• BIST 10267.09
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • Bursa 8 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 6 °C

Sarıbal'dan Mudanyalı zeytincilere destek

Sarıbal'dan  Mudanyalı zeytincilere destek
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal..
CHP Parti Meclisi Üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; CHP Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batman ve yöneticileriyle bir araya gelerek Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde zeytincilikle uğraşan çiftçilerin zararlarını yerinde görmek için köyleri ziyaret etti.
 
Ziraat Mühendisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; zeytin bahçelerinde yaşanan hasarın gözlemlerine dayanarak ciddi oranda olduğunu, 2090 Sayılı Afet Kanunu'nda yapılacak değişiklikle bu yaşananların da afet kanunu kapsamına alınması gerektiğini dile getirdi.
 
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; zeytincilerin zararını yerinde öğrenmek için CHP Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batman ve İlçe yöneticileri Mehmet Şamatacı, Sibel Gencer, Asuman Çelenk, Ercan Samastı ile Mudanya'nın Esence(Eşkel), Yalıçiftlik köylerinde ve Trilye, Kumyaka meralarında çiftçilerle görüştü.
 
30 Aralık Cuma gecesi, yoğun kar nedeniyle zeytin bahçelerinde oluşan zararı öğrenmek için incelemelerde bulunduklarını söyleyen Sarıbal; yoğun kar yağışının zeytin ağaçlarına yaptığı zararları yazılı bir açıklamayla şu şekilde dile getirdi.
 
 
 
"CHP İlçe yöneticilerimizle köylerimizden bazılarını ziyaret ettiğimizde, çıkan tabloyu şöyle özetleyebiliriz:
 
Kar yağışı, dallarda karın birikmesi ve özellikle kış aylarında ağaçlardaki öz suyun en az olduğu dönemlerden biri olmasından dolayı ağırlıklı olarak dal kırılmaları, gövde kopmaları, ana dal ayrılma ve kırılmaları ile zeytinliklerin zarar gördüğünü tespit ettik.
 
Dallar genel olarak çok yıllık olan, yaşlı ağaçlarda kırılma daha fazlayken; genç ağaçlarda göreceli olarak daha azdır. Bu tamamen ağaçların dallarının esnekliği ile ilgili bir durumdur. Bu görünürdeki zarar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu zarar şekli sadece bu yılın zararı değildir. Ağaçlar, bu dalların zararını kapatıncaya kadar çok yıllık zarar edilmektedir. Tespitlerimizdeki en net zarar, bu yöndedir. Ağaç olarak ve oran olarak değişkenlik gösterse de gövdesinden kopan yani %100 zarar gören ağaçlar da var. Birkaç dalı kopan %20 ile %30 zarar gören de var."
 
whatsapp-image-2017-01-03-at-14.28.05.jpeg
 
Zeytin bahçelerinde görünen zararların yanında görünmeyen zararların da gelecekteki ekonomik kayıplarla daha çok ortaya çıkacağını ileri süren Sarıbal; 2017 Mayıs ayında çiçeklenmede tablonun daha da netleşeceğini dile getirdi. Zarar gören zeytinlikler için inceleme çalışmasından sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mudanya İlçe Müdürlüğünü ziyaret ettiklerini söyleyen Sarıbal;
 
"Kar soğuğu ve sonradan ortaya çıkacak sürgün ve göz yanıklarından dolayı oluşacak verim düşüklüğü oranını şimdiden söylemek zor. Ancak 2017 Mayıs ayında çiçeklenmede görebileceğiz. Yine görünen zararlar içinde ele aldığımız kopan çok yıllık dalların gelecek yıllarda verim eksikliği yaşayacağı için görünmeyen fakat gelecek yıllarda verim nedeniyle ekonomik zararları ortaya çıkacaktır.
 
Daha geniş bir çalışma ve değerlendirme yapılması için; zarar alanını, zarar miktarını, oranını ve niteliğini ortaya çıkarmak için biz CHP İlçe Başkanı ve yöneticilerimizle, ; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mudanya İlçe Müdürlüğümüzü ziyaret ettik. Bilgilerimizi paylaştık. Aynı zamanda Mudanya Ziraat Odası, Esence Temsilcisi ile de konuyu yerinde paylaştık. Mudanya Ziraat Odası'na da bu konuda çalışma yapması için öneride ve istek talebinde bulunduk.
 
Yerinde ve arazide yaptığımız çalışma ve tespitlerimizi fotoğraflarla görselledik. Durumun vehametini ilgililere bildirdik. Bu açıklamalar ışığında ayrıca hala hasat edilmemiş zeytin bahçelerinin olması da görünen zararlar arasındadır. Hasatın yapılabilmesinin şu anda mümkün olmadığı; karın hala zeminde olması ve kar olmayan yerlerde ağır çamur olması, beklenen kar yağışı ve soğukların hasat yapılmayan yerlerde zarara neden olacağı görülmektedir.
 
Bu tespitler doğrultusunda yapılması gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:
 
2090 sayılı Afet Kanunu'nun bir an önce değiştirilip iklim değişikliği ve buna bağlı afetlerin yoğunlaşması göz önüne alınarak çiftçinin zararının giderilecek şekilde yeniden düzenlenmesi, müdahalede, üretimi ve üretim risklerini öngören ve bu riskleri gideren bir destekleme sağlanmalıdır.
 
Tane zeytine ve zeytinyağına, üreticiye ulaşacak şekilde destekleme yapılmalıdır.
 
Tarsim Tarım Sigortaları Kurumu'nun doğal afet risklerini( zeytin için; kar yükü, soğuk, üşüme, don, lodos, yağıştan dolayı döllenme eksikliğini) azaltacak bir uygulamaya acilen geçmesi gerekmektedir.
 
Sonuç olarak genelde tarımın bütününe, yerelde zeytinle ilgili üreticiden yana bir tarım politikasına ihtiyaç vardır. Biz CHP olarak; üretimi planlayan, kısa-orta-uzun vadeli sürdürülebilir bir tarım politikası ile tarım sorunlarının aşılacağına inanıyor, üreten ve hakça bölüşen bir yaklaşımdan yana olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz." diyerek yazılı açıklamasını sonlandırdı.
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Uludağ'a Mayıs ayında kar yağdı04 Mayıs 2024 Cumartesi 11:22
  • Izgara Tavuk kitapçılarda!03 Mayıs 2024 Cuma 15:59
  • Başkan Aydın’dan Bursalılara davet03 Mayıs 2024 Cuma 15:06
  • 81 ilde "Orman Benim" kampanyası03 Mayıs 2024 Cuma 13:23
  • Orhaneli'de düğün salonu ücretsiz03 Mayıs 2024 Cuma 10:47
  • Sokak hayvanlarına rehabilitasyon merkezi03 Mayıs 2024 Cuma 10:13
  • Bursa’da renkli etkinlik03 Mayıs 2024 Cuma 09:19
  • Bu yemek 671’inci defa pişecek02 Mayıs 2024 Perşembe 15:53
  • Perde işçiler için açılacak02 Mayıs 2024 Perşembe 11:42
  • Vali Demirtaş, YHT projesini inceledi02 Mayıs 2024 Perşembe 10:58
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78