• BIST 8334.94
  • Altın 1626.889
  • Dolar 27.4209
  • Euro 29.0011
  • Bursa 18 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Klimaya bağlı “yaz zatürresine” dikkat

Klimaya bağlı “yaz zatürresine” dikkat
Klima temizliği önemli!...

Yazın artan sıcaklıklar dolayısıyla klima kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan yaz zatürresi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Klima sularında üreyen ‘Legionella’ bakterisi bu zatürreye sebep olur. O yüzden klima temizliğine önem verilmelidir” dedi.   

Bu yazın tüm Türkiye'de sıcak ve nemli olması ve klima kullanımının da artması bekleniyor. Hem ev hem işyerlerinde serinlemek için açılan klimalar ve havalandırmalar yaz aylarında en sık görülen ve halk arasında "zatürre" olarak bilinen pnomoniye neden oluyor. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, kış aylarında grip gibi hastalıklar daha fazla iken yaz aylarında ise bu tip zatürrenin daha sık görüldüğüne dikkat çekti. 
   
‘Legionella" adı verilen bakteri neden oluyor. 

Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Legionella” bakterisinin klima sularında üremesiyle insanların yaz zatürresine yakalandıklarını ve kış aylarına göre çok daha fazla vakayla karşılaştıkları bilgisini verdi. Klima zatürresinin özellikle kronik rahatsızlığı olanlarda ölümcül olabileceğini belirten Prof. Dr. Şevket Özkaya önemli uyarılarda bulundu. Özkaya, “Klimaların havalandırılmasıyla beraber insanlar 'lejyoner' bakterilerini akciğerlerine aldığında 'klima pnömonisi' ya da 'yaz zatürresi' dediğimiz hastalığa yakalanıyorlar. Bunun özellikle kronik astım, KOAH ve kanser hastalarında ölümcül sonuçlar doğurabileceğini biliyoruz” dedi. 
   
“Klima temizliğine önem verin, uzun süre maruz kalmayın” 

Özellikle klimaların iyi temizlenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özkaya, “Klima zatürresinde grip gibi belirgin değil. Eklem ağrıları, ateş, halsizlik, ishal gibi hafif soğuk algınlığı belirtileriyle seyrettiği için de hemen anlaşılmayabilir. Özellikle kronik hastalığı olanlarda hayati sonuçlar doğurabilir. Ani ısı değişiklerine, örneğin sıcaktan soğuya ve klimalara maruz kalmakla oluşan belirtiler korona ile de karışabilir. Vatandaşlarımız, özellikle kapalı yerlerde kendilerine dikkat etsinler. Klima ayarlarını 22 derecenin altına düşürmesinler. Özellikle de bu ısı değişimlerine uzun süre maruz kalmamalarını öneriyorum” şeklinde konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hipertansiyonda alternatif yöntem29 Eylül 2023 Cuma 11:00
  • Çarpıntınızın sebebi uykusuzluk mu?29 Eylül 2023 Cuma 11:00
  • Umuda Tenis Turnuvası başlıyor29 Eylül 2023 Cuma 10:22
  • Cilde zarar veren etkenler28 Eylül 2023 Perşembe 15:59
  • Meme kanseri hakkında 7 bilgi28 Eylül 2023 Perşembe 11:48
  • Gebelik kayıplarının nedenleri28 Eylül 2023 Perşembe 11:42
  • Anne babalar dikkat!27 Eylül 2023 Çarşamba 11:43
  • Kasık fıtığına dikkat!27 Eylül 2023 Çarşamba 11:38
  • Uzmanlardan fırtına uyarısı27 Eylül 2023 Çarşamba 11:34
  • Bencil insanla nasıl baş edilir26 Eylül 2023 Salı 15:08
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78