• BIST 9441.89
  • Altın 2500.822
  • Dolar 32.5968
  • Euro 34.7549
  • Bursa 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Merkez Bankası Başkanı’ndan flaş açıklama

Merkez Bankası Başkanı’ndan flaş açıklama
Murat Çetinkaya piyasaya nakit akışı konusunda bazı adımların atılabileceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya piyasaya nakit akışı konusunda bazı adımların atılabileceğini fakat bunun faiz indirimi gibi algılanmaması gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, dönemsel şartlar dikkate alınarak finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabileceğini, bu araçların ve atılan adımların doğrudan para politikası duruşuna dair bir sinyal içeriği bulunmadığını söyledi.

Dolar/TL Çetinkaya’nın likidite adımları atılabileceğine yönelik açıklaması ardından 5.2750 seviyesinden yükselişe geçti. Kur 30 Ocak’tan beri en yüksek olan 5.3120’ye kadar yükseldikten sonra saat 1153’te 5.2970/5.2985 seviyesinde bulunuyor.

Çetinkaya, finansal sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesinin para politikası etkinliği açısından çok önemli olduğunu, mevcut şartlarda TCMB’nin güçlü fiyat istikrarı odağının öngörülebilirliği artırarak finansal istikrarı desteklediğini değerlendirdiklerini söyledi.

‘GEÇEN YIL ATTIĞIMIZ ADIMLAR ETKİLİ OLDU’

Finansal aracılığın etkin işlemesini, gerek parasal aktarım mekanizması gerekse kaynakların dengeli ve verimli dağılımı açısından önemsediklerini belirten Çetinkaya, “Bu çerçevede, Merkez Bankası ihtiyaç duyulduğunda likidite ve zorunlu karşılık araçlarını kullanmakta. Bu anlamda, geçen yıl attığımız çeşitli adımların piyasa oynaklıklarının azaltılması ve aktarımın güçlendirilmesi hedefleri bakımından etkili olduğunu düşünüyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Dönemsel şartlar dikkate alınarak, finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabilir. Bu araçların ve atılan adımların doğrudan para politikası duruşuna dair bir sinyal içeriği bulunmuyor. Likidite araçlarına dönük uygulamaları finansal aktarım çerçevesinde değerlendirmek daha doğru olur. Para politikasına dair duruşumuz net; enflasyon dinamiklerinde ikna edici bir iyileşme gözlenene kadar sıkı duruşu koruyacağız.”

Çetinkaya, fiyat istikrarına yönelik kararlı duruşun mevcut şartlarda dengeli büyümeyi desteklediğini, enflasyon belirsizliğinin azaltılmasına yönelik koordineli politikaların risk primindeki düşüşe katkı vererek TL cinsinden istikrarlı fonlama imkânlarını iyileştirdiğini, uzun vadeli faizleri aşağı çektiğini söyledi.

Bunun da iktisadi faaliyet ve yatırımlardaki toparlanmayı desteklediğini, para politikasındaki kararlı duruşun Eylül ayından bu yana uzun vadeli faizlerde gözlenen düşüşe önemli destek verdiğini söyleyen Çetinkaya, “Fiyatlamalara dair öngörülebilirliğin artması fonlama koşullarını iyileştirip vadeleri daha da uzatarak ekonominin sağlıklı bir patikada ilerlemesine katkıda bulunacaktır” dedi.

Ana eğilime dair göstergelerde ve fiyatlama davranışlarında kalıcı bir iyileşme görülmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, “Burada bir defaya mahsus bir baz etkisini veya göreli fiyatlarda değişime yol açan dışsal bir maliyet unsurunu kast etmiyoruz. Birçok farklı trend göstergesinde ve fiyatlama davranışlarında eş zamanlı iyileşmeler olması gerekiyor. Bu çerçevede, ileriye dönük bir perspektifle fiyatlama davranışlarına ve beklenti oluşumuna dair mikro verileri yakından izliyoruz” dedi.

DEZENFLASYONA KATKI VERECEK

Çetinkaya, enflasyonda kısa zamanda güçlü iyileşme sağlanması beklentilerin ve fiyatlama davranışlarının düzelmesi açısından kritik önem taşıdığına dikkat çekerek, para politikası çerçevesi ve adımlarının bu yöndeki kararlılıkla şekillenmesinin beklentiler kanalıyla dezenflasyon sürecine katkı vereceğini belirtti.


Cari açıkta 2018 yılının ortalarından itibaren ekonomideki dengelenme sürecinin belirginleşmesiyle birlikte hızlı bir daralma görüldüğünü, iktisadi faaliyette yavaşlama gözlenen dönemlerde cari işlemler dengesinin iyileşmesinin beklenen bir gelişme olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Bununla birlikte, son dönemde ihracat ve turizm gelirlerindeki güçlü seyrin de dengelenme sürecini desteklediğini vurgulamak gerekiyor. Yani düzelmeyi sadece iç talep zayıflığına bağlamak eksik bir değerlendirme olur” dedi.

Cari dengedeki iyileşmenin yapısal alanlardaki tedbirlerle desteklenmesinin uzun dönemde dengeli büyüme ve fiyat istikrarına katkıda bulunacağını, bu kapsamda özellikle verimlilik ve rekabet gücünü artıracak yapısal adımların önemli olduğunu söyleyen Çetinkaya, tasarruf bilinci ve finansal farkındalığın güçlendirilmesinin de cari dengedeki iyileşmenin kalıcı olması bakımından kritik önem taşıdığını, basiretli borçlanmayı özendiren makroihtiyati tedbirlerin de bu süreci destekleyeceğini değerlendirdiklerini belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Konut satışları azaldı18 Nisan 2024 Perşembe 09:43
  • Türkiye Şeker Fabrikalarına işçi alımı17 Nisan 2024 Çarşamba 13:34
  • Engelli ve eski hükümlü destekleri artırıldı17 Nisan 2024 Çarşamba 11:28
  • Cari denge açık verdi17 Nisan 2024 Çarşamba 11:25
  • İnşaat maliyetleri arttı17 Nisan 2024 Çarşamba 09:47
  • Şimşek: Dedikodulara itibar etmeyiniz16 Nisan 2024 Salı 14:52
  • Ticaret satış hacmi Şubat'ta arttı16 Nisan 2024 Salı 13:04
  • Selektör cezaları iptal edildi16 Nisan 2024 Salı 12:47
  • Bakanlıktan ihracat tescil açıklaması16 Nisan 2024 Salı 12:42
  • Kripto borsası Türkiye pazarına açılıyor15 Nisan 2024 Pazartesi 15:12
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78