• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Bursa 9 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kestel Belediyesi'nde rüşvet iddiası!

Kestel Belediyesi'nde rüşvet iddiası!
'Kestal Belediye Başkanı derhal açığa alınmalıdır'

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Almanya’da yaşayan bir gurbetçinin Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ve Yardımcısı Haluk Kürel ile ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı’na şikayetiyle ortaya çıkan skandala ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bursa haber...   

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, kaçak inşaatı ve kaçak inşaat yapanı savunmanın söz konusu bile olamayacağını vurgulayarak, “Kaçak inşaatı da, kaçağa göz yumanları da savunmuyoruz. Prosedürün herkes için eşit biçimde uygulanmasını savunuyoruz. Kestel Belediye Başkanı istifa etmelidir, istifa etmiyorsa İçişleri Bakanlığı tarafından derhal görevden alınıp soruşturma açılmalıdır” dedi. Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan da, sadece belediye başkan yardımcısı istifa ettirilerek bu konunun kapanmayacağının altını çizdi. 

KARACA: “KESTEL BELEDİYE BAŞKANI DERHAL AÇIĞA ALINMALIDIR”

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, CHP ilçe başkanlığında düzenlenen ortak basın toplantısında şu görüşlere yer verdi:
“Almanya’da yaşayan bir vatandaşın sit alanına inşaat yapmak istemesiyle başlıyor her şey, aslında kaçak inşaat yapmaya yönlendiriliyor. Buraya geliyor, bir akrabası aracılığıyla belediye başkanıyla tanıştırılıyor. Sonra birtakım yönlendirmelerde bulunuluyor, çok bariz, vatandaşın savcılık dilekçesi, ifadeleri ortada. Mevcut binayı restore etmek istiyor ama biz onu uydururuz diyerek yeni bina yapmaya yönlendiriliyor. Arkasından da zorunlu bağışlar. Belediye başkan yardımcısına gönderilen paralardan söz ediliyor, iki kere 10 bin Euro, onun dışında erzak dağıtımı için bir markete ödeme yaptırılıyor. Birçok defa görüşülüyor, kendi ifadesine göre son gelişinde bu kez 100 bin Euro para isteniyor, şahıs bu parayı vermeyeceğini söyleyince de imar kanununa aykırı olarak yaptığı ve kendi ifadesiyle 150 bin Euro harcadığı inşaatın ki içinden birçok malzeme kurtarılabilirdi, onları almasına bile müsaade verilmeden, tebligat muhtarlığa bırakılıp apar topar orası yıkılıyor. Kestel’de kendi ifadelerine göre yıkılacak 400-450 tane bina olduğunu söylüyorlar. Sıraya konuluyor bunlar biliyorsunuz. Hiçbir uygulama yapılmadan bu şahıs 100 bin euroyu kendilerine vermediği için apar topar yıkıyorlar.”

“DAHA ALMANYA’YA GİTMEDEN UÇAK BİLETNİN FOTOĞRAFINI GÖNDERMİŞ”

“Belediye başkanı o kişiyle Almanya’da tanıştığını söyledi. Halbuki daha Almanya’ya gitmeden uçak biletinin fotoğrafını çekip gönderiyor ve bizi karşıla diyor. Başkanın ifadesi çelişkili. Bu fuar sırasında havaalanında karşılanması, giderlerin karşılanması, mihmandar verilmesi, kimse bir yakınlık olmadan kimseden böyle bir şey talep edemez. Anlamadığımız konu şu. AKP’li belediyelerin kendi yaşam tarzları ve ideolojileriyle tezat bir algıları var. Koca Avrupa’da yüzlerce şehir var ama bu şahıslar ne istiyorlar, biz Amsterdam’a gideceğiz. Almanya’dan kalkıp, 250 km Amsterdam’a gidip geri dönmek soru işareti. Amsterdam’ın pırıltılı gece yaşamı cezbediyor onları, yoksa orada çok önemli ressamlar var, sergileri var… Bu bir tezattır.”

“DURUP DURUKEN, BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI İSTİFA ETTİRİLİYOR”

