• BIST 10225.48
  • Altın 4324.678
  • Dolar 40.2131
  • Euro 46.809
  • Bursa 31 °C
  • İstanbul 31 °C
  • Ankara 34 °C

Rusya´da ürküten rakam: 192 bin kişi AIDS´ten öldü

Rusya´da ürküten rakam: 192 bin kişi AIDS´ten öldü
MOSKOVA - Rusya Federal Tüketici Haklarının Korunması Ajansı (Rospotrebnadzor) Rusya´da ilk HIV vakıasının yaşanmasından bu yana AIDS´ten 192 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

MOSKOVA - Rusya Federal Tüketici Haklarının Korunması Ajansı (Rospotrebnadzor) Rusya'da ilk HIV vakıasının yaşanmasından bu yana AIDS'ten 192 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. HIV virüsü ülkede her yıl yüzde 10 artış gösteriyor.

Rospotrebnadzor'dan Interfax'a yapılan açıklamada, "Rusya'da bugün itibari ile HIV virüsü taşıyan kayıtlı 933 bin hasta var. Her yıl ortalama yüzde 10 artıyor. Toplamda 192 bin kişi AIDS nedeni ile yaşamını yitirdi." bilgisini paylaştı.

Özellikle kadınlar arasında HIV virüsünün daha hızlı yayıldığına dikkat çekilen açıklamada, yıl sonuna kadar hasta sayısının 1 milyonu bulabileceği uyarısı yapıldı.

Rusya Federal AIDS Merkezi Başkanı Vadim Pokrovski, devlet stratejisinin belirlenmemesi durumunda önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde HIV virüsü taşıyanlarının sayısının 2 milyona çıkabileceğini belirtti.

Rusya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Aleksey Mazus daha önce paylaştığı bilgide Rusya'nın Sibirya, Volga ve Ural bölgelerinde HIV virüsünün en çok görüldüğüne dikkat çekerek, "Kemerova, Yekaterinburg, Tümen, Tomsk, Novosibirsk, Samara ve İrkutsk en tehlikeli bölgeler. HIV daha çok uyuşturucu ve hap bağımlılarında görülüyor. Uyuşturucu için kullanılan iğnelerden bulaşıyor. Bu bölgelerde uyuşturucu kullanımı da fazla." bilgisini paylaştı. Sadece Moskova'da HIV virüsü taşıyanların sayısı ise 50 bini geçmiş durumda.

Hastalığın en fazla ortak kullanılan uyuşturucu iğneler ve cinsel yollarlarla bulaştığını açıklayan uzmanların, Rusya'nın Afrika olma yolunda olduğu uyarısında bulundu. Birleşmiş Milletler verilerine göre Rusya'da yetişkin nüfusun yüzde 1'i AIDS. Bu rakamlarla Rusya ve Ukrayna, Afrika'dan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Batı Avrupa'da bu oran yüzde 0,3, ABD'de yüzde 0,6 ve Afrika'da ise yüzde 1,5 civarında.

Birleşmiş Milletler verilerine göre ise AIDS dünya genelinde 40 milyon can aldı.
CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Trump’tan Musk’a: Parti kurması saçma07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:42
  • Trump: "FED Başkanı derhal istifa etmeli"03 Temmuz 2025 Perşembe 10:51
  • Trump, yine Musk'ı hedef aldı01 Temmuz 2025 Salı 11:10
  • İran’dan Starlink’e yasak30 Haziran 2025 Pazartesi 10:53
  • Rusya, Odessa’yı vurdu28 Haziran 2025 Cumartesi 11:43
  • İsrailli Bakan: "Hamaney'i öldürmek istedik"27 Haziran 2025 Cuma 10:24
  • Trump: "Çin ile ticaret anlaşması imzaladık"27 Haziran 2025 Cuma 10:07
  • İsrail: Hala bir tehlike var24 Haziran 2025 Salı 11:34
  • Irak’ta askeri üsse İHA’lı saldırı24 Haziran 2025 Salı 10:14
  • Trump açıkladı: Ateşkes sağlandı24 Haziran 2025 Salı 09:27
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43