• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Bursa 23 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Okul başarısını artırmanın 5 yolu

Okul başarısını artırmanın 5 yolu
Eğitim sürecinin daha başarılı geçmesi için öneriler...

Ebeveynler, çocuklarına bilgi ve beceri kazandıran ilk öğretmenlerdir. Bu nedenle, onların okul yaşantısında ne kadar aktif ve destekleyici bir rol üstlendikleri, çocukların eğitim hayatındaki başarısını doğrudan etkiliyor.

Bunların yanı sıra çocuklarda öğrenmeyi artıracak bazı yaşamsal alışkanlıklara da dikkat etmek büyük bir önem taşıyor. Çocukların bireysel ihtiyaçlarına ve yeteneklerine göre destek sağlanması gerektiğini vurgulayan Program Geliştirme Uzmanı Dr. Fatma Şatıroğlu; çocukların okul başarını artırmak için dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor. 

Bedensel sağlığına özen gösterin

Çocuğunuzun düzenli olarak görme, işitme ve diğer rutin kontrollerinin yaptırılması, bol su içmesi, yaşına göre ihtiyacı olan uykuyu uyuması, bol bol hareket edip, açık havada da zaman geçirmesi okul başarısındaki en önemli faktörler arasında yer alıyor. Bununla birlikte sağlıklı beslenmeye de özen göstermek gerekiyor. Okula gitmeden önce şeker, karbonhidrat, fındık kreması gibi besinler enerji veriyor gibi görünse de ilerleyen saatlerde çocuğunuzun kan şekerini düşürerek konsantrasyonunu kaybettirecek ve uykusunu getirecektir. Bunun yerine beslenme düzeninde süt, peynir, yumurta, sebze içeren çeşitlere yer vermek gerekiyor.

Aranızdaki duygusal bağı sağlam tutun

Çocuğunuzla aranızdaki sıcak ve güçlü duygusal bağ, onun öğrenme sürecini doğrudan etkileyecektir. Bu bağ, çocuğun kendini güvende hissetmesine yardımcı olur. Kendini güvende hisseden bir çocuk daha etkili öğrenir. Ebeveyn-çocuk ilişkisindeki güven, çocuğun okulda karşılaştığı zorluklara karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Özsaygının artması, stresin ve kaygının azalması bu süreci destekler. Ayrıca, duygusal olarak desteklenen çocuklar, sınıf içinde ve dışında daha iyi sosyal becerilere sahip olur. Bu nedenle, çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin, onu dinleyin ve duygusal olarak destekleyin.

Bir hobi ile uğraşarak stres yönetimi yapmasını sağlayın

Yapılan pek çok araştırma, bireyin farklı aktivitelerle ilgilenmesinin, sadece o aktivite alanında değil, genel yaşantısında da pozitif etkiler yarattığını gösteriyor. Özellikle öğrenciler üzerinde yapılan çalışmalarda, spor, sanat ve müzikle ilgilenen öğrencilerin akademik başarılarının daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Spor, sanat ve müzik, bireyin hem fiziksel hem de zihinsel yeteneklerini geliştirir. Bu tür aktiviteler, problem çözme, takım çalışması, odaklanma ve disiplin gibi hayati becerilere katkıda bulunur. Ayrıca endorfin salgılanmasını teşvik ederek bireyin stresini azaltır. Bu, öğrencinin sınavlara veya ödevlere yaklaşımını daha pozitif hale getirebilir.

Teknoloji ile ilişkisine dikkat edin

Araştırmalar, ABD’de çocukların video oyunlarına, internete ve televizyona ev ödevlerinden ve okulla ilgili diğer aktivitelerden daha fazla vakit ayırdığını gösteriyor. Elektronik cihazlardan yayılan mavi ışık uykuyu getiren hormonların salınımını engelliyor. Bu sebepten kaynaklı, çocukların uyku saatine yakın saatlerde cep telefonu, bilgisayar ya da tabletlerle oynamaması gerekiyor. Teknolojiden uzaklaşmak için sadece geceleri değil hafta sonlarını da değerlendirmek gerekiyor. Çocuğunuzu bu açıdan takip ederek interneti ve sosyal medyayı güvenli ve olumlu bir şekilde kullanmasını sağlayın. İnternet kullanımında çocuğunuzu bilgilendirerek internet kullanımının güvenli hale getirilmesine dikkat edin. 

Kendi sorumluluğunu taşıma fırsatı verin

Çocukların kendi sorumluluğunu almasını sağlamak, hem okulda hem de yetişkin hayatlarında onlar için avantaja dönüşecektir. Derslerini sizlerin ve okulun onlara verdiği görev olarak görmek yerine, kendi sorumlulukları olarak görmeye başladıklarında sizlerin hatırlatmalarına ihtiyaçları kalmadan yapacaklardır. Bu bilince sahip olmaları için çocuklarınıza küçük sorumluluklar verin. Örneğin; oyuncakları beraber toplayın, sofra kurarken çocuğunuzdan yardım isteyin, peçeteleri, çatal bıçakları yerleştirmesi isteyin. Ona inandığınızı ve güvendiğinizi hissettirin. Birçok çocuk, ebeveynlerin mükemmeliyetçi tutumları sebebiyle sorumluluk alıp başarısız olmaktan çekinir. Bu sebeple başarısında da başarısızlığında da yanında olacağınızı bilmesi çok önemlidir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hava değişimi kalp krizini arttırır mi?26 Nisan 2024 Cuma 11:55
  • Spora başlamadan önce 3 öneri26 Nisan 2024 Cuma 11:07
  • Sınav stresi diş sıktırıyor26 Nisan 2024 Cuma 10:50
  • Sahte güneş gözlüklerine dikkat26 Nisan 2024 Cuma 09:20
  • Muhtarlık kurumuna gerek var mı?25 Nisan 2024 Perşembe 15:29
  • Yürüyüş yapmak depresyonu önlüyor25 Nisan 2024 Perşembe 12:32
  • Evlenme korkusu nedir?25 Nisan 2024 Perşembe 10:46
  • Alerjik hastalıklara dikkat25 Nisan 2024 Perşembe 10:36
  • Metabolizmanın patronu:Tiroid bezi24 Nisan 2024 Çarşamba 12:28
  • İlişkilerde en sık yapılan hata24 Nisan 2024 Çarşamba 11:31
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78