• BIST 10586.32
  • Altın 4833.672
  • Dolar 41.2545
  • Euro 48.3132
  • Bursa 29 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C

“Oruç tutmak kalbe iyi geliyor”

“Oruç tutmak kalbe iyi geliyor”
Uzmanlar, orucun kalp sağlığına faydalı olduğunu açıkladı.

Medicalpark Batman Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Rıza Kaya, orucun kalp sağlığına faydalı olduğunu açıkladı.

Yapılan çalışmalarda, oruç tutan kişilerde kalp damar sistemindeki pıhtılaşmanın azaldığının tespit edildiğini belirten Uz. Dr. Kaya, oruç tutanlarda iyi huylu diye bilinen yararlı kolesterolün (HDL) arttığını, kötü huylu kolesterolün (LDL) ise dengede kaldığını söyledi.

Bu bulgularla orucun, kalp hastalarında hastalığın ilerlemesini önlediğini ve sağlıklı kişileri koroner kalp hastalığından koruduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kaya, "Kronik hastalar için "kalp hastalarının hiçbiri oruç tutamaz" demek doğru değildir. Özellikle koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler, kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, kalp yetersizliği hastaları ve önemli kalp kapak hastalığı bulunanlar için oruç tutmak riskli olabilir. Gündüz içilemeyen sigaraların iftarda ardı ardına içilmesi de kalp krizini tetikleyebilir." dedi.

HEKİM DESTEĞİ ALINMALI

Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen kalp hastalarının, uzman bir hekimle irtibata geçmesi gerektiğini belirten Uz. Dr. Kaya, "Zaten kasılma gücü sınırlı olan kalp iftarda ve sahurda yemek sırasında aşırı su ve tuz yüklenmesi ile aşırı yük altında zorlanır ve kalp yetersizliğinde kötüleşme ve klinik tabloda bozulmaya neden olabilir. Yine ritim bozukluğu nedeni ile tedavi altında olan hastalarda bu sıvı-mineral dengesizliği ritmin bozulmasını kolaylaştırabilir. Tüm bu nedenlerle kalp hastaları oruç tutmak istiyorlarsa mutlaka kendi durumlarını iyi bilen bir doktor ile görüşüp izin almalı ve ilaç düzenlemesi yapıldıktan sonra oruç tutmalıdırlar." şeklinde konuştu.

 

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Korku odaklı eğitim suçu artırıyor!09 Eylül 2025 Salı 18:04
  • Okula dönüş döneminde artan tehdit; Siber Zorbalık08 Eylül 2025 Pazartesi 18:41
  • Çocuklarda göz tembelliğine dikkat!08 Eylül 2025 Pazartesi 18:38
  • Okula dönüş sürecinde bunlara dikkat08 Eylül 2025 Pazartesi 18:35
  • Alzheimer riskini artıracak 8 faktör08 Eylül 2025 Pazartesi 18:34
  • Fazla su kalp hastaları için risk olabilir08 Eylül 2025 Pazartesi 18:31
  • Baldırlarda oluşan ağrıya dikkat08 Eylül 2025 Pazartesi 18:18
  • Kuru incirde yeni sezon 15 Ekim'de başlıyor08 Eylül 2025 Pazartesi 13:57
  • Karaciğere iyi gelen süper besinler08 Eylül 2025 Pazartesi 13:52
  • Akran zorbalığı tehlikesi büyüyor!08 Eylül 2025 Pazartesi 12:07
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43