• BIST 10336.5
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • Bursa 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C

Koronadan kaçarken varise yakalanmayın!

Koronadan kaçarken varise yakalanmayın!
Bıçak altına yatmak şart değil!

Son dönemde hızla artan vaka sayıları sokağa çıkma yasaklarını geri getirdi, eve kapanmalar ye-niden başladı. Climed Tedavi Merkezi’nden Op. Dr. Mustafa Bolat, evdeki varis riskine karşı uyardı: “Bilinenin aksine yalnızca uzun süre ayakta durmak değil hareketsiz kalmak da varis olu-şumuna neden oluyor”

İSTANBUL, 08 Aralık 2020 / B2PRESS Dünyada yaklaşık her 4 kişiden birinde görüldüğü belirtilen toplardamar rahatsızlığı varis, pandemi döneminde uzmanların gündemindeki önemli konular arasında yer alıyor. Son dönemde koronavirüs vakalarının Türkiye’de yeniden artış göstermesi milyonlarca insa-nın yeniden evlere kapanmasına neden olurken uzmanlar, evdeki varis riskine dikkat çekiyor. Climed Tedavi Merkezi’nden Op. Dr. Mustafa Bolat, "Bilinenin aksine yalnızca uzun süre ayakta durmak değil, hareketsiz kalmak da varis oluşuma neden oluyor” uyarısında bulunarak varisten korunma yollarını ve tedavi yöntemlerini açıkladı.

Her yaştan insanda görülebiliyor

Varislerin toplardamar kapakçığının problemli olmasıyla ortaya çıkan damar genişlemesi ve kılcal da-marlarda oluşan kanamalardan kaynaklandığını söyleyen Op. Dr. Mustafa Bolat, “Varisler; bacaklarda mavi mor şişlikler, ayakta durmakla artan ağrı, huzursuzluk hissi, bacaklarda uyuşukluk, gece kramp-ları, kaşınma, parmaklarda uyuşma, ciltte renk değişikliği, damarların cilt dışına taşması ve bacaklarda aniden ortaya çıkan kanama gibi belirtilerle kendini gösterir. Toplumda bir ileri yaş rahatsızlığı olarak bilinse de varis her yaştan insanda görülebilen, hareketsizlikle tetiklenen ve tedavisi geciktirilmemesi gereken önemi bir sorundur. Özellikle de pandemi seyrinin ağırlaştığı bu dönemde evde geçirdiğimiz süreci egzersiz yapmadan geçirirsek, koronadan kaçarken varis tehlikesiyle burun buruna gelmemiz an meselesi. Bu riski azaltmak için gün içinde bol bol su tüketmek, düzenli kültür fizik hareketleri yapmak, bacakların rahat olacağı bol giysiler giymek, uzun süre oturur pozisyonda kalmamak ve sigaradan uzak durmak çok önemli.” dedi.

Bıçak altına yatmak şart değil

Varis tedavisine zamanında başlanmasının, hasta için hayati risk teşkil edebileceğine de dikkat çeken Bolat, “Tedavi edilmeyen varisler, pek çok hastada spontane kanama, venöz bacak ülseri gibi potansi-yel olarak yaşamı tehdit edici tabloların gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle belirtiler fark edildiği an tedavi için adım atılması çok önemlidir. Ancak ne yazık ki toplumda varis tedavisinde tek yöntemin ameliyat olduğuna dair kanılar bulunuyor ve hastalar bıçak altına yatmak istemedikleri için tedavilerini geciktirebiliyorlar. Oysa varis tedavisinde cerrahi ameliyat şart değil. Bugün Skleroterapi (köpük teda-visi) veya lazer tedavisi yöntemleriyle varis tedavisini kolay ve zahmetsizce yapabiliyoruz. Pandemi ne-deniyle fiziki olarak kliniklere gelmekten çekinen hastaların destek taleplerine ise climed.com.tr üzerin-den yanıt veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cerrahi ameliyatlardaki nüks ihtimali ameliyatsız uygulamalarda yok

Op. Dr. Mustafa Bolat, ameliyatsız uygulanan köpük tedavisi ve lazer yöntemlerinin detaylarını ise şöyle aktardı: “Ameliyatsız varis tedavisinde en yaygın ve en kullanışlı yöntem köpük yöntemi ya da di-ğer adıyla Skleroterapi yöntemidir. Hastanın varisli damar sayısına bağlı olarak ortalama 5 dakikada tamamlanabilen bu acısız uygulamada, hastalıklı damarı yok etmeye yarayan bir ilaç deneyimli kalp ve

damar cerrahisi uzmanları tarafından damar içerisine enjekte edilir. Lazer yöntemi ise hastalıklı toplar-damar ve büyük varislerin damar içinden lazer ile kapatılmasıdır. Sağlam olan damarlar korunur. Cer-rahi operasyonla yapılan tedavi yönteminde hastanın tam olarak ayağa kalkabilmesi için en az iki hafta istirahati gerekirken lazer yönteminde bu süre yaklaşık bir haftadır. Her iki ameliyatsız yöntemin en önemli avantajlarından biri de işlem sonrasında varisin aynı bölgede tekrarlama ihtimalinin olmaması-dır. Cerrahi ameliyatlarda ise nüksetme ihtimali daha yüksektir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sıcak havalarda diş hassasiyeti artıyor06 Mayıs 2024 Pazartesi 12:11
  • TEV, Ata’nın huzurunda06 Mayıs 2024 Pazartesi 12:05
  • Yumurtalık kanseri hakkında 8 bilgi06 Mayıs 2024 Pazartesi 11:25
  • Menopozu rahat atlatmanın 5 yolu06 Mayıs 2024 Pazartesi 10:23
  • Gıdı sarkması neden olur?06 Mayıs 2024 Pazartesi 09:00
  • İlk yardım hayat kurtarır04 Mayıs 2024 Cumartesi 12:16
  • Vitrin hastalığı kimlerde görülür?04 Mayıs 2024 Cumartesi 12:11
  • Orta yaş krizi nedir?04 Mayıs 2024 Cumartesi 12:07
  • Yanlış diyetler zayıflatmıyor03 Mayıs 2024 Cuma 13:01
  • Fibromiyalji belirtileri nelerdir03 Mayıs 2024 Cuma 12:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78