“Kestel Belediye Başkanı pir-ü pak ama durup dururken Kestel Belediye Yardımcısı istifa ettiriliyor. Ortada bir suç yoksa, neden belediye başkan yardımcısı istifa ettiriliyor? Neden soruşturma açmıyorsunuz? Çağrım İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yadır, çağrım Cumhurbaşkanı’nadır, Saray’adır. Bu kadar bariz bile olmayan bir örneği Yalova’da yaşıyoruz. Dün mahkemede duruşma vardı. Sayıştay raporunda aynen şöyle diyor, ‘Yalova Belediye Başkanı üzerine düşeni yapmıştır, orada bir usulsüzlük tespit eden Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman kendi iradesiyle Savcılığa gidiyor, diyor ki burada bir usulsüzlük var. Ardından da Yalova Belediye Başkanı yardımcısıyla birlikte açığa alınıyor. İade edilmesi gerekirken 2 yıldır iade edilmiyor. Bu siyasi bir karardır. Çünkü orada AKP’nin belediye meclisinde sayısal üstünlüğü vardır. Eğer CHP’nin üstün durumda olsaydı, benzer bir adımı atmayacakları ortada. Çoktan göreve iade olması gerekiyordu. Usulsüzlüğü saptayıp Yalova’da Savcılığa başvuran belediye başkanını açığa alıyorsunuz ama Kestel’de soruşturma bile yok. Kestel belediye başkanı istifa etmelidir, istifa etmiyorsa da, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınıp soruşturma açılmalıdır. Talebimiz budur, bu soruşturmayı takip ediyoruz. Bu sürecin şeffaflaşması ve aydınlanması için CHP olarak ne gerekiyorsa yapacağız.”


 

HATİCE DOĞAN: “YÜZ KIZARTICI SUÇLAMALARA RAĞMEN, HAREKETE GEÇEN YOK”
 

CHP Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan’ın açıklamalarından satır başları da şöyle:
“Kestel bugünlerde doğasıyla, güzellikleriyle, sanayisiyle ve Türkiye ekonomisine katkılarıyla değil… Maalesef rüşvet-irtikap gibi, yüz kızartıcı suçlamalarla gündemde. Kestel’in AKP’li Belediyesi ve Belediye Başkanı ile belediye başkan yardımcısı da maalesef bu suçlamaların odağında bulunuyor. Ortada acayip bir siyasi oyun var… Olayın gelişimini kısaca özetlersek… Bol paralı görüntü veren gurbetçi işadamını, Kestel’de satın almış olduğu araziye yasa dışı yöntemlerle ev yapmaya teşvik eden bir belediye başkanı ve belediye başkan yardımcısı var. Bu yönlendirmelere inanıp kaçak inşaat yapan gurbetçi işadamından bağış adı altında alınan paralar var. Muhalefetin “ne oluyor burada” diye inceden konunun üzerine yürümesi var. Bağışın devamı gelmeyince, işadamının yasalara aykırı olarak yaptığı villanın yasaların gerektirdiği şekilde tebligat bile yapılmadan ve belli süreler beklenmeden apar topar yıkılması var… Yıkımdan canı yanan ve yüzbinlerce euro zararla feryat eden gurbetçinin Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet dilekçesi var, tabii bütün işlerin ortalığa saçılacağı anlaşılınca, apar topar istifa ettirilen belediye başkan yardımcısı var… İşin içine istifa da girince, konunun üzerine üzerine giden kimi yayın organları da var tabii...” 

“İDDİALAR VAHİM AMA ORTADA BİR SORUŞTURMA BİLE YOK”

“Ortada çok şey var ama birkaç şey de yok…Örneğin; gurbetçi işadamıyla müteaddit görüşmelerde başından sonuna kadar yanlarında olan, taleplerde bulunan, bizi Almanya’da gezdir diyen, sanki babasının oğlundan arabasını ödünç ister rahatlığıyla “Amsterdam’a gezmelere gideceğiz, bize araba kirala-mihmandar bul” dediği ortaya çıkan, o gurbetçi işadamına kendisini Almanya’da Hollanda’da paşalar gibi ağırlattığı fotoğraflarla ispatlı belediye başkanının istifası yok…  Belediye başkanıyla ilgili kamuoyuna açıklanmış bir adli-idari soruşturma da yok… Gurbetçiden defalarca paralar aldığı dekontlarla ispatlı olan, bu nedenle belediye başkan yardımcılığından istifa ettirilen kişiyle ilgili suç duyurusu da yok iyi mi? Soruşturma da yok… Madem ki ortada bir suç yok, suç duyurusu yok, soruşturma da yok, niye istifa ettirdiniz adamcağızı?”

“İDDİALARI CEVAPLAMADI, TEK SÖYLEDİĞİ, ALLAH’TAN BAŞKA KİMSEDEN KORKUM YOK””

“Kestel Belediye Başkanı bir basın toplantısı düzenledi, sonradan Almanya vatandaşı olan Yakup Yamaç adlı gurbetçi ile Almanya’daki fuarda tanıştığını söyledi. Peki Yakup Yamaç’tan talep ettiği VİP ağırlama ve ödettiği gezi masraflarıyla ilgili iddiaları cevapladı mı? Hayır! 
Yakup Yamaç diyor ki, Belediye Başkanı bizi havaalanından alın dedi, araç gönderdim, aldırttım. Benden fuar süresince araç tahsis etmemi istedi, lüks BMW araç verdim. Hatta aracın deposunu doldurup da teslim ettim. Ertesi gün geldi, Hollanda’ya geçmek istiyorlarmış, araç ve şoför istedi. Araç verdim, şoför olarak da kardeşimi verdim, yeme-içme dahil, her türlü masraflarını da karşıladım. Türkiye’ye dönüşte, havaalanına bizim şirketin arabasıyla gönderdim. Belediye Başkanı’na bakın hele! Ye-iç-eğlen, gez-toz, cebinden beş kuruş harcama… Devletin verdiği harcırahı bir kenara istifle, binlerce euroluk bütün masrafları emrivakilerle başkalarına yık… Bütün bunları soran olmadı sanıyoruz ki, Belediye Başkanı basın toplantısında bu konulara hiç girmemiş ama fena halde gürlemiş: “Allah’tan başka korkum yok.” 

