• BIST 10045.74
  • Altın 2386.898
  • Dolar 32.3773
  • Euro 34.544
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

İstiklal 'de sanat yeniden canlanıyor

İstiklal 'de sanat yeniden canlanıyor
Ekrem İmamoğlu, gazetecilerle birlikte İstiklal Caddesi turu yaptı....

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Miras ekipleri tarafından İstiklal Caddesi’ne değer katmak adına restore edilen Beyoğlu Sineması, Muammer Karaca Tiyatrosu, Botter Apartmanı ve Metro Han’nı gazetecilerle birlikte gezdi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Beyoğlu eski sanat dolu günlerine tekrar kavuşacak… 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerle birlikte İstiklal Caddesi turu yaptı. İBB Miras ekiplerinin restore ederek İstanbul’a yeniden kazandıracağı tarihi mekanlardan Beyoğlu Sineması, Muammer Karaca Tiyatrosu, Botter Apartmanı ve Metro Han’daki çalışmaları gazetecilerle birlikte yerinde inceledi. 

BEYOĞLU SİNEMASI TARİHİ

Beyoğlu Sineması ilk olarak bulunduğu, Halep Pasajı’nın arka kısmına sonradan ahşap olarak inşa edilen Pera Sirki'ne dayanıyor. Bu yapı 1904'te geçirdiği yangından soma Mimar Campanaki'nin müdahalesiyle ilk tiyatro binası şekline kavuştu.  1906'da   "Varyete Tiyatrosu", Cumhuriyet Dönemi’nde adı değiştirilerek "Fransız Tiyatrosu", 1942'de "Ses Sinema ve Tiyatrosu", 1963'te bakımdan geçirilerek "Dormen Tiyatrosu" olarak anılan yapı, 1972'de tamamen bir sinema salonuna dönüştürüldü. Yapı, 1984'te pasajın yalnızca ön cephesi korunmak şartıyla büyük bir onarım gördü. 1989'da hanın alt katında, Batı standartlarına uygun 300 koltuklu Beyoğlu Sineması hizmete girdi. Böylece yapı Beyoğlu'nun kültür ve sanat yaşamına katkıda bulunan bir yer haline geldi. Açıldıktan sonra ilk sezonu olan 1990 yılında, Beyoğlu Sineması İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin gösterim salonlarından biri oldu. 1994 yılında Avrupa Birliği çatısı altında oluşturulan Eurimages Avrupa Sineması üyeliğine Türkiye’den kabul edilen ilk sinema işletmesi. 

NELER OLACAK?

Beyoğlu Sineması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kiralanarak İstiklal boyunca devam edecek Beyoğlu hafızasının simge mekânlarından biri olma özelliğini sürdürecek.  Çalışmaların ardından sinema özelliğini devam ettirecek.

“BEYOĞLU SİNEMASI BÜYÜK BİR KÜLTÜR ZENGİNLİĞİDİR”

Beyoğlu Sineması’nın çok kıymetli bir yapı olduğunu belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Her şeyden önce İstanbul'un birçok noktasını insan geçmişine baktığında o perdeyi araladığında gerçekten ne kadar büyük bir zenginlikle  bir arada olduğunu hissedebiliyor, yaşayabiliyor. Burası 20. yüzyılın başlarına doğru giden bir tarihe sahip bir alan aslında ve o süreçten bugüne; isim değişiklikleri, yangınlar, kapanmalar, açılmalar vesaire yaşanmış ama her şeyden önce muazzam anılar biriktirmiş bir yer Beyoğlu Sineması.  Biz tabii bu tür noktalara özenli eğiliyoruz gerçekten ama kurumsal ama manevi ama bazı sponsorluklar üreterek fedakarlıklar yapıyor ve bu tür alanların maddiyatla ölçülemeyecek kadar topluma moral katacağını, moral vereceğini biliyoruz. O anlamda attığımız bu adımlarla bugün aslında bir Beyoğlu turu yapacağız. İstiklal Caddesi turu yapacağız. Bir tanesi işte Beyoğlu Sineması.  Birazdan yine 20. yüzyılın başlarına giden neredeyse 120 yılı aşkın hikayeye sahip bir moda merkezi Botter Apartmanı’nı göreceğiz ve aslında orada ne kadar önemli bir tarihe, önemli bir geçmişe sahip olduğunu, İstanbul'un aslında bir yönüyle bir moda merkezi olduğunu hissedeceğiz. Daha sonra Metrohan'ı anlatabiliriz. Muammer Karaca Tiyatrosu’na gideceğiz ki orada da ne yazık ki uzun yıllardır yapımıyla ilgili yaşanan birçok kurul ve bunun gibi sorunlar vardı. Bunları aştık ve şu anda  oradaki komşu Konsolosluklarla olan da münasebetleri en sağlıklı şekilde tarifleyerek inşaatımıza başladık. Ve açıkçası bir yıl içinde de Muammer Karaca'yı hayata geçirmek istiyoruz. Metrohan ayrı bir zenginlik. Dünyanın en eski ikinci metrosu diyebileceğimiz bir metronun üstünde tünelin üstünde duran muhteşem bir çelik yapıdan bahsediyoruz ve burayı da bir kültür alanına dönüştüreceğiz” dedi. 

