• BIST 9474.94
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Robotlar insanların yükünü azaltacak

Robotlar insanların yükünü azaltacak
“İnsanlar ve robotlar bir takım gibi çalışacak”...

Yapay zeka iş dünyasının çalışma modellerine yön verirken, Z kuşağının yeni iş arkadaşları dijital işbirlikçiler oluyor. Oracle’ın 14 ülkedeki Z kuşağından gençle gerçekleştirdiği araştırmaya göre dijital nesil yapay zekayı teknolojik gelişimin doğal bir sonucu olarak görüyor ve bu jenerasyon tekrarlayan işlerini kendileri yapmak yerine makinelere devrediyor. Türkiye’nin ilk robot işe alım ve yerleştirme şirketi Robot İstihdam Ajansı ise iş rollerine en uygun robot portföyü ile dijital çalışanlar sunarak iş dünyasının çalışma kültürünü yeniden yaratıyor.

“Robotlar insanların yerini almayacak, aksine iş yükünü azaltacak”

Ani istifa durumunda ya da boşalan kadrolarda işlerin genellikle diğer çalışanların üzerine kaldığını, robotlara bazı işleri devretme amacının insanların daha inovatif projelere ve kendi işlerine odaklanmalarını sağlamak olduğunu belirten Robot İstihdam Ajansı Kurucusu Canan Alkın, konuya dair şu değerlendirmede bulundu: “İnsanların robot gibi çalışması mı, robotların insanların yerine çalışması mı sorusuyla çıktığımız bu yolculukta tekrarlayan işler arasında sıkışıp kaldık. Bu insan olarak eleştirel düşünme potansiyelimizi, yaratıcılığımızı ve verimliliğimizi düşürüyor. Aynı zamanda özel ve iş hayatı arasında denge kurmak zorlaşıyor. Tam da bu noktada işbirlikçi teknolojilerin, insanları üretkenliğe, inovasyona, sosyalleşmeye yani gerçek işimizi yapmaya teşvik edeceğini düşünüyoruz. Bu durum robot teknolojilerin insanların yerini alacağı anlamına gelmiyor. Aksine işbirlikçi robotların, insanların rutin işlerini devralarak iş yükünü azaltacağına işaret ediyor. Verimlilik kuruluşlar için en önemli anahtardır. Bu kapsamda yürüttüğümüz projelerle çalışanların sıkıcı ve rutin işlerini işbirlikçi teknolojilere aktararak insanlara mutlu, keyifli ve verimli bir çalışma ortamı sunacağımıza inanıyoruz.”

“Türkiye’de 3 farklı robot teknolojisini bünyesinde bulunduran tek kuruluşuz”

Yeni nesil danışmanlık şirketi Robot İstihdam Ajansı hakkında bilgi veren ve robotların gelecekte iş dünyasındaki konumu hakkında konuşan Canan Alkın, “Türkiye’nin ilk robot Headhunter’ı (Yetenek Avcısı) olarak konumlanıyoruz. Ülkemizde 3 farklı robot teknolojisini bünyesinde bulunduran başka şirket yok, bir ilki gerçekleştiriyoruz.Tüm sektör ve departmanlarda kullanılabilen sisteme gömülü yazılım robotları, dijital çalışanlar (RPA, AI, ML, NLP ), kolaboratif robotlar ve otonom-mobil robotların firmalarla buluşmasına aracılık ediyoruz.  İş dünyasını geleceğe hazırlıyoruz. Çünkü gelecek insanların robotlarla yarışı değil, robotların robotlarla yarışına sahne olacak. Bu yüzden insan robot takımları oluşturup, bunu en verimli şekilde kullanan şirketler rekabet avantajı sağlayarak küresel e-ticaretten en yüksek payı alacak. Birçok çalışan, gelecek dönemde kendilerini dijital bir iş arkadaşıyla yan yana çalışırken bulacak. İnsan-robot işbirliği sadece işin geleceği değil, aynı zamanda günümüzün yüksek performanslı işletmelerinin yeni normu olacak. Robotlar ülkeler arasındaki saat farklılıklarına da çözüm olacak. 39 dilde konuşabilen ve işini sıfır hata ile yapan dijital çalışanlar, şirketler için yurt dışındaki taleplerini hızlı şekilde cevaplayabilmek adına bir alternatif olacak” dedi. 

