• BIST 10972.63
  • Altın 4443.862
  • Dolar 40.6565
  • Euro 47.3647
  • Bursa 27 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 25 °C

İzmir´in `Çernobil´i davası karar için ertelendi

İzmir´in `Çernobil´i davası karar için ertelendi
İZMİR - İzmir´in Gaziemir ilçesinde bulunan eski kurşun fabrika alanında toprağa gömülü olarak bulunan radyoaktif maddelerle ilgili davaya İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam edildi. Heyet d

İZMİR - İzmir'in Gaziemir ilçesinde bulunan eski kurşun fabrika alanında toprağa gömülü olarak bulunan radyoaktif maddelerle ilgili davaya İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Heyet değişikliği nedeniyle mahkeme karar vermek için duruşmayı erteledi.

İzmir'in Gaziemir ilçesinde, eski kurşun fabrikasının bulunduğu alanda radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddialarıyla ilgili 2008'de dava açılmıştı. 3. Ağır Ceza Mahkemesi, fabrika sahibi Hasan Yavaş'ı 4 yıl 2 ay hapis ve 100 gün adli para cezasına çarptırmış, Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi kararı bozmuş ve davanın, 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava ile birleştirilmesini istemişti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına Avukat Arif Ali Cangı, nükleer atık barındırdığı belirtilen eski kurşun fabrikasının 6 yöneticisi hakkında, 'çevreyi kasten kirletmek' suçunu işledikleri iddiasıyla savcılığa şikayet dilekçesi verdi. Şikayet üzerine soruşturma başlatan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kadir Karaca, hazırladığı iddianame ile fabrikanın sahip ve yöneticileri hakkında, 'çevreyi kasten kirletmek' suçundan 5'er yıldan az olmamak üzere hapis, bin gün karşılığı adli para cezası' istemiyle dava açtı.

Üç davanın birleştirilmesiyle görülen davanın 9. duruşmasına, 5 yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılanan sanıklar katılmazken, avukatları katıldı. Davanın, sıradan bir dava olmadığını ifade eden Avukat Arif Ali Cangı, çevrenin kirletilmesi nedeniyle tüm canlıların zarar gördüğünü belirterek, "Dosyada sanıkların cezalandırılmasına yetecek kadar delil vardır. Buradaki kirlilik İzmir'in yaşamını tehdit etmeyi sürdürmektedir. İddia makamının tüm sanıklar yönünden verdiği beraat mütalaasına katılmıyoruz. Aksine sanıkların ayrı ayrı cezalandırılmalarına karar verilmesini talep ediyoruz. Nükleer Santralların gündemde olduğu günümüzde, santral olmadan santral atıklarının yargılamasının yapıldığı bu dava son derece önemli." dedi.

Bazı sanıkların avukatlığını yapan Selahattin Seymen, kendilerinin de davayı önemsediklerini belirterek, "Ancak önemli olan yargılanan sanıkların dosyadaki durumlarıdır. Herkes fiili ile sorumlu olup, işlediği fiilin kasıt altında gerçekleştirilmesi halinde sorumlu olacaktır. Yasa gereği müvekkillerimin hiç bir kanun yönünden sorumluluğu bulunmamaktadır. Haksız yere cezalandırılmaları adaleti zedeleyecektir. Asıl önemli olan budur. Kirletildiği söylenen alan şahısların tapulu ve değerli olan bir arazisidir. Hiç kimse kendi arazisini kirletmez. Savcının beraat yönündeki mütalaasına aynen katılıyoruz." diye konuştu.

Diğer avukatların da yaptığı savunmaların ardından, mahkeme heyeti karar vermek üzere duruşmaya kısa bir ara verdi. Mahkeme Başkanı, mahkeme heyetindeki değişiklik nedeniyle karar veremediklerini belirterek, duruşmayı karar için ileri bir tarihe erteledi.

CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Mağarada 12 şehit soruşturması tamamlandı! MSB'den açıklama geldi07 Ağustos 2025 Perşembe 13:08
  • Seda Bakan'dan 'mucize' paylaşımı geldi07 Ağustos 2025 Perşembe 09:45
  • Diploma çetesi: 'Sahte kimlikle uyuşturucu taşıdılar'06 Ağustos 2025 Çarşamba 12:24
  • ÖSYM’nin sistemlerinde puan yükseltmişler06 Ağustos 2025 Çarşamba 12:03
  • AKOM'dan İstanbul için fırtına uyarısı06 Ağustos 2025 Çarşamba 11:43
  • Araç sahiplerine iyi haber: İndirim geliyor...06 Ağustos 2025 Çarşamba 11:18
  • Bir kadın cinayeti daha! Adres bu kez Ankara...06 Ağustos 2025 Çarşamba 11:14
  • Açılım süreci komisyonunun adı belli oldu06 Ağustos 2025 Çarşamba 09:52
  • 12 ilde yasa dışı bahis operasyonu06 Ağustos 2025 Çarşamba 09:49
  • Altının hem fiyatı hem sahtesi artıyor06 Ağustos 2025 Çarşamba 09:45
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43