• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Bursa 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

İHD: Valilerin sokağa çıkmayı yasaklama yetkisi yok

İHD: Valilerin sokağa çıkmayı yasaklama yetkisi yok
. Yaşananların 90’lı yılları aratmadığını öne süren İHD İl Başkanı Nalan Durdu, valilerin sokağa çıkma yasağı uygulama yetkisi olmadığını savundu.

İnsan Hakları Derneği(İHD) Şanlıurfa Şubesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son günlerde yaşanan olaylarla ilgili basın açıklaması yaptı. Yaşananların 90’lı yılları aratmadığını öne süren İHD İl Başkanı Nalan Durdu, valilerin sokağa çıkma yasağı uygulama yetkisi olmadığını savundu.

İHD Şanlıurfa şubesi üyeleri son günlerde bölgede yaşanan olumsuzluklarla ilgili açıklama yaptı. İHD İl Eş Başkanı Nalan Durdu, yaptığı açıklamada, cesedin polis aracı akasında sürüklenmesi ve gazetecinin kafasına polis tarafından silah dayatılarak tehdit edilmesi olaylarına tepki gösterdi.

“Şırnak’ta polisler tarafından öldürülen Hacı Lokman Birlik’in cenazesi bir polis zırhlı aracının arkasına bağlanarak sürüklenmiş ve tekmelenmiştir. Diyarbakır’da Belediye binası bahçesinde Özgür TV Çalışanı Murat demir ile DİHA muhabiri Serhat Yüce polis tarafından başına silah doğrultularak ölümle tehdit edilmiştir.” diyen Nalan Durdu, bunların Türkiye’nin 90’lı yıllarındaki kirli savaş uygulamalarını yansıttığını belirtti.

90’lı yıllarda sıkıyönetim ve olağanüstü hal rejimi altında yapılan hukuk dışı uygulamaların şimdilerde OHAL ilan edilmeden ne olduğu belli olmayan talimatlara dayatılarak yapıldığını ifade eden Duran, “Valilerin sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi olmadığı halde yaygın ve sistematik sokağa çıkma yasağı ilan etmeleri, vatandaşın cenazesinin ülkeye alınmasına engel yasa olmamasına yerleşim yerlerinin obüs ve havan topları ile vurulması gibi uygulamalar kirli bir savaş pratikleridir.” diye konuştu. Devletin kirli savaş pratiklerini terk etmesi gerektiğini dile getiren Durdu, savaşın da bir hukukunun olduğunu ifade etti.

"YARGI DEVRE DIŞI KALDI"

Olan bitenler karşısında yargının iktidar tarafından devre dışı bırakıldığını ifade eden Nalan Durdu şöyle devam etti: “Devletin 90’lı yıllarda yoğun uyguladığı ve halen süren cezasızlık politikası bu sonuçlara yol açmış. Türkiye’de yargının tarafsız ve bağımsız olmaması, tamamen siyasal iktidar denetiminde olması cezasızlığın önemli sebepleri arasındