• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Bursa 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

O talimat TBMM gündeminde

O talimat TBMM gündeminde
Haberimiz Meclis gündeminde
Bursa'nın internet gazetesi olaybursa.com'un ortaya çıkardığı, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün "Suriyelilere" yönelik "adres aranmaksızın kayıt yapılmasını" içeren talimat, Türkiye gündemine oturdu.
 
Yaygın basında da geniş yer bulan haberimiz sonrası harekete geçen CHP'li Milletvekili Aytuğ Atıcı, konuyla ilgili basın açıklaması yaparak Milli Eğitim Bakanı'na soru önergesi verdi.
 
Atıcı açıklamasında, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınmayan hakların, geçici koruma kapsamında ülkemizde bulunan Suriyelilere tanınması, vatandaşlarımızla Suriyeliler arasındaki ilişkileri zedelemekte, sığınmacılara karşı kitlesel tepkilere zemin oluşturmakta ve daha da tehlikelisi vatandaşlarımızın ülkemize olan aidiyet duygusunu zedelemektedir” dedi.
 
 
Olay Bursa'nın ulaştığı Milli Eğitim Müdürü imzasını taşıyan belgede;
 
"İlimizde geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli öğrencilerin kayıt işlemlerini yaptırmak üzere okullara müracaat ettiklerinde, bazı sıkıntılar yaşandığı müdürlüğümüze ulaşmaktadır. Suriyeli öğrencilerin kayıt işlemlerinin adres şartı aranmaksızın yapılması gerekmektedir.Bilgilerinizi ve konu ile ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim." denilmişti.
 
 
Kamuoyunda büyük tepki çeken talimat sonrası bir açıklama yapan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı konuya ilişkin TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.
 
İŞTE O ÖNERGE:
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96’ıncı maddeleri gereği talep ederim.
 
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Suriyeli öğrencilerin okullara kayıt işlemleri ile ilgili ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda, "Temel Eğitim çağında bulunan ve eğitime devam etmek üzere okullara müracaat eden Suriyeli öğrencilerin kayıt işlemlerinin adres şartı aranmaksızın yapılması gerekmektedir." denilmiştir. Bu durumda Suriyeli çocuklar ikamet ettikleri yere en yakın değil de istedikleri okullara kayıt yaptırabilecektir.
 
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da temel eğitim çağında olan öğrenciler okullara kaydedilirken adres şartı aranmakta ve çocuklar ailelerin istediği değil, evlerine en yakın okullara gitmek zorunda bırakılmaktadır. Çeşitli sebeplerle çocuklarını adreslerine yakın okulların dışındaki bir okula göndermek isteyen aileler, çocuklarını başka adreslere kayıt ettirmek veya evlerini taşımak gibi çok da sağlıklı olmayan yöntemlere başvurmak zorunda kalmaktadır.
 
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınmayan hakların, geçici koruma kapsamında ülkemizde bulunan Suriyelilere tanınması, vatandaşlarımızla Suriyeliler arasındaki ilişkileri zedelemekte, sığınmacılara karşı kitlesel tepkilere zemin oluşturmakta ve daha da tehlikelisi vatandaşlarımızın ülkemize olan aidiyet duygusunu zedelemektedir.
 
Buna göre;
 
1. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünce alınan "Suriyeli öğrencilerin kayıt işlemlerinde adres şartı aranmaması" kararı Bakanlığınızın onayı ile mi alınmıştır?
2. "Suriyeli öğrencilerin kayıt işlemlerinde adres şartı aranmaması" kararı başka hangi illerde uygulanmaktadır?
3. Ülkemizdeki sığınmacılara eğitim alanında, vatandaşlarımıza tanınan haklardan farklı olarak başka ne gibi ayrıcalıklar tanınmaktadır?
4. Ülkemizde Temel Eğitim çağında (ilk ve ortaokul) bulunup da eğitimine devam edemeyen öğrenci sayısı kaçtır?
5. Ülkemizde Temel Eğitim çağında bulunup da çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen öğrencilerle ilgili ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
 
BURSA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA
 
Haberimiz sonrası bir açıklamada Bursa Milli Eğitim Müdürlüğünden geldi.
 
Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan basın açıklamasında
 
"Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nün 17.08.2017 tarih ve 17387293-235-E12376545 sayılı yazısı bazı medya organlarında yanlış anlaşılmaya neden olmuştur. Yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırma adına, konunun kısaca açıklanması gereği ortaya çıkmıştır.
 
Söz konusu yazımız; herhangi bir ikamet kaydı olmayan, sadece temel eğitim çağında bulunan, koruma kapsamındaki misafir statüsündeki Suriyeli öğrenciler için geçerlidir.
99 sayıları ile başlayan geçici kimlik sahibi Suriyeli öğrencilerin okul kayıtları, Bakanlığımızın e-okul sisteminde otomatik olarak ikamet adreslerinin bulunduğu kayıt bölgesindeki okula düşmektedir. Bu bilgiler okul müdürlerimizce de bilinmektedir.
 
Bütün Suriyeli öğrencilerin istedikleri her okula kayıt yaptırabileceği haberleri gerçeği yansıtmamaktadır." 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur, denildi.
 
İŞTE O TALİMAT:
 
 
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Silahlı kavganın sebebi ortaya çıktı03 Mayıs 2024 Cuma 15:31
  • Bursa'da kaçak sigara operasyonu03 Mayıs 2024 Cuma 15:23
  • Vali Demirtaş'tan moral ziyareti03 Mayıs 2024 Cuma 10:39
  • Azılı hırsızlar kıskıvrak yakalandı03 Mayıs 2024 Cuma 10:05
  • Atlar caddeyi hipodroma çevirdi03 Mayıs 2024 Cuma 09:59
  • Cadde ve bulvar otoparkları ücretsiz oldu03 Mayıs 2024 Cuma 09:41
  • İflas eden fabrika yağmalandı03 Mayıs 2024 Cuma 09:32
  • Ailesini bıçakla rehin aldı03 Mayıs 2024 Cuma 09:24
  • Bursa'da uyuşturucuya geçit yok03 Mayıs 2024 Cuma 09:20
  • Bursa'da akılalmaz olay02 Mayıs 2024 Perşembe 16:12
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78