• BIST 9079.97
  • Altın 2325.231
  • Dolar 32.3294
  • Euro 34.9241
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Kudüs'te bayrak savaşı sürüyor!

Kudüs'te bayrak savaşı sürüyor!
İsrail polisi kadın, çocuk veya yaşlı demeden saldırıyor...
İşgal altındaki Doğu Kudüs'te düzenlenen gösterilerde Filistin bayrağı açan halka İsrail polisi kadın, çocuk veya yaşlı demeden saldırıyor. Öz yurtlarında Filistin bayrağı açmanın 'bedel ödemek' anlamına geldiğini bilen Filistinliler pes etmiyor.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını açıkladığı tarih olan 6 Aralık'tan bu yana işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinliler ile İsrail polisi arasında adeta bir bayrak savaşı yaşanıyor.
 
İsrail polisi, Doğu Kudüs'te düzenlenen gösterilerde Filistin bayrağı açan halka ses bombaları, göz yaşartıcı gaz ve atlı birlikleriyle müdahale ediyor.
 
Tamamen barışçıl olan bu gösterilerde Filistin bayrağını görünce kadın, çocuk veya yaşlı demeden saldıran İsrail polisi, halkın elinden bayrakları zorla alarak el koyuyor ve karakola götürüyor.
 
Şehrin sokaklarında bulunan direklere asılan Filistin bayrakları da polis tarafından toplanıyor.
 
Filistin'de Filistin bayrağı açan Filistinliler de çoğu zaman darp edilerek gözaltına alınıyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistin bayrağı açmanın "bedel ödemek" anlamına geldiğini bilen halk ise buna rağmen pes etmiyor.
 
Yaklaşık iki haftadır devam eden gösterilerin Doğu Kudüs'teki adresi olan surlarla çevrili kadim şehrin Şam Kapısı ve Selahaddin Caddesinde hemen her gün benzer manzaralar yaşanıyor: Filistin bayrağı açan bir grup Doğu Kudüslü ile onlara ses bombaları, göz yaşartıcı gaz ve atlı birliklerle saldıran İsrail polisi arasında yaşanan kovalamaca.
 
 
Bunun en son örneği ise dün yaşandı. Selahaddin Caddesinde Filistin bayrağı açan halka atlı birliklerin desteğiyle ses ve gaz bombaları kullanarak saldıran İsrail polisi, insanları darp ederek yerlerde sürükledi ve bayraklara el koydu.
 
Bayraklar da gözaltında
 
Kudüs'te Filistin bayrağı açmak isteyen Filistinlilerin gözaltına alınmasının yanı sıra bayraklara da el konularak karakola götürülmesi halk arasında "Bayrakları da gözaltına alıyorlar." şeklinde yorumlar yapılmasına neden oluyor.
 
Konuyla ilgili AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan İsrail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld ise gösterilerde açılan Filistin bayraklarının "provokasyona yol açtığı için polis tarafından indirildiğini" savundu.
 
Göstericilerin Filistin bayrağı açar açmaz İsrail polisinin saldıracağını bilen basın mensupları da hemen kameralarını açarak çekim yapabilecekleri güvenli gördükleri yerlere mevzilenmeye çalışıyor.
 
Buna rağmen polisin saldırısından bazen gazeteciler de nasibini alıyor. Olaylarda bazı gazeteciler de darp edilerek yaralandı.
 
Bayrak açan çocukların üzerine ses bombası attılar
 
Eğer Filistin bayrağı açıyorsanız kadın, çocuk veya yaşlı olmanız hiçbir şeyi değiştirmiyor.
 
Geçtiğimiz cumartesi günü ellerindeki Filistin bayraklarını sallayan on yaş altı çocukların üzerine ses bombası atan İsrail polisi, halkın elindeki bayrakları zorla toplayarak karakola götürdü.
 
Ara sokaklarda polisle gün boyu kovalamaca yaşayan Filistinliler, buna rağmen tekrar tekrar toplanmayı deneyerek Filistin bayrağı açtı. Filistinliler, İsrail polisinin gün boyu devam eden saldırısından kurtulmak için Selahaddin Caddesindeki dükkanlara sığınmak zorunda kaldı.
 
