• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Bursa 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

NFT’ler dolandırıcılığın önüne geçiyor

NFT’ler dolandırıcılığın önüne geçiyor
NFT denilince akla ilk sanatsal değeri olan dijital varlıklar geliyor...

NFT’ler sadece dijital varlıklar üzerinde fikri mülkiyet, maddi kazanç ve fiziksel varlıkların da gerçekliğini doğrulama şansı tanımıyor. NFT’lerin gelecekte internetteki güvenli işlemler için başvurulacak bir teknoloji haline geleceğini belirten sosyal NFT pazar yeri Orderinbox’ın CEO’su Doğu Taşkıran, blok zincir teknolojisiyle güvence altına alınan NFT’lerin şirketlere de yüksek güvenlikli online işlemler için pratik bir yaklaşım sağlayacağını aktarıyor.

NFT denilince akla ilk sanatsal değeri olan dijital varlıklar geliyor. Ancak NFT'ler dijital öğelere sahip olmaktan çok daha fazlası olan yeni bir varlık sınıfını sunuyor. Temel çalışma ve içerisinde barındırdığı teknoloji prensibinde NFT’lerin süper güçlü araçlar olduğuna dikkat çeken metaverse için sosyal NFT pazar yeri Orderinbox’ın CEO’su Doğu Taşkıran’a göre, NFT’ler sahiplerine internet ortamında güvenli işlemler gerçekleştirmenin yolunu açıyor. NFT'lerin kriptografik token adı verilen benzersiz dijital parmak izi kullandığını ve bu tokenlerin bir varlığı temsil ettiğini aktaran Taşkıran, tokene iliştirilen varlığın kolayca izlenebildiğini, tanımlanabilir olduğunu ve ekstra bir güvenlik katmanı eklediğini belirtirken daha güvenli işlemler için tasarlanan NFT’lerin sunduğu 4 faydayı sıralıyor.

Daha Güvenli İşlemler İçin NFT’ler Kullanılacak

Kağıtlar üzerinden sayfalarca gerçekleştirilen işlemlerin insan hatasına açık olduğu biliniyor. Kağıt belgeler üzerinden çalışanların yaşadıkları problemlerin yanında dijital belgelerin de çoğu zaman başarısız olduğu ve özgünlüğü kanıtlama konusunda yanıltıcılığa da sahip olup, bilgisayar korsanlarına, kopyalanmaya veya değiştirilmeye karşı savunmasızlığı da tehdit oluşturuyor.

NFT'lerin bu problemleri iki yönlü çalışan bir teknoloji ile ortadan kaldırdığını belirten Doğu Taşkıran, NFT’lerin bilgisayar korsanlığını, illegal belge kopyalanmayı ve değiştirmeyi en aza indirecek veya ortadan kaldıracak kadar güvenli olduğunu aktarıyor. Ayrıca NFT’lerin kimlik doğrulama sağlayan yerleşik bir defter barındırdığına da dikkat çeken Taşkıran, blok zincir ile korunan bir NFT’nin dijital formda yeni bir tür orijinallik sertifikası işlevi gördüğünü dile getirirken sağladığı birçok güvenli faydanın da altını çiziyor.

İşlem maliyetlerini azaltıyor. Analog sistemler yüksek işlem ücretlerine sahipken NFT'ler ve arkasındaki teknoloji olan blok zinciri, idari faaliyet ihtiyacını ortadan kaldırarak işlem ücretlerini büyük ölçüde azaltma potansiyeline sahip. Bu aynı zamanda daha büyük işlem hacimlerini gerçekleştirme kapasitesini de artırma fırsatını sunuyor.

Dolandırıcılıktan koruyor. Bir NFT ile ilgili bir işleme dahil olan her şey deftere bağlı kalıyor. Bu kaydın tutulması, dijital işlemlerde daha önce hiç görülmeyen bir şeffaflık ve güvenlik düzeyi sunuyor. Bu kayıtlar kalıcı ve değiştirilemezken çalıntı kart bilgileri ve kimlik hırsızlığı gibi siber suçların da oluşmamasına yardımcı olacak.

Mülkiyet kanıtı sağlıyor. Evlerin satışında emlakçılar, komisyoncular gibi tüm aracıların ortadan kalktığını hayal edin. Bu durum satış sürecindeki ücretlerin ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Ayrıca, evin satışı standart bir işlem kadar basit hale gelirken evin mülkiyeti, blok zincirindeki bir işlem aracılığıyla eski sahibinden yeni sahibine geçiyor ve sahiplik kaydı da süresiz olarak evin kendisine bağlanıyor. Evler ve diğer varlıklar için sahiplik kanıtının izini sürmek zorunda kalmak yerine, tüm bilgilere blok zincirinden erişmeyi ise NFT’ler mümkün kılacak. Bu sistem tam olarak uygulandığında sahiplik taklidi yapmak neredeyse imkansız hale gelecek.

Verileri daha da güvenli koruyor. NFT'lerin benzersiz özellikleri, onları veri korumada ve gelişmiş kimlik yazılımlarında kullanım için ideal hale getiriyor. Bir NFT, ağ üzerinde depolanan sanal varlıkları bunları kullanan bireylerle eşleştirebilir. Varlıkların doğrudan kullanıcılarla eşleştirilmesiyle, ağ üzerindeki işlemlerde üçüncü bir tarafın yer almasına gerek kalmayacak. Varlık ve kullanıcı arasındaki bu doğrudan bağlantı, interneti kullanma şeklinde devrim yaratacak yepyeni bir veri güvenliği seviyesi de oluşturacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Telefonunuzu bırakamamanızın 5 nedeni11 Mart 2024 Pazartesi 10:10
  • Sosyal medyada bunları paylaşmayın11 Mart 2024 Pazartesi 09:45
  • Dolandırıcılar KOBİ'leri hedef aldı09 Mart 2024 Cumartesi 10:04
  • Dolandırıcıların hedefi Oscar töreni08 Mart 2024 Cuma 13:34
  • Oyun satışları yükselişte07 Mart 2024 Perşembe 17:09
  • Warcraft Rumblede 4. sezon başlıyor06 Mart 2024 Çarşamba 15:16
  • Siber güvenlik uzmanı bulmak zorlaşıyor05 Mart 2024 Salı 12:29
  • Yükselen teknolojilerin işletmelere etkisi04 Mart 2024 Pazartesi 11:00
  • 2024 yılının dijital tehditleri04 Mart 2024 Pazartesi 09:19
  • Hungri Games, Beam işbirliği01 Mart 2024 Cuma 13:14
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78