• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • Bursa 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Kırşehir'de 'şap' hastalığı: Canlı hayvan pazarı kapatıldı

Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kent merkezi ve Boztepe İlçesinde şap hastalığının ortaya çıkmasının tespiti üzerine 'Canlı Hayvan Pazarı'nı ikinci bir emre kadar kapattığını duyurdu

KIRŞEHİR (CİHAN)- Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, şehir merkezi ve Boztepe ilçesinde şap hastalığının ortaya çıkmasının tespiti üzerine 'Canlı Hayvan Pazarı'nı ikinci bir emre kadar kapattığını ve karantina tedbiri uygulanarak kente canlı hayvan giriş çıkışlarının durdurulduğunu duyurdu.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü resmi internet sitesinde yapılan duyuruda, “İlimiz merkez ve Boztepe ilçesinde şap hastalığı çıkmış olup, hastalığın yayılmasını engellemek için ilimiz 'Canlı Hayvan Pazarı' ikinci bir karara kadar kapatılmıştır.” denildi.

Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, şap hastalığın bulaşma yöntemi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Şap hastalığı diğer adıyla 'dabak' hastalığı, hasta hayvanların salyaları, derisi ve yapağıları vasıtasıyla diğer hayvanlara bulaşır. Hastalığı taşıyan hayvanların ahırına girenlerin ayaklarına giydiklerine, ot, saman ve yemlere bulaşmaktadır. Hayvanların salyası, burun akıntıları, solunumu, süt, idrar, vajinal akıntı, deri döküntüsü ile bulaşabildiği gibi, rüzgâr vasıtasıyla uzun mesafelere ulaşabilmekte, hayvanlarla uğraşan insanlar ile de bulaşabilmektedir.”

Edinilen bilgiye göre, Kırşehir'de canlı hayvan pazarının ne zaman faaliyete gireceği ve söz konusu şap hastalığının detayları hakkında, Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar sonrası ilerleyen günlerde kamuoyuna daha geniş bir açıklamada bulunacağı bildirildi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyon. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) yüzde 100’e kadar ulaşabilmekte. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımakta.
CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78