“BEYOĞLU'NUN BAŞKA TARİFLERLE DEĞİL, ÖZGÜRLÜKLERLE, BULUŞMALARLA, KÜLTÜRLE, SANATLA ANILAN BÖLGE OLMASINI ÇOK İSTİYORUZ”

Beyoğlu’nun yaşanan kötü olaylarla değil sanat, buluşma, kültürle anılmasını istediklerini belirten İmamoğlu, “Bütün bunları aslında 29 Kasım'da Beyoğlu'nun stratejisini anlatmak, Beyoğlu'nun vizyonunu ortaya koymak adına bir toplantıda daha bütüncül olarak sizlerle ve kamuoyuyla da paylaşacağım ki orada Ses Tiyatrosu'nda buluşacağız.  Aslında Ses Tiyatrosu'yla ilgili de neler düşündüğümüzü ve neler yapmak istediğimizi belki de o tarihte daha güçlü bir biçimde müjdelemenin fırsatını yakalarız hep birlikte bizim için neler ifade ettiğini zaten herkes biliyor ama orada kamuoyuyla bunu paylaşacağız. Şimdiden Ses Tiyatrosu'yla ilgili bir şeyler söylemeyeyim ama ne kadar güçlü bir iradeyi ortaya koyma konusunda kararlılığımızı ifade edelim. Günü geldiğinde daha doğru cümlelerle kurmayı isterim. İstiklal Caddesi, Beyoğlu, Pera bana göre dünyanın en eski serbest bölge ticaretinin yapıldığı bir alan.  İstanbul'un imparatorluklar şehri olarak kendi içinde kurguladığı Suriçi diye tariflediğimiz ya da Fatih ilçesinin sınırlarını şu anda teşkil eden bölümünün bir başka yakası diye düşüneceğimiz bu alanda sosyal yaşam, sosyal hayat yani orada bir devlet kurgusu, devlet yapısı ama bu bölgede de sosyal yaşam, kültürel yaşam, ticaret, sanat birçok alanda muazzam anılar biriktirmiş. Binlerce yıllık tarihi olan bir kentin önemli bir noktası. Biz bugün İstiklal Caddesi'nin veya Beyoğlu'nun başka tariflerle değil ve özgürlüklerle buluşmalarla, kültürle, sanatla anılan bir bölge olmasını çok istiyoruz. Bununla ilgili de sizinle her adımımı paylaşıyorum” şeklinde konuştu. 

“İBB, BEYOĞLU SİNEMASININ KAPANMASINI ENGELLEMİŞ OLDU”

Beyoğlu Sineması hakkında konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Başkanımızın talimatı ile bu alanın kaybolmaması için çalışmalara başladık.   Bugün itibarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyoğlu Sineması'nın kapanmasını engellemiş oldu ve burada yeni işletmeci olarak Kültür ve sanatın destekçisi olacak bir modelle Taksim'de İstiklal Caddesi'nde Beyoğlu Sinemasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Beyoğlu Sineması adını da yaşatarak bir sinema evi olarak gösterimlere, buluşmalara, kültürel yan yana geliştir. Ev sahipliği yapacak şekilde değerlendireceği bir projeyle kapanmasını engellemiş oldu” ifadelerini kullandı. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Turizm geliri arttı30 Nisan 2024 Salı 10:05
  • Yurtta hava durumu30 Nisan 2024 Salı 09:35
  • Organize suç örgütü çökertildi30 Nisan 2024 Salı 09:34
  • 1 Mayıs ve 19 Mayıs kararları yayımlandı30 Nisan 2024 Salı 09:32
  • Eligül’den Erzan’a tazminat davası29 Nisan 2024 Pazartesi 14:40
  • Bakan Fidan, Blinken ile bir araya geldi29 Nisan 2024 Pazartesi 14:37
  • Metin Gürak, Askar ile görüştü29 Nisan 2024 Pazartesi 14:26
  • Hakim savcı adaylarına mesleki eğitim29 Nisan 2024 Pazartesi 13:36
  • Feci kaza: 1 polis şehit oldu, 4 asker yaralı29 Nisan 2024 Pazartesi 12:45
  • İmamoğlu'ndan Ovalıoğlu’na tebrik ziyareti29 Nisan 2024 Pazartesi 12:41
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78