• BIST 9486.56
  • Altın 4175.093
  • Dolar 39.1971
  • Euro 44.6439
  • Bursa 29 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 31 °C

Kemalist Aydınlanma Derneği'nden Özel'e tepki

Kemalist Aydınlanma Derneği'nden Özel'e tepki
"Kabul edilemez..."

Kemalist Aydınlanma Derneği, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ana dilde eğitim konusunda yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Dernekten yapılan açıklamada "Ana dilde eğitim PKK'nın ve DEM Partinin sürekli gündeminde yer tutarken, Türkiye'yi bölmenin ve bir Kürt devleti oluşturmanın yapıtaşı olarak kullanılmaktadır. Ulus devleti yıkacak, ulusu parçalayacak ve terörün yöneticisi egemen emperyalist güçlere kapı açacak bu proje kabul edilemez" denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Rudaw TV'ye verdiği röportajda ana dilde eğitim konusunun konuşulmasına desteğini ifade etti. Özel, "Ana dilde eğitimin oturulup konuşulmasına hiçbir zaman karşı olmadım. Doğru olan; kimseyi reddetmemek, kimseyi hor görmemek. O dilde kültür, sanat, bilim yapılması önemlidir. Arapçada da aynı sorun var. Türkiye'de 6 milyon Arap vatandaşımız yaşıyor. Sığınmacı sorunu üzerinden Arapça kriminalleşiyor boşu boşuna" diye konuştu.

Söz konusu röportajın ardından Kemalist Aydınlanma Derneği'nden de bir açıklama geldi. "Türkiye'deki tüm Kürt yurttaşlarımız, kendi ana dilini öğrenme, konuşma, yayın yapma ve sanat icra etme hakkına sahiptir. Bu konuda hiçbir yasal kısıtlama bulunmamaktadır" denilen açıklamada, "Okullara Kürtçe seçmeli ders konulmuş, üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri açılmış, 2022'de okullara Kürtçe öğretmen atamaları başlatılmış, TRT başta olmak üzere Kürtçe yayın yapan televizyonlar kurulmuş, sanat etkinliklerinin Kürtçe yapılmasındaki engeller kaldırılmış, Güneydoğu Anadolu'da birçok ilçenin isimleri Kürtçe olarak değiştirilmiş ve Kürtçe tabelalar kullanılmaya başlanmıştır. Kürtçe'nin kullanımı önündeki tüm engellerin kalkmasına rağmen, Kürtçe ana dilde eğitim konusundaki dayatma, Kürtçe'nin öğrenilmesi boyutunu aşarak, aynı coğrafyada birbirine yabancılaşmış iki kimlikli bir toplum ve eşit vatandaşlık statüsünü kabullenmiş bir devlet inşa etmenin en önemli adımıdır" ifadeleri kullanıldı.

"KÜRT DEVLETİ OLUŞTURMANIN YAPI TAŞI"

Dernekten yapılan açıklamanın devamı şu şekilde:

"Sayıları milyonlarla anılan farklı etnik ve ulusal kimlikleri barındıran hatta adı 'federal' olan gelişmiş batı demokrasilerinde eğitim, o ülkenin resmi dilinde yapılırken, bu ülkelerce Türkiye'ye yönelik dayatmanın yıllardır sürdürülmesi çok anlamlıdır. Ana dilde eğitim PKK'nın ve DEM Parti'nin sürekli gündeminde yer tutarken, Türkiye'yi bölmenin ve bir Kürt devleti oluşturmanın yapıtaşı olarak kullanılmaktadır. Kaldı ki, Kürtçe tek bir dil değildir. Kurmançça, Soranice, Kelhurice gibi birbirinden farklı özellikler taşıyan alt dil gruplarına ayrılmaktadır. Yine farklı bir dil ailesinden gelen Zazaca konuşan yaklaşık 2 milyon kişi de Türkiye sınırları içinde ikamet etmektedir.

İlk ve orta öğretimi kapsayan ana dilde eğitim talebinin bölge halkının bir talebi olmayıp, bölücü siyasetin bir dayatması olduğu, bölgede yapılan kamuoyu araştırmaları ile belgelenmiştir. Türkiye'de yükseköğretim görme ve meslek sahibi olma fırsatından bölge gençlerini mahrum bırakacak bu uygulamanın, 'insan hakları' kılıfı altında dayatılan bir bölünme projesi olduğu açıktır. Ulus devleti yıkacak, ulusu parçalayacak ve terörün yöneticisi egemen emperyalist güçlere kapı açacak bu proje kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın lafzına ve ruhuna aykırı olan bu talebin kesinlikle reddedilmesi için tüm Kemalist, Cumhuriyetçi, Atatürkçü, yurtsever güçleri, bu senaryoya karşı ses yükseltmeye ve kararlılık göstermeye çağırıyoruz. Ana dilde eğitim dayatmasına 'dur' de!"

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • CHP'li 5 belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı05 Haziran 2025 Perşembe 11:35
  • Bakan Yerlikaya sürücüleri uyardı05 Haziran 2025 Perşembe 11:26
  • Özgür Özel hakkında soruşturma05 Haziran 2025 Perşembe 11:05
  • Hakkari'de midibüs devrildi, 6 asker yaralandı04 Haziran 2025 Çarşamba 17:36
  • Özgür Özel kayyum tartışmalarına noktayı koydu04 Haziran 2025 Çarşamba 12:06
  • Ağzında sigara yaklaştı havaya uçtu!04 Haziran 2025 Çarşamba 11:30
  • Kurtulmuş yeniden TBMM Başkanı04 Haziran 2025 Çarşamba 11:24
  • Araç kiralayacaklara önemli uyarı!04 Haziran 2025 Çarşamba 11:16
  • Oyuncak değil zehir çıktı! Bakanlık toplatıyor04 Haziran 2025 Çarşamba 10:54
  • 10. Yargı Paketi kabul edildi04 Haziran 2025 Çarşamba 09:38
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43