• BIST 5.572,05
  • Altın 1451.249
  • Dolar 23.0445
  • Euro 24.778
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 21 °C

KOAH'tan kurtulmak isteyenler önce sigarayı bırakmalı

KOAH'tan kurtulmak isteyenler önce sigarayı bırakmalı
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan, uyarılarda bulundu.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akciğerde hava yollarında daralma olması nedeniyle havanın rahat bir şekilde giriş çıkışının sağlanamadığı bir hastalık. 19 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle açıklama yapan Acıbadem Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan KOAH’ın kronik ve ilerleyici bir hastalık olduğunu belirterek “Sigara en önemli ve en sık hastalık nedenidir. Hastalık daha az sıklıkla mesleki nedenlerle de gelişebiliyor.” dedi.

Öksürük, balgam çıkarma, hırıltılı solunum ve nefes darlığı KOAH’ın en önemli belirtilerini oluşturuyor. Zaman zaman özellikle kış aylarında; öksürükte, nefes darlığında artış, balgam miktarında artış ve renginde koyulaşma ile hırıltıların arttığı alevlenme periyotları görülüyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan, KOAH hastalığının erken tanısının son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, “Sigara içiyorsanız, öksürük, balgam çıkarma varsa, nefesiniz daralıyorsa, göğsünüzde zaman zaman hırıltı duyuyorsanız, yaşıtınız insanlara göre efor kapasiteniz daha düşük ise KOAH’dan şüphelenmeli ve mutlaka bir nefes ölçüm testi yaptırmalısınız.” uyarısı yaptı.

Dr. Beril Bahadır Erdoğan, hastalığın tedavisi konusunda şunları şöyledi: “ İlk ve en önemli tedavinin sigarayı bırakmak olduğunu unutmayın. KOAH da tıpkı astım ve diyabet gibi ömür boyu devam eden bir hastalık. Bu nedenle her şeyden önce KOAH konusunda bilgilenmeyi ve çevrenizi bilgilendirmeyi ihmal etmeyin. Hastalığın ilerlemesini önlemek ve yakınmalarınızı azaltmak için egzersiz kapasitenizi artırmaya çalışın.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 40 yaş üzeri baba adaylarına uyarı06 Haziran 2023 Salı 09:32
  • Hipertansiyonuna karşı 7 öneri06 Haziran 2023 Salı 09:00
  • Ebeveynlere YKS öncesi uyarı05 Haziran 2023 Pazartesi 16:28
  • Sıcak havalar kalp hastaları için riskli05 Haziran 2023 Pazartesi 15:19
  • Sağlıklı yaşam için bol bol yürüyüş05 Haziran 2023 Pazartesi 15:12
  • Kalp sağlığı hakkında en çok sorulan 5 soru05 Haziran 2023 Pazartesi 15:03
  • Saç dökülmesine tetikleyen sebepler05 Haziran 2023 Pazartesi 14:59
  • Bireysel ve toplumsal olarak unutuyoruz05 Haziran 2023 Pazartesi 13:00
  • Vertigo görülme sıklığı artış gösterdi05 Haziran 2023 Pazartesi 12:47
  • Çevre kirliliği alerji vakalarını arttırdı05 Haziran 2023 Pazartesi 11:35
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78