• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

İlk Türk uzay yolcusu için geri sayım

İlk Türk uzay yolcusu için geri sayım
İlk Türk Uzay Yolcusu Gezeravcı: Uzay misyonu gelecek nesillere ilham verecek...

Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu çerçevesinde uzaya gidecek ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, “Ülkemizin 100. yılında icra etmek, bugüne kadar fazlasıyla yer alma konusunda hak ettiğimiz bir platformda, uzay ortamında ilk görevimizin icrasıyla yerimizi alacak olmamız son derece mutluluk verici. Gelecek nesillerimize ilham kaynağı olması, onların bugüne kadar kısıtlamak zorunda oldukları hayallerini artık uzayın derinliklerine taşımaya vesile olacak bir görev olması da mutluluk verici” dedi.   

Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu çerçevesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek olan astronot Alper Gezeravcı, 18 Ocak saat 01.11’de Kennedy Uzay Üssü’nden gerçekleştirilecek olan fırlatma ile uzaya çıkan ilk Türk olacak. Bu çerçevede Astronot Gezeravcı, fırlatma öncesinde rutin olarak uygulanan karantinada, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirinin sorularını cevaplandırdı. 

Uzay misyonu gelecek nesillere ilham verecek 

İcra edeceği görevinden dolayı son derece mutlu olduğunu dile getiren astronot Gezeravcı, “Tarif etmek hakikaten zor; kelimelere, cümlelere sığdırması mümkün olmayan hisler içerisindeyiz. Bugüne kadar icra edilmemiş bir görevi, ülkemizin 100. yılında icra etmek, bugüne kadar fazlasıyla yer alma konusunda hak ettiğimiz bir platformda, uzay ortamında ilk görevimizin icrasıyla yerimizi alacak olmamız son derece mutluluk verici. Gelecek nesillerimize ilham kaynağı olması, onların bugüne kadar kısıtlamak zorunda oldukları hayallerini artık uzayın derinliklerine taşımaya vesile olacak bir görev olması da mutluluk verici” ifadelerini kullandı. 

Astronot Gezeravcı 8 aylık eğitimden geçti 

Uzay Misyonu çerçevesinde aldığı eğitimden bahseden Gezeravcı, “Yoğun bir eğitim süreciydi.  8 aylık bir süreç ancak bu normalde planlı, bu işin rutin olarak yapıldığı dönemlerde ilgili otoritelerin ifade ettiği şekliyle çok daha uzun bir sürenin içerisinde gerçekleştirilen eğitim paketi, bizim farklı şartlardan kaynaklanan; ülkemizin maalesef 2023’ün başlangıcında hepimizi çok derinden etkileyen, hepimizi yasa boğan deprem felaketiyle karşılaşmamız neticesinde zorunlu olarak geç başlamamız bir sürecin neticesinde. Programın katılımcısı olan başka ülkelerinde farklı yaşamış olduğu süreçler neticesinde doğal akışın içerisinde geç başladığımız bir süreçti” diye konuştu. 
 
"Oradaki görev yapan astronotları dünyadan götürülebilecek potansiyel bir hastalıktan uzak tutmaya çalışıyoruz" 

Fırlatma öncesi karantina uygulamasının önemine değinen Gezeravcı, “Karantinanın amacı asli olarak; göreve gidecek olduğunuz Uluslararası Uzay İstasyonu’nda hali hazırda görev yapan astronot ekibine dünyadan herhangi bir hastalık götürmemek bulaştırmamak. Dolayısıyla hastalıkların genel olarak 14 günlük kuluçka süresini göz önünde bulundurup bu 14 günü dünyada, dış ortamdan izole bir şekilde geçirerek, dış dünyayla herhangi bir şekilde temas edip potansiyel ilave bir hastalık, virüs kapmadan 14 günün sonunda direkt fırlatmanın gerçekleştirileceği şekilde bir planlamayla oradaki görev yapan astronotlarımızı dünyadan götürülebilecek potansiyel bir hastalıktan uzak tutmaya çalışıyoruz. Asli amaç buna hizmet ediyor” şeklinde konuştu. 

Gezeravcı konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Karantina sürecine yönelik, tesisin içerisinde bu zaman diliminde bulunabilmemiz için öncesinden gerekli bütün aşılamalarımız bütün tıbbi hazırlıklarımız yaklaşık 6 aylık bir sürecin içerisinde birçok görüntüleme ve takip süreciyle gerçekleşti. 4 kişilik görev ekibinin haricinde kısıtlı sayıda bizim buradaki faaliyetlerimizi ve hazırlık sürecimizi yürütmeye yardımcı olan ekip üyelerimiz var. Onların da keza bu tesiste bulunması için aynı zorunlu sağlık, hazırlık süreçlerinden geçmesi gerekiyordu. Dolayısıyla çok itinayla hazırlığı yapılan bir tıbbi sürecin devamında tamamlanacak 14 günlük bir karantina sürecini içeriyor. Gerekli bütün hazırlıklarımızı yapmış bir şekilde, burada da yoğun bir şekilde 8 aydır yapmış olduğumuz bütün eğitimler ve hazırlıkların tekrarıyla meşgul olacak ve zamanımızı bu meşguliyetlerle tamamlayacak şekilde bir süreci yürütüyor olacağız. 14 günlük sürenin sonunda da yine aynı eyalette bulunan Kennedy Uzay Üssü’nden fırlatmamız gerçekleşecek.” 

“100. yılımızda bu döneme kısmet olan görev hayırlı uğurlu olsun” 

Türk milletine seslenen Gezeravcı, “Öncelikle milletimize, Cumhuriyetimizin 100. Yılında icra edecek olduğumuz, gelecek nesillerimize hayallerinin sınırını gözleriyle görebildikleri gökyüzünün ötesine, uzayın derinliklerine taşımaya imkan verecek, ilham olacak bu görevin icrasıyla bugüne kadar fazlasıyla hak ettiğimiz ancak 100. yılımızda bu döneme kısmet olan görev vesilesiyle hayırlı uğurlu olsun diyorum. Güçlü iradesiyle bu görevin yapılmasına karar veren ve imkanlarıyla bunu mümkün kılan devletimize, kadirşinas milletimize şükranlarımı sunuyorum. Son olarak beni yetiştirerek bu günlere getiren ve evlatlarının ülkemizin tevdi ettiği bu görevin icrası esnasında destekleriyle hiçbir zaman yalnız bırakmayan anne, babama, aileme ve kardeşlerime selamlarımı saygılarımı iletiyorum” açıklamasında bulundu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 13 ilde ‘Sibergöz-35’ operasyonu27 Nisan 2024 Cumartesi 10:45
  • İnşaat işçisi çatıdan atlamak istedi27 Nisan 2024 Cumartesi 10:31
  • Mehmet Ali Yılmaz toprağa verildi26 Nisan 2024 Cuma 15:44
  • Yeni müfredat taslağı hazırlandı26 Nisan 2024 Cuma 14:47
  • Bakan Güler, KKTC'de26 Nisan 2024 Cuma 12:58
  • Yurtta hava durumu26 Nisan 2024 Cuma 09:24
  • 36 bin yeni sağlık personeli alınacak26 Nisan 2024 Cuma 09:12
  • TBMM'de Çocuk Zirvesi25 Nisan 2024 Perşembe 13:21
  • Ümit Özdağ, Ulus Hali’nde25 Nisan 2024 Perşembe 12:23
  • Eş zamanlı ‘Bozdoğan-29’ operasyonu25 Nisan 2024 Perşembe 10:13
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78