• BIST 11116.99
  • Altın 6593.04
  • Dolar 49.6092
  • Euro 55.5788
  • Bursa 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 9 °C

İshalde "antibiyotik" uyarısı

İshalde "antibiyotik" uyarısı
İshalde antibiyotik tedavisi gerekmiyor...

İshalin kişiden kişiye yayılma gösterdiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Erbay, kişisel hijyen kurallarına uymayanların ishal olma ihitmalinin yüksek olduğunu ve ishal olanların antibiyotik kullanmaması gerektiğini aktardı. 

Yaz mevsiminde sıcak havaların etkisi ve kişisel hijyen durumlarının düşük olduğu durumlar ishal vakalarına neden oluyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Erbay da, vatandaşlara ishal konusunda uyarılarda bulundu. Erbay, "Kişisel hijyen şartlarının düşük olduğu durumlarda hastalık kişiden kişiye de bulaşabilir. İshalin diğer yayılma yolu ise hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış yiyeceklerin muhafaza edilmesidir. Kirli sularda yakalanmış deniz ürünleri de akut bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir. Bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş olarak gelişebilir. Bazen bağırsakta gaz toplanması ve baş ağrısı da yapabilir. Bebek ve küçük çocuklarda daha sıklıkla görülür, dikkatli olunmalıdır. Bu durumlarda antibiyotik tedavisi gerekmemektedir. İshal kesici ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır" diye konuştu. 

Elleri yıkamanın bağırsak enfeksiyonları çözümünde etkili olduğunu belirten Erbay, "Ellerin yıkanması enfeksiyonların önlenmesinde en etkili yöntemdir. Kişisel korunma yöntemi olarak eller yemeklerden önce ve sonra, yemekler hazırlanmadan önce mutlaka yıkanmalıdır" dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağız kokusuna dikkat: Psikolojik rahatsızlığa yol açabilir28 Ağustos 2026 Cuma 14:41
  • Menopozda zinde ve fit kalmanın 7 kritik kuralı28 Ağustos 2026 Cuma 14:20
  • Bacaklardaki şişlik lipödem işareti olabilir24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:27
  • Uzmanlardan uyarı: ''Sakın yemeyin!''24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:22
  • Beyin sağlığını tehdit eden 8 etkene dikkat!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:56
  • Zayıflama iğnelerinde görünmeyen tehlike!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:50
  • Sessiz tehlikeye dikkat!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:42
  • Şiddet ve suç genetik mi?23 Ağustos 2026 Pazar 21:47
  • Bağırsak tembelliğine çözüm sofrada!23 Ağustos 2026 Pazar 21:45
  • Emzirmede patron bebek!20 Ağustos 2026 Perşembe 13:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43