• BIST 10080.35
  • Altın 4279.43
  • Dolar 39.8242
  • Euro 46.8901
  • Bursa 31 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 29 °C

Kilo artışı ve halsizliğinizin nedeni tiroit olabilir

Kilo artışı ve halsizliğinizin nedeni tiroit olabilir
ESKİŞEHİR - Az ya da çok çalışması durumunda vücuttaki birçok sistemi olumsuz etkileyebilen tiroit hormonlarının yaşam boyu kontrol altında tutulması gerektiği belirtildi. Uzmanlar, kiloda deng

ESKİŞEHİR - Az ya da çok çalışması durumunda vücuttaki birçok sistemi olumsuz etkileyebilen tiroit hormonlarının yaşam boyu kontrol altında tutulması gerektiği belirtildi. Uzmanlar, kiloda dengesizlik, geçmeyen yorgunluk ve uyku problemleri gibi belirtilerin nedeninin tiroitin olabileceğini belirtti. Ayrıca uzmanlar, ruh sağlığınız ve günlük enerjiniz de tiroit hormonlarından etkilendiğini kaydetti.

Memorial Hastanesi Endokrinoloji Bölümü'nden Dr. Ender Yılmaz, tiroit ve tedavi yöntemine dikkat çekti.Tiroit bezi, vücutta hayati fonksiyonları olan organların çalışma hızlarını düzenleyen, bu faaliyetlerin yerine getirilmesinde yardımcı olan bir organ olduğunu belirten Dr. Yılmaz, bu nedenle vücuttaki tüm sistemleri ve dokuları etkileyebildiğini vurguladı. Saçlardan kalbe, beyne kadar hemen her doku, tiroit tarafından salgılanan T3 (triiodotironin) ve T4 (tiroksin) adı verilen hormonlar tarafından etkili bir şekilde kontrol edildiğini aktaran Dr. Yılmaz, tiroit bezinin çalışma durumunun ruh sağlığını da yakından ilgilendirdiğini aktardı. Dr. Yılmaz, "Günlük enerjiyi, ruh halini ve uyku düzenini etkilemektedir. Tiroit boyun bölgesinde 'adem elması' olarak tanımlanan bölgenin altında bulunur. Normal boyutunda iken gözle görülmesi ya da elle hissedilmesi mümkün değildir." diye konuştu.

Tiroide bağlı pek çok hastalık bulunduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, şöyle dedi: "Buna ek olarak çoğu tiroit hastası var olan hastalığının farkında değildir. Çoğu kişi var olan şikayetlerinin tiroit kaynaklı olduğundan habersizdir. Halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, çarpıntı, kilo alma, kabızlık, adet düzensizlikleri, uyku problemleri, mide ve bağırsak şikayetleri, hafıza zayıflığı, hatta tansiyon, şeker, kolesterol gibi hastalıkların yeterli derecede kontrol altına alınamaması, ilaçların yetersiz kalması veya zehirli etki göstermesi bile tiroid rahatsızlıklarından kaynaklanabilmektedir."

Birçok ciddi rahatsızlığın altında tiroit fonksiyon bozukluğu olabileceğinin altını çizen Dr. Yılmaz, bununla birlikte bazı hastalıkların ilaçla tedaviye yanıt vermemesindeki nedenin de tiroit fonksiyon bozukluğu olabileceğini aktardı. Dr. Yılmaz, "Eğer tiroid bezi yeterli hormon üretmiyorsa (hipotiroidi) hareketlerde yavaşlama, depresyon, yorgunluk, kuru cilt ve saç, kabızlık, kas krampları veya kilo alımı olabilir. Hipertiroidi belirtileri ise kilo kaybı, sinirlilik, huzursuzluk, artan terleme, çarpıntı, ellerde titreme, anksiyete, uyuma güçlüğü, artan bağırsak hareketleri, ince kırılgan saç ve kas zayıflığı içerebilir." ifadelerini kullandı.

'KADINLARDA SIK GÖRÜLÜYOR ANCAK ERKEK HASTALARDA HAYATİ RİSK ARTABİLİYOR'

Dr. Yılmaz, tiroit bezi hastalıkları özellikle kadınlarda daha sık görüldüğünü anlattı. Arıca iyot eksikliği olan bölgelerde fazla görüldüğünü belirtti. Türkiye bu açıdan riskli bölgeler arasında olduğunu aktaran Yılmaz, "Bunun yanında erkek hastalarda tiroit hastalığı hayati riski artırabilir. Sigara içenler, radyasyona maruz kalanlar, ailede guatr öyküsü olanlar, yetersiz beslenenler ve yaşlılar da tiroide yatkınlığı bulunan gruptadır." dedi.
CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Leman dergisi önünde protesto01 Temmuz 2025 Salı 09:40
  • CHP Kurultay davasında karar çıkmadı30 Haziran 2025 Pazartesi 12:14
  • CHP Kurultay davasında karar çıkmadı30 Haziran 2025 Pazartesi 12:14
  • Yenidoğan Çetesi davasında 5’inci duruşma30 Haziran 2025 Pazartesi 10:50
  • İşsizlik rakamları açıklandı30 Haziran 2025 Pazartesi 10:17
  • Kılıçdaroğlu’na 'kayyum' çağrısı30 Haziran 2025 Pazartesi 10:00
  • Karpuzun tarlada fiyatı 2,5 lira30 Haziran 2025 Pazartesi 09:54
  • Antalya'da hortum seraları vurdu30 Haziran 2025 Pazartesi 09:24
  • 12 ilde dolandırıcı operasyonu! 230 şüpheli...30 Haziran 2025 Pazartesi 09:14
  • Domates fiyatı tarlada 3 liraya kadar düştü27 Haziran 2025 Cuma 10:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43