• BIST 8992.28
  • Altın 4228.523
  • Dolar 39.2077
  • Euro 44.8001
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Mamografi hayat kurtarıyor

Ülkemizde kadın kanserlerinin en yaygın görülen türü olan meme kanserine karşı mücadelede, bilgi eksikliği ve dogmaların muayene periyotlarını ertelemek suretiyle, yaşamsal önemdeki erken teşhisi geciktirebildiği belirtildi. Başkent Üniversitesi Adana Başkent Hastanesi Radyoloji Bölümü uzmanı Doç. Dr. Ayşin Purbager, bazı kadınların ağrılı olduğu gerekçesiyle çekindikleri mamografinin, uzmanları tarafından gerçekleştirildiğinde çok kısa süreli ve ağrı hissi en aza indirilmiş bir uygulama olduğunu söyledi.

Meme kanserinin tüm dünyadaki kadın kanserleri içinde yüzde 30 oran ile en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ayşin Purbager, 2005 yılı Türkiye Kanser istatistiklerine göre de ülkemizde yüzde 35.5 ile ilk sırada yer aldığını vurguladı. Doç. Dr. Ayşin Purbager. “Kadınların 20-40 yaş arasında, ayda bir kendi kendine, iki yılda bir klinik meme muayenesi; 40-69 yaş arasında ise ayda bir kendi kendine, yılda bir de klinik meme muayenesi yaptırmasını, iki yılda bir de mamografi çektirmelerini önermekteyiz.” dedi.

MAMOGRAFİDE İĞNE, İLAÇ KULLANILMIYOR

Mamografinin, düşük dozda ‘x’ ışını ile çekilen özel bir meme röntgen filmi olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Ayşin Purbager, “Mamografi, memede muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormalliklerin tespit edilmesi amacı ile çekilir. Bu sayede hastalık, muayene ile tespit edilebilecek safhadan önce saptanır. Mamografi çekimi sırasında ilaç kullanılmaz, iğne yapılmaz.“ bilgisini verdi.

Bazı kadınların, mamografinin ağrılı bir yöntem olduğu düşüncesiyle bu önemli erken teşhis yöntemini ihmal ettiklerini bildiren Purbager, ”Kişinin durumuna göre, özellikle fibrokistik memelerde ve adete yakın dönemde hassasiyet olabilir. Bu bayanlara en az düzeyde kompresyon uygulanarak ağrı azaltılır. Mamografi kadınlar arasında çok ağrılı bir yöntem olarak bilinmektedir. İyi bir teknisyenin çektiği mamografi hiçbir zaman abartıldığı kadar fazla ağrılı olmaz.” diye konuştu.

Doç. Dr. Purbager, mamografi çekiminde radyoloji teknisyeninden başlayarak, uzman hekimlerin ve sağlık merkezindeki hekimler arasındaki diyaloğun da yaşamsal önemde olduğunu kaydetti. Dijital tomosentez yöntemiyle de meme dokusunu üç boyutlu ve daha hızlı incelemenin mümkün olduğunu kaydeden Doç. Dr. Purbager, “Memenin milimetrik kesitlerini alarak 3 boyutlu görüntü sağlanan bu yöntem 3-4 saniyede tamamlanmakta ve gereksiz biyopsi, ameliyat risklerini ortadan kaldırmaktadır.” dedi.

Doç. Dr. Ayşin Purbager, meme kanserinin belirtilerini şöyle sıraladı:
“Memede veya koltukaltında ele gelen kitle (sertlik, şişlik)
Meme başından akıntı (tek kanaldan kanlı )
Meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu
Meme başı derisinde değişiklikler (soyulma, kabuklanma)
Meme cildinde yara veya kızarıklık
Meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması (portakal kabuğu görünümü)
Memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik (kızarıklık vb.)” 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Burun estetiği 15 yaşa kadar indi ama...22 Mayıs 2025 Perşembe 10:30
  • Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin!22 Mayıs 2025 Perşembe 10:24
  • Reflü hakkında doğru sanılan 9 yanlış22 Mayıs 2025 Perşembe 10:15
  • Annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyor!20 Mayıs 2025 Salı 12:36
  • Sağlıklı kalabilmek için hareket edin20 Mayıs 2025 Salı 12:01
  • Stresin vücuda 7 zararı20 Mayıs 2025 Salı 11:52
  • Sağlıklı beslenmenin görünmeyen tehdidi: Pestisit13 Mayıs 2025 Salı 13:04
  • Türkiye olması gerekenden iki kat fazla tuz tüketiyor12 Mayıs 2025 Pazartesi 13:10
  • Önlemlerinize 3 ay önce başlayın12 Mayıs 2025 Pazartesi 13:09
  • Astımı tetikleyen 10 etken05 Mayıs 2025 Pazartesi 18:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43