31
  • ABD ve Almanya'dan İsrail’e 14 uçak yardım20 Haziran 2025 Cuma 08:53
  • İran'dan İsrail'e balistik füze saldırısı: 65 yaralı19 Haziran 2025 Perşembe 10:53
  • İsrail nükleer tesislere saldırdı19 Haziran 2025 Perşembe 10:42
  • Trump: "Yapabilirim de, yapmayabilirim de"18 Haziran 2025 Çarşamba 18:55
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43