2025’te yapay zeka ve robotik, günlük yaşamın neredeyse her alanına entegre edilecek

Robot kullanımının rekabette “yeni nesil başarı kriteri” olduğunu ve tıpkı insan kaynağı gibi belirgin bir fark yarattığı için yükselen değer haline geldiğinin altını çizen Canan Alkın, “Artık daha iyi bir gelecek için insanların ve robotların birlikte çalışması gereken yeni dünya düzenindeyiz. Global çapta insan kaynakları yönetimi yapan büyük kurumlar, yetenek krizine rağmen halen direnç gösteriyor. Fakat yeni teknolojilerden kaçmak yerine insanları robot teknolojileri ile desteklemek daha faydalı. Bu noktada şirket liderlerinin kendilerini gelişmelere açmaları ve organizasyonun sesini dinlemeleri gerekiyor. Özellikle de ülkemiz için bu konu kritik bir önem taşıyor. 2025 yılında bu teknolojilerin bazıları görünür, çoğu zaman neredeyse görünmez olacak şekilde tamamen entegre edilecektir. Üretimde robot kullanım oranı yüzde 45’e çıkacak, dolayısıyla robot ve otomasyonla ilgili iş kolları çok önemli hale gelecek. Bu da bize gelişme hızına yetişmemiz için bu konuya daha da önem vermemiz gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

Robotik sektörünün büyümesi devam edecek

Robotik sektörünün tüm tedarikçilerin karşılaştığı bir dizi temel zorluğa rağmen son iki yılda gerçek bir büyüme kaydettiğini söyleyen Robot İstihdam Ajansı Kurucusu Canan Alkın, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Sektörün büyümesi katlanarak artacak. Bu noktada küreseldeki yetenek açığını karşılamak için hareket eden Robot İstihdam Ajansı olarak şirketlere ekonomik, yüksek performanslı işbirlikçi teknolojiler ile aracılık ediyoruz. Böylece şirketler hem zamandan hem paradan tasarruf ediyor. Biz yeni nesil bir danışmanlık şirketi olarak tüm robot teknolojilerinin tek yerden istihdam edilmesini sağlıyor, ülkemiz başta olmak üzere dijital ekonomide rekabet edebilmeleri için şirketleri geleceğe hazırlıyoruz. Tüm sektör ve departmanlarda kullanılabilen yazılım robotları ile iş dünyasına veri IK kültürünü benimsetmeyi amaçlıyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Call of Duty: Mobile’da 4. sezon başlıyor15 Nisan 2024 Pazartesi 12:42
  • Giyilebilir cihazlar risk taşıyor mu?12 Nisan 2024 Cuma 11:45
  • Yazılım testinde güncel trendler08 Nisan 2024 Pazartesi 12:56
  • Fotoğraflarda ki zararlı yazılımlar08 Nisan 2024 Pazartesi 12:46
  • Burak Özçivit Pubg Mobile'de05 Nisan 2024 Cuma 13:30
  • Bayram öncesi dijital temizlik05 Nisan 2024 Cuma 12:34
  • En iddialı Steam oyunları04 Nisan 2024 Perşembe 13:34
  • Yapay zeka çağının güvenlik endişesi04 Nisan 2024 Perşembe 12:59
  • İş dünyasında çoklu görevcilik yükseliyor04 Nisan 2024 Perşembe 12:48
  • Spor dünyasına yapılan 10 siber saldırı03 Nisan 2024 Çarşamba 09:10
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78