• BIST 12265.98
  • Altın 6643.98
  • Dolar 49.1434
  • Euro 54.9456
  • Bursa 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 4 °C

Öğrenme süresince görmenin etkisi yüzde 83’tür

Öğrenme süresince görmenin etkisi yüzde 83’tür
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Bulut Ocak, “Genellikle çocuklar öğrenme kabiliyetlerindeki eksiklikten dolayı değil, iyi göremedikleri için derslerinden geri kalabiliyor” diyor.

Türkiye’de her 3 çocuktan birinde uzak veya yakını görme sorununa rastlanırken bu durum çocukların her alandaki başarısını olumsuz etkiliyor, tedavisi yapılmamış veya geç kalınmış göz bozuklukları ilerleyen yıllarda tedavisi son derece güç farklı problemlere de yol açabiliyor.  Yeni eğitim yılı ile birlikte uzmanlar, aileleri dikkatli olması için uyarıyor. Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Bulut Ocak, “Genellikle çocuklar öğrenme kabiliyetlerindeki eksiklikten dolayı değil, iyi göremedikleri için derslerinden geri kalabiliyor” diyor.

Yeni eğitim öğretim yılı ile birlikte çocuklar okul hayatına, ebeveynler ise soluksuz maratona başladı. Uzmanlar, aileleri çocukların başarısızlığını değerlendirirken çocuklarda olabilecek görme bozukluğu ihtimaline de karşı uyarıyor. Türkiye’de çocuklarda görme bozukluğu oranının yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Osman Bulut Ocak, “Ülkemizde her üç çocuktan birinde göz bozukluğu var. Bu sorunun farkında olmayan aileler çocuklarının derslerdeki başarısızlığını ‘öğrenme yeteneği düşük’ diye nitelendirebiliyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, çocuk iyi göremediği için derslerinde geri kalabiliyor. Öğrenme süresince görme etkisi yüzde 83’tür. En önemlisi de göz bozukluğunda gerekli önlemler zamanında alınmazsa çocukta ilerleyen yıllarda tedavisi daha güç olan bir göz tembelliği tablosu oluşabilir” dedi.

Görme bozukluklarının görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artarken göz tembelliği, şaşılık, miyopi, hipermetropi ve astigmat çocuklarda en sık görülen sorunlar arasında yer alıyor. Doç. Dr. Ocak, çocuklardaki göz bozuklukları için takip edilmesi gereken belirtileri de şu şekilde sıralıyor:  

•         Göz kayması, 

•         Göz kapağı düşüklüğü,

•         Çapaklanma, şişlik, 

•         Bir gözü kapayarak bakma, 

•         Çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi,

•         Okurken satır atlaması,

•         Cümleleri eliyle takip etmesi, 

•         Gözlerini kısarak bakması, 

•         Televizyonu yakından seyretmesi, 

•         Gözlerde sulanma, 

•          Sık sık göz kaşıma, 

•         Gözde, başında ağrı,

•         Aktivitelerde gösterilen düşük performans göstermesi 

•         Ödevlerini yaparken zorlanması

“Dijital çağ göz sağlığı sorunlarını artırıyor”

Tablet, cep telefonu ve bilgisayarların göz yorgunluğunun ana kaynakları arasında yer aldığına dikkat çeken Doç. Dr. Ocak, “Çocuklar bu ekranlar karşısında saatlerce vakit geçirebiliyorlar.  Ayrıca gözlerinin yorulduğunu hesaba katmadıkları gibi ailelerine de şikâyet etmiyorlar. Ancak uzun süre sabit bir ekrana bakmak çocuklarda başta gizli kaymalar olmak üzere kuruluk gibi birçok göz sorununu beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle çocuklara oyun amaçlı 5 yaşına kadar günlük 1 saati aşmayacak şekilde bir kısıtlama getirilmelidir. 7 yaş ve üzerinde ise bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanımı günde 1,5-2 saati geçmemelidir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağız kokusuna dikkat: Psikolojik rahatsızlığa yol açabilir28 Ağustos 2026 Cuma 14:41
  • Menopozda zinde ve fit kalmanın 7 kritik kuralı28 Ağustos 2026 Cuma 14:20
  • Bacaklardaki şişlik lipödem işareti olabilir24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:27
  • Uzmanlardan uyarı: ''Sakın yemeyin!''24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:22
  • Beyin sağlığını tehdit eden 8 etkene dikkat!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:56
  • Zayıflama iğnelerinde görünmeyen tehlike!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:50
  • Sessiz tehlikeye dikkat!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:42
  • Şiddet ve suç genetik mi?23 Ağustos 2026 Pazar 21:47
  • Bağırsak tembelliğine çözüm sofrada!23 Ağustos 2026 Pazar 21:45
  • Emzirmede patron bebek!20 Ağustos 2026 Perşembe 13:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43