“KAÇAK İNŞAATI SAVUNMUYORUZ, İDDİALAR BELGELİ VE ÇOK VAHİM”

“Kaçak inşaatı da, kaçak inşaat yapanı da savunmak durumunda değiliz. Asla da savunmayacağız. Ancak bir gurbetçi işadamının kaçak inşaata teşvik edilmesini hoş görmek de asla mümkün değildir. Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ile aynı siyasi görüşte olduğunu Savcılık şikâyet dilekçesinde kendi açıklayan AKP’li işadamı Yakup Yamaç, kaçak inşaat yapmasının bedelini villasının yıkılmasıyla ödemiş bulunmaktadır. Ancak burada hesap ödemesi gereken tek kişinin gurbetçi Yakup Yamaç olmadığının altını çizmek istiyoruz. AKP’li Belediye Başkanı Önder Tanır ile istifa ettirdiği yardımcısı Haluk Kürel’in yakınlıkları Kestel’de bilinmeyen bir konu değil. Para-pul işlerine sadece Haluk Kürel bulaşmıyor. İşadamı Yakup Yamaç ile defalarca görüşen Belediye Başkanı Önder Tanır’ın da “bağış” adı altında para istediği Cumhuriyet Savcılığı’na verilen şikayet dilekçesine ve Yakup Yamaç’ın adliyedeki beyanlarına yansımış durumdadır. Kısacası Belediye Başkanı Önder Tanır, sadece kankası Haluk Kürel’i istifa ettirerek bu işten kendini sıyıramaz.  Kim ne aldı, ne verdi, suç var mı, suçlu var mı, ortada rüşvet mi var, irtikâp mı var, yoksa her şey sadece kuru iftiradan mı ibaret? Bunları bizim bilmemiz imkân dâhilinde değil. Yargılamalar yapılır, ilgili mahkemeler kararını verir, kim ceza alır, kim beraat eder,  adalet yerini bulur.”

“SADECE BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISININ İSTİFASIYLA KONU KAPANMAZ”

“Ama işin yargı ayağının dışında, bir de siyasi etik tarafı var… Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır derhal istifa etmelidir. Çünkü bize göre, adli olarak değil, siyasi etik olarak, Kestel Belediye Başkanı’nın görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanıp kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına bir kimseyi mecbur etmek suretiyle irtikâp suçunu işlediği sabittir. Belediye başkan yardımcısı Haluk Kürel hem görüşmelere aracılık etmiş ve hem de suçu işlemiştir. Haluk Kürel istifasıyla kendi üzerine düşeni yapmıştır. Kestel Belediye Başkanı’ndan da aynı şeyi bekliyoruz. Bir çağrımız da, İçişleri Bakanlığı’na ve Saray’a… Yolsuzluğu tespit edip Savcılığa suç duyurusunda bulunan Yalova Belediye Başkanımız Vefa Salman’ı suça konu eyleme hiçbir dahli olmadığı halde açığa alıyorsunuz da, Kestel’i neden  hiç değilse ciddi bir soruşturma konusu bile yapmıyorsunuz? Herkes adalet bekliyor. Hiç değilse bu konuda çifte standart olmasın! Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ne diyordu? “Herkes için adalet; hak, hukuk, adalet!”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'ya geliyor27 Mart 2024 Çarşamba 10:06
  • Tilki, hindiyi gözüne kestirdi27 Mart 2024 Çarşamba 10:01
  • Kadınlar saç saça birbirlerine girdi27 Mart 2024 Çarşamba 09:54
  • Kontrolden çıkan kamyonet devrildi27 Mart 2024 Çarşamba 09:35
  • Uyuşturucu tacirleri suçüstü yakalandı26 Mart 2024 Salı 16:58
  • Polisten kaçan sürücüye ceza yağdı26 Mart 2024 Salı 15:37
  • Bursa'da ot yangını korkuttu26 Mart 2024 Salı 12:34
  • Kuyumcu mağdurları artıyor25 Mart 2024 Pazartesi 15:49
  • Bursa sağanak yağışa teslim oldu25 Mart 2024 Pazartesi 15:29
  • Evde çıkan yangında can pazarı25 Mart 2024 Pazartesi 15:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78