• BIST 9310.17
  • Altın 4322.416
  • Dolar 39.3946
  • Euro 45.6405
  • Bursa 27 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C

Paylaşılan kutsal mekanlar Ankara'da

Paylaşılan kutsal mekanlar Ankara'da
0 Eylül’e kadar Ankara CerModern’de ziyaretçilerle buluşacak.

Marsilya Mucem Müzesi (2015), Tunus Bardo Müzesi (2016), Selanik ve Paris’in yanı sıra (2017) Marakeş, New York (2018) ve İstanbul’da (2019) sergilenen “Paylaşılan Kutsal Mekânlar” sergisi, Institut français Ankara, Anadolu Kültür, CerModern ve Calouste Gulbenkian Vakfı işbirliği ile 30 Eylül’e kadar Ankara CerModern’de ziyaretçilerle buluşacak.

“Paylaşılan Kutsal Mekânlar” projesi, Akdeniz, Ortadoğu ve Balkanlar’da üç İbrahimî dinin birarada var olduğu mekânlara odaklanıyor. Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar yüzyıllar boyu yapageldikleri gibi bugün de başka bir dine ait mabetlerde ibadet ediyorlar. Dinî topluluklar arasındaki sınırların geçirgenliğini gösteren paylaşılan kutsal mekânlar, bu coğrafyalarda oldukça yerleşik bir hadisedir.

Bu üç tektanrılı din, teolojik farklılıklarına rağmen, inanışlar, ayinler, kutsal figürler ve mekânlar bakımından birçok ortak unsura sahip. Öte yandan, bu kesişmeler muğlaklıktan tamamen uzak olmadığı gibi kimi zaman da çatışmalara yol açabilmekte. Bu mabetler paylaşımın birçok örneğini sunduğu gibi, bölünme ve ayrışmayı da içeriyor.

“Paylaşılan Kutsal Mekânlar” sergisi bu hadiseyi, farklı bağlamlara sahip çeşitli örnekler vasıtasıyla konumlandırarak ve iç içe geçmiş mekân ve pratikleri, sembol ve figürleri öne çıkararak inceliyor. Anadolu’nun merkezinde yer alan Ankara, “Paylaşılan Kutsal Mekânlar”ın hikâyesini anlatmak için ideal bir konuma sahip; zira bu geniş bölge yüzyıllar boyunca kültürel ve dinsel temasların mekânı oldu.

Akdeniz coğrafyasında bir çeşit “hac yolculuğu” olarak tasarlanan sergi, “kutsalı paylaşma”nın tarihsel ve güncel veçhelerini ortaya koyuyor. Sergi ziyaretçilere antropolojik araştırmayla güncel sanatın biraraya geldiği bir deneyim sunarken, onları paylaşılan mabetler etrafında bir yolculuğa davet ediyor.

Yıllar süren antropolojik ve tarihsel araştırmalara dayalı, çokyönlü bir proje olan “Paylaşılan Kutsal Mekânlar”, serginin her bir tekrarında yeniden yazılıyor. Nitekim genel tema aynı kalmakla beraber biçim, içerik ve bağlam her yeni şehirde değişiyor. Bu serginin farklı versiyonları, Marsilya’daki Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi (Mucem) (2015); Tunus’taki Bardo Müzesi (2016); Selanik’teki Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi, Ulusal Fotoğraf Müzesi ve Yeni Cami (2017), Paris’teki Ulusal Göç Tarihi Müzesi (2017); Marakeş’teki Dar el Bacha Confluences Müzesi (2018); New York’taki New York Halk Kütüphanesi, Morgan Kütüphanesi ve Müzesi ve CUNY Lisansüstü Çalışmaları Merkezi (2018) ve İstanbul’daki Depo’da (2019) düzenlendi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • FETÖ’nün ROKETSAN imamı yakalandı16 Haziran 2025 Pazartesi 09:43
  • Dervişoğlu'ndan referandum çağrısı14 Haziran 2025 Cumartesi 11:30
  • Bitkisel zayıflama ilaçları sağlığınız için tehdit14 Haziran 2025 Cumartesi 11:26
  • "Sahte alıcı" çetesi çökertildi14 Haziran 2025 Cumartesi 11:22
  • Bir milyon öğrenci ter dökecek!14 Haziran 2025 Cumartesi 11:15
  • Yumurta üretiminde büyük düşüş!14 Haziran 2025 Cumartesi 10:57
  • Başkanvekili bankamatik memuru çıktı13 Haziran 2025 Cuma 11:45
  • AJet İran seferlerini iptal etti13 Haziran 2025 Cuma 11:30
  • 36 il merkezli yasa dışı bahis operasyonu13 Haziran 2025 Cuma 11:13
  • Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı13 Haziran 2025 Cuma 10:49
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43