• BIST 10812.51
  • Altın 4842.346
  • Dolar 41.3326
  • Euro 48.5631
  • Bursa 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Siber suçluların hedefi yine KOBİ'ler

Siber suçluların hedefi yine KOBİ'ler
KOBİ’lerin yarısından fazlası geçen yıl 1 kez saldırıya uğradığını bildirdi...

Veri koruma yalnızca büyük kuruluşlar için önemli gibi görülüyor olsa da kişisel verilerin güvenliği KOBİ’ler için de oldukça önemli. Öyle ki, geçen yıl ortalama en az 1 kez siber saldırıya uğrayan KOBİ’lerin siber saldırganlar tarafından düzenli olarak hedef alındığını aktaran Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, verileri korumak için önlem alınmamasının risklerini paylaşıyor.

Sadece büyük şirketlerin değil, KOBİ’lerin de kişisel verilerini koruma konusuna azami dikkat etmesi gerekiyor. Yaşanabilecek en küçük siber saldırı bile çok büyük sıkıntılar doğurabiliyor. Herhangi bir veri koruma planına sahip olmayan KOBİ’ler güvenlik, mali kayıp, yasal sorunlar, operasyonel vakit kaybı gibi önemli sıkıntılar yaşayabiliyor. Öyle ki Verizon’ın 2021 Veri İhlali Araştırmaları Raporu’na göre KOBİ’lerin %61’i geçen yıl en az 1 kez siber saldırıya uğradığını bildirdi. Özellikle küçük işletmelerin veri korumaya önem vermediğini bilen siber saldırganların hedefinde olduklarının altını çizen Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, verilerini korumayan KOBİ’lerin karşı karşıya kalacağı riskleri sıralıyor.

Güvenirlik sorunları yaşayabilirler. Verileri güvence altına almamanın en büyük risklerinden biri, müşterilerin güvenini kaybetmek oluyor. İtibarı sarsılan KOBİ’lerin güveni tekrar oluşturması zaman alıyor ve bu nedenle ciddi kayıplar yaşayabiliyor. Hatta, bu durum KOBİ’leri iflasa bile sürükleyebiliyor.

Mali kayıplarla karşı karşıya kalabilirler. Herhangi bir siber saldırıya maruz kalan KOBİ’ler finansal kayıplarla karşı karşıya kalıyor. Önlem almayan KOBİ’ler, yeni güvenlik mekanizmaları satın almak, yasal cezaları karşılamak, varsa ihlalden etkilenen müşterilere tazminat ödemek, ihlalin nasıl gerçekleştiğini keşfetmek adına bir soruşturma için ödeme yapmak gibi birçok sebepten çok yüklü paralar harcamak zorunda kalabiliyor.

Yasal işlemlerle uğraşabilirler. Veri koruma yönetmeliklerine göre, kuruluşların yasal olarak müşterilerinin ve çalışanlarının kişisel verilerini korumak için gerekli önlemleri almak gibi bir sorumluluğu bulunuyor. Bir siber saldırıya uğrayıp verileri güvende tutamayan KOBİ’lere büyük kuruluşlara da olduğu gibi tazminat davası açılabilir. Dava süreci boyunca hem maddi hem manevi zarara uğrayan işletmeler için bu süreç bir hayli yıpratıcı olabiliyor.

Operasyonel aksaklık yaşayabilirler. KOBİ’lerin düşünmesi gereken başka bir husus ise olası bir siber saldırı yaşandıktan sonrasında işletmenin yaşayacağı operasyonel aksaklıklar oluyor. İşletmeler, belli bir süre işleri azaltmak veya tamamıyla durdurmak zorunda kalabiliyor. Bu gibi durumlar, gelir kaybına hatta müşteri kaybına bile yol açabiliyor.

Kişisel veya işletme bilgileri başkalarının eline geçebilir. Bir siber saldırı hassas verilerin çalınmasıyla sonuçlandığı zaman hem kişisel veriler ve işletmeyle ilgili tüm bilgiler hem de müşterilerin bilgileri tehlikeye giriyor. Siber saldırganlar genellikle IP adresleri, iletişim bilgileri ve finansal bilgileri hedefliyor. Bu bilgileri elde den saldırganlar KOBİ’leri para karşılığı tehdit edebiliyor, bazı verileri ifşa edebiliyor ve işletmelerin batmasına bile neden olabiliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Siber zorbalığı hafife almayın26 Ağustos 2025 Salı 19:57
  • Yapay zekayla dertleşirken dikkat25 Ağustos 2025 Pazartesi 16:16
  • Dijital çağın yorgunlarıyız!23 Ağustos 2025 Cumartesi 13:37
  • Her tarayıcı uzantısı masum değil22 Ağustos 2025 Cuma 14:52
  • Dijital içerikler dopamini sömürüyor!22 Ağustos 2025 Cuma 14:25
  • Sahte yatırımlar gerçek zararlara dönüşüyor22 Ağustos 2025 Cuma 14:07
  • Kullanıcıların ortak derdi: Reklamlar20 Ağustos 2025 Çarşamba 14:22
  • Kimlik avı saldırıları %38,4 arttı16 Ağustos 2025 Cumartesi 22:23
  • Ergenlerde ekran süresi 9 saati buluyor!05 Ağustos 2025 Salı 14:23
  • Sanal kumar intihara götürüyor05 Ağustos 2025 Salı 14:09
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43