• BIST 10730.04
  • Altın 4371.056
  • Dolar 40.6612
  • Euro 47.0218
  • Bursa 29 °C
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 33 °C

İkinci el sitelerindeki enfeksiyon riski

İkinci el sitelerindeki enfeksiyon riski
İkinci el alışveriş sitelerine talepler arttı....

Giyim sektöründeki fiyatlar hızla artmaya başlayınca son zamanlarda ikinci el alışveriş sitelerine talepler arttı.

Mikrobiyolog, Dr. Öğr. Üyesi İpek ADA ALVER, “İkinci el alışveriş sitelerindeki özellikle kıyafetler başta olmak üzere mutfak ve banyo gereçleri, anne-bebek ve kişisel bakım ürünlerinin hijyenik hale getirilmeden satışı gerçekleştirildiğinde ya da hijyenik hale getirilmeden kullanıldığında ciltten temas yolu ile bulaşan bakteriyel, viral, parazit ve mantar enfeksiyonları bakımından sağlığı tehdit edebilmektedirler. Bu nedenle ikinci el alışveriş sitelerindeki hijyenik olmayan ürünler, vücut biti, uyuz hastalığı, Hepatit B, Kandida mantar enfeksiyonları, Trikomoniyaz ve Herpes simplex gibi enfeksiyonları bulaştırabilmektedir. Özellikle yenidoğan kıyafetleri hızla küçüldüğü için ve aynı zamanda biberon, emzik ve emzirme ürünlerinin kullanımı da kısa süreli olabildiği için en çok tercih edilen ikinci el alışveriş ürünleri arasında yerini alsa da yenidoğan ve bebeklik döneminde henüz dış ortam koşullarına karşı bağışıklık yanıt oluşmadığından daha da dikkat edilmesi gereken bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır.” diyerek ikinci el online alışveriş sitelerindeki enfeksiyon riskini yorumladı.

Deneme Kabinleri de Masum Değil

Günde onlarca kişinin kıyafet denediği kabinlerde de enfeksiyon riski olduğunu belirten ADA ALVER, “Deneme kabinlerinde aynı kıyafet günde onlarca kişi tarafından denenmekte olup enfekte kişiden sağlıklı bireye temas yolu ile bulaşabilmektedir. Bu nedenle kıyafetlerin birden fazla kişi tarafından denenmesi insan sağlığı açısından risk oluşturabildiğinden deneme kabinleri ve kıyafetlerin belirli aralıklarla dezenfekte edilmesinde yarar vardır.”

Korunmada Yüksek Sıcaklıkta Yıkama Önemli

Alışveriş ürünlerinin bulaş kaynağı olmasını engellemek için alınabilecek önlemler olduğunu vurgulayan İpek ADA ALVER, “Gerek yerinde gerekse online sitelerden alınan özellikle kıyafet başta olmak üzere diğer ürünlerin ürünün tipine göre ya çamaşır makinesinde ya da bulaşık makinesinde en az 60 santigrat derece sıcaklıkta yıkandıktan sonra kullanılması veya sıcaklıkla bozunan ürünlerin de sabun-su ile yıkanarak ve beyaz sirke ile silindikten sonra kullanılmasını önermekteyim.” Şeklinde açıklamalarda bulundu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kulak zarı neden yırtılır?30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:58
  • Kadınları tehdit eden yaz hastalıkları30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:56
  • Duruş bozukluğunun sebebi diş sıkma olabilir30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:50
  • Genç “Yaşlanmanın” Sırları30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:48
  • Hamilelikte sağlıklı beslenme şifreleri28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:59
  • Sıcaklarda burun kanamalarına dikkat28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:58
  • Zihinsel yük kadınları sessizce yoruyor!28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:51
  • Olumlu düşün, beynini koru!28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:48
  • Tetik Parmak Belirtilerine Dikkat28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:45
  • İnmeyi Önlemenin 8 Yolu28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43