• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • Bursa 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Saldırganların hedefi iOS cihazları

Saldırganların hedefi iOS cihazları
Kaspersky, iOS cihazlarını hedef alan yeni mobil APT kampanyasını ortaya çıkardı...

Kaspersky araştırmacıları, daha önce bilinmeyen zararlı yazılımlarla iOS cihazlarını hedef alan ve halihazırda devam eden bir mobil Gelişmiş Kalıcı Tehdit (APT) kampanyasını ortaya çıkardı. 'Operation Triangulation' olarak adlandırılan kampanya, iMessage aracılığıyla sıfır tıklama açıklarını dağıtarak cihaz ve kullanıcı verileri üzerinde tam kontrol elde eden kötü amaçlı yazılımları çalıştırıyor. Yazılımın nihai amacı kullanıcıları gizlice gözetlemek.

Kaspersky uzmanları, Kaspersky Birleşik İzleme ve Analiz Platformu'nu (Kaspersky Unified Monitoring and Analysis Platform - KUMA) kullanarak kurumsal Wi-Fi ağ trafiğini izlerken yeni bir mobil APT kampanyasını ortaya çıkardı. Kaspersky araştırmacıları, analizlerini derinleştirdiklerinde tehdit aktörünün düzinelerce şirket çalışanının iOS cihazlarını hedef aldığını keşfetti.

Saldırı tekniğine dair araştırılmalar halen devam etse de Kaspersky araştırmacıları şu ana kadar genel bulaşma sırasını belirlemeyi başardı. Kurbanlar, iMessage aracılığıyla tıklama gerektirmeyen (sıfır tıklamalı) bir açık içeren ekin bulunduğu bir mesaj alıyor. Mesaj başka herhangi bir etkileşim olmadan, ayrıcalık yükseltme için kod yürütülmesine yol açan ve virüslü cihaz üzerinde tam kontrol sağlayan bir güvenlik açığını tetikliyor. Saldırgan cihazdaki varlığını sağladıktan sonra mesaj otomatik olarak siliniyor.

Söz konusu casus yazılım, mikrofon kayıtları, anlık mesajlaşma programlarından gelen fotoğraflar, coğrafi konum ve virüslü cihazın sahibinin diğer faaliyeti hakkındaki veriler de dahil olmak üzere özel bilgileri sessizce uzaktaki sunuculara iletiyor.

Analiz sırasında tehdidin Kaspersky ürünleri, teknolojileri ve hizmetleri üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı ve Kaspersky müşterilerinin kullanıcı verilerinin veya kritik şirket süreçlerinin etkilenmediği doğrulandı. Saldırganlar yalnızca virüs bulaşmış cihazlarda depolanan verilere erişebiliyor. Kesin olmamakla birlikte saldırının özellikle Kaspersky'yi hedef almadığına inanılıyor. Kaspersky sadece bunu ilk keşfeden oldu. İlerleyen günlerde söz konusu siber saldırının küresel çapta yayılma durumunun daha da netleşmesi bekleniyor.

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) EEMEA Başkanı Igor Kuznetsov, şunları söyledi: "Siber güvenlik söz konusu olduğunda en güvenli işletim sistemleri bile tehlike altında kalabilir. APT aktörleri sürekli olarak taktiklerini geliştirdiklerinden ve istismar edecek yeni zafiyetler aradıklarından, işletmeler sistemlerinin güvenliğine öncelik vermelidir. Bu, çalışanların eğitimine ve farkındalığına öncelik vermeyi, onlara potansiyel tehditleri etkili bir şekilde tanımaları ve bunlara karşı savunma yapmaları için en son tehdit istihbaratını ve araçlarını sağlamayı da içerir. Triangulation operasyonuyla ilgili araştırmamız devam ediyor. Bu casusluk operasyonunun Kaspersky dışında da hedefleri olabileceğinden, yakında daha fazla ayrıntı paylaşılmasını bekliyoruz."

“Operation Triangulation” hakkında daha fazla bilgiyi Securelist.com'da bulabilirsiniz. iOS cihazınıza virüs bulaşıp bulaşmadığını kontrol etmek için web sitesindeki talimatları izleyebilirsiniz.

Kaspersky araştırmacıları, bilinen veya bilinmeyen tehdit aktörlerinin hedefli saldırısının kurbanı olmamak için aşağıdaki önlemlerin alınmasını öneriyor:

Uç nokta düzeyinde tespit, araştırma ve olayların zamanında düzeltilmesi için Kaspersky Unified Monitoring and Analysis Platform (KUMA) gibi işletmeler için güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın. 

Microsoft Windows işletim sistemini ve diğer üçüncü taraf yazılımlarınızı mümkün olan en kısa sürede güncelleyin ve bunu düzenli olarak yapın.

SOC ekibinize en yeni tehdit istihbaratına (TI) erişimini sağlayın. Kaspersky Threat Intelligence, şirketin tehdit istihbaratına ortak erişim noktasıdır ve Kaspersky tarafından 20 yılı aşkın süredir toplanan siber saldırı verilerini ve içgörüleri sağlar.

GReAT uzmanları tarafından geliştirilen Kaspersky çevrimiçi eğitimiyle siber güvenlik ekibinizi en son hedefli tehditlerle mücadele edecek şekilde geliştirin. 

Hedefli saldırıların çoğu kimlik avı veya diğer sosyal mühendislik teknikleriyle başladığından, ekibinize güvenlik farkındalığı eğitimi verin ve pratik beceriler kazandırın. Bunu Kaspersky Automated Security Awareness Platform aracılığıyla yapabilirsiniz. 
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kimlik avı saldırıları 2023'te arttı12 Mart 2024 Salı 11:39
  • Kadınları etkileyen siber tehditler11 Mart 2024 Pazartesi 10:18
  • Telefonunuzu bırakamamanızın 5 nedeni11 Mart 2024 Pazartesi 10:10
  • Sosyal medyada bunları paylaşmayın11 Mart 2024 Pazartesi 09:45
  • Dolandırıcılar KOBİ'leri hedef aldı09 Mart 2024 Cumartesi 10:04
  • Dolandırıcıların hedefi Oscar töreni08 Mart 2024 Cuma 13:34
  • Oyun satışları yükselişte07 Mart 2024 Perşembe 17:09
  • Warcraft Rumblede 4. sezon başlıyor06 Mart 2024 Çarşamba 15:16
  • Siber güvenlik uzmanı bulmak zorlaşıyor05 Mart 2024 Salı 12:29
  • Yükselen teknolojilerin işletmelere etkisi04 Mart 2024 Pazartesi 11:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78