• BIST 10720.86
  • Altın 4307.057
  • Dolar 40.6678
  • Euro 46.4227
  • Bursa 27 °C
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 29 °C

Suçluluk duygusu ile nasıl baş edilir

Suçluluk duygusu ile nasıl baş edilir
Hepimizin doğru ve yanlış kavramları vardır....

Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk konu hakkında bilgiler verdi. Hepimizin doğru ve yanlış kavramları vardır. Doğru ve yanlış kişiden kişiye göre değişebilir yani özneldir. Doğru olarak nitelendirilen durumların dışında bir eylem gerçekleştirdiğimizde yanlış veya hatalı davrandığımızı yorumlarız.

Yanlış olarak değerlendirdiğimiz davranışların sonucunda kimileri pişmanlık ve utanç yaşayıp kendilerini suçlamaya başlarlar. Bu aynı zamanda kişinin kendine hata yapma fırsatı vermediğinin bir göstergesidir. Kendini sürekli olarak yargılama eğilimi olan kişiler, kendilerini ve başkalarını suçlama eğiliminde olurlar.

Herkesin gerçekliğinin farklı olduğunu kendimize hatırlatırsak bir başkasını suçlama eğiliminde olmayız. En iyisini ve en doğrusunu yapmak bizi kaygılandırır. Kendimize yanlış yapma fırsatını vererek suçlayıcı bir tavırdan uzaklaşmış oluruz.

 Yanlış veya doğru olarak nitelendirdiğimiz durumları kimler tarafından nasıl öğrendiğimize odaklanabiliriz. Ebeveynlerimiz ve çevremiz, yaptığımız olumsuz davranışların sonuçlarını bize anlatmak yerine eleştirir, kızar veya azarlarsa kendimize şefkatli davranmayı öğrenemeyiz.

Ayrıca 'Senin için nelere katlandım, ben sadece sen mutlu ol diye konuşuyorum, sürekli iyiliğini düşünüyorum' gibi cümleler fedakarlık kisvesi altında karşımızdaki kişilere vicdani yük bırakır. Kendisinden beklenilen davranışları gerçekleştiremeyen kişiler kendilerini suçlu hissedebilirler.

İstenildiği gibi başarı, makam, mevki, statü, karakter, maddiyat elde edemediğinde yeni bir yol haritası çizmek yerine yaptığı yanlışlara odaklanır. Sürekli kendini suçlayan insanlar başkalarının da kendisini suçlayacağını düşündüğü için adım atmakta güçlük çekerler ve yalnızlaşabilirler.

Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk ,'''Çevresindekilere her hareketiyle zarar verdiğini düşünen kişiler yoğun mahcubiyet yaşayarak sürekli özür dileme eğiliminde olabilirler. Bunun yerine karşılıklı duyguları paylaşarak yaşanılanların öğretilerini dillendirebilirler.  Bazıları elinde olmayan ve müdahil olamayacağı şeyler için suçluluk yaşayabilir. Örneğin; bazıları ebeveynlerinin sürekli kavga etmesinden kendisini sorumlu tutar veya yakınını kaybeden biri daha farklı senaryoların olabileceğini düşünerek 'keşke' kelimesini söyleyerek kendini suçlar. Herkesin kendi eylemlerinden sorumlu olduğu düşüncesini unutup her şeyin kendisiyle alakalı olduğunu düşünerek sonuca hükmetmeye çalışırlar. Hayatın belirsiz olduğunu ve kendi eylemlerimizin sorumluluğunu almak bizi daha özgür kılar.''dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kulak zarı neden yırtılır?30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:58
  • Kadınları tehdit eden yaz hastalıkları30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:56
  • Duruş bozukluğunun sebebi diş sıkma olabilir30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:50
  • Genç “Yaşlanmanın” Sırları30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:48
  • Hamilelikte sağlıklı beslenme şifreleri28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:59
  • Sıcaklarda burun kanamalarına dikkat28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:58
  • Zihinsel yük kadınları sessizce yoruyor!28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:51
  • Olumlu düşün, beynini koru!28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:48
  • Tetik Parmak Belirtilerine Dikkat28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:45
  • İnmeyi Önlemenin 8 Yolu28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43