• BIST 10746.98
  • Altın 4394.422
  • Dolar 40.5925
  • Euro 47.1002
  • Bursa 25 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 23 °C

Omicron hızla yayılıyor

Omicron hızla yayılıyor
Avrupa’da hızla yayılmaya devam eden Omicron varyantı Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de kalabalık illerde görülen Covid-19 vakalarının yüzde 10'undan fazlasının Omicron varyantı kaynaklı olduğunu açıkladı. Bu durum hatırlatma dozunun önemini artırırken, uzman hekimler de yaptıkları bilgilendirmelerle konunun ciddiyetine vurgu yapıyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, ek doz aşıların gerekliliğine dikkat çekerken, maskenin de hâlâ önemini koruduğunu belirtti.

AVRUPA’DA ÖNLEMLER ARTIRILDI

Omicron varyantının dünya genelinde ve Avrupa’da da hızlı bir şekilde yayılmaya devam ettiğini hatırlatan Kömürcüoğlu, yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı: “Avrupa’da 53 ülkesinin en az 28’inde Omicron varyantı tespit edildi. Birkaç hafta içinde İngiltere, İtalya ve Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde hâkim varyant olması bekleniyor. Dünya çapında Omicron’a bağlı ölüm oranlarında artışa neden olduğu bildirilmedi ancak vaka sayısında hızla artış olursa sağlık sisteminde yetersizlik yaşanabileceğinden endişe ediliyor. Avrupa ülkelerinde COVID-19 önlemleri tekrar artırılmaya başlandı. Okullarda yılbaşı tatilinin uzatılması, açık havada maske takılması ve açık havadakiler de dahil, pek çok ülkedeki yılbaşı kutlamalarının iptal edilmesi gibi kararlar alındı. Ocak ayında hızlı vaka sayısı artışıyla birlikte sağlık sisteminde zorluklar yaşanmasından endişe ediliyor.”

OMICRON  40 KAT DAHA HIZLI

Omicron’un Delta varyantından 40 kez daha hızlı bulaştığına dikkat çeken Kömürcüoğlu, şu uyarıları yaptı: “Bu nedenle kapalı alanlarda bulaş artık çok daha kolay ve hızlı oluyor. Mevcut aşıların etkinliği deltaya göre biraz daha düşük bu nedenle tam doz aşılılarda bile hastalığı hafif semptomlarla geçirip, çevrelerine bulaştırabiliyor. Bu nedenle tam doz aşı yaptırmak ve aşılı da olsak önlemlere uyum çok önemli. Yeni bir yayında Sinovac gibi atenüe aşıların, mRNA aşılarıyla karşılaştırıldığında etkinliğinin düşük olduğu gösterildi. Özelikle önceden Sinovac olanların ek dozlarda Omicron’a karşı mRNA aşıları ile aşılanmaları çok önemli.  Ülkemizde 3. doz aşılama 3 ay sonra yapılabiliyor, ek doz aşılar mutlaka yapılmalı ve kapalı alanlarda maske kullanımına dikkat edilmeli.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kulak zarı neden yırtılır?30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:58
  • Kadınları tehdit eden yaz hastalıkları30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:56
  • Duruş bozukluğunun sebebi diş sıkma olabilir30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:50
  • Genç “Yaşlanmanın” Sırları30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:48
  • Hamilelikte sağlıklı beslenme şifreleri28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:59
  • Sıcaklarda burun kanamalarına dikkat28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:58
  • Zihinsel yük kadınları sessizce yoruyor!28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:51
  • Olumlu düşün, beynini koru!28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:48
  • Tetik Parmak Belirtilerine Dikkat28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:45
  • İnmeyi Önlemenin 8 Yolu28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43