Bu dükkanların içerisindekileri de zorla dışarı çıkarmaya ya da kapılarını kilitlemeye çalışan İsrail polisi, bir kafeteryanın önünde oturarak bir şeyler içen müşterileri de zorla kaldırarak masa ve sandalyeleri tekmeleyerek dağıttı.
 
Filistinli kılığında halkın arasına karışan ve "müsta'rib " (Arap kılığına giren) olarak adlandıran İsrail sivil polisleri de gözaltılar gerçekleştirdi.
 
Kudüs semalarında Filistin bayrağı uçurdular
 
Kendi vatanlarında kendi bayraklarını açmalarına müsaade edilmeyen Filistinliler ise bu zorbalığı aşmak için farklı yöntemler deniyor.
 
Geçtiğimiz günlerde Kudüslüler, uçan balonlara astıkları Filistin bayrağını gökyüzüne bıraktı. Çok sayıda İsrail polisinin bulunduğu Selahaddin Caddesinden yükselen Filistin bayrağı Kudüs semalarında dalgalanarak gökyüzünde kayboldu.
 
Anadolu Ajansı kameralarının da kayıtta olduğu o anlar Kudüs'te yaşanan tarihi anlardan biri olarak kayıt altına alındı.
 
Dükkanlarına ve araçlarına da asamıyorlar
 
Filistinliler sadece gösterilerde değil, evlerinin dış cephesine, dükkanlarına ve araçlarına da kendi bayraklarını asamıyor.
 
İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistin bayrağı asmayı yasaklayan bir kanun olmamasına rağmen İsrail polisi buna fiilen izin vermiyor.
 
Filistin'in Beytullahim şehrinden yayın yapan Maan Haber Ajansı'nın 2013'te yayınladığı bir haberde, Kudüs'te araçlarına Filistin bayrağı asan beş kişinin gözaltına alındığı ve bu kişilerden ikisinin "bir daha Filistin bayrağı açmamak ve 5 bin şekel ( bin 428 dolar) kefalet ödemek kaydıyla" serbest bırakıldığı belirtilmişti.
 
Haberde ayrıca İsrail trafik polisinin de Kudüs'te araçlarına Filistin bayrağı astıkları gerekçesiyle sekiz sürücüyü durdurarak 250'şer şekel (71 dolar) para cezasına çarptırdığı ifade edilmişti.
 
Kamera ve polis sayısı arttırıldı
 
İşgal altındaki şehirde egemenlik mücadelesi adeta Filistin bayrağı üzerinden verilirken, İsrail polisi de sokaklardaki kamera ve polis sayısını arttırmış durumda.
 
Şam Kapısı'nda polislerin sabit olarak bekledikleri yerlere iki yenisi daha eklenirken, kapı ve çevresi 60 güvenlik kamerasıyla izleniyor.
 
İsrail daha önce de kameranın görüş alanını kapattığı iddiasıyla Şam Kapısı ve çevresinde bulunan zeytin ağaçlarının dallarını kesmişti.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Blinken’den yapay zeka uyarısı18 Mart 2024 Pazartesi 14:55
  • Xi’den Putin’e seçim tebriği18 Mart 2024 Pazartesi 14:10
  • Putin, 5’inci kez Devlet Başkanı oldu18 Mart 2024 Pazartesi 10:00
  • Bosna Hersek'te sahadan çekiliyor14 Mart 2024 Perşembe 14:13
  • Rusya Ukrayna’yı vurdu13 Mart 2024 Çarşamba 12:01
  • Ukrayna'dan Rusya'ya İHA saldırısı12 Mart 2024 Salı 13:07
  • Japonya'da ilk iftar yapıldı11 Mart 2024 Pazartesi 14:29
  • Kaplumbağa yiyen 9 kişi yaşamını yitirdi11 Mart 2024 Pazartesi 13:57
  • İsrail’in Gazze saldırıları sürüyor07 Mart 2024 Perşembe 13:03
  • AB'den Batı Şeria planına sert tepki07 Mart 2024 Perşembe 12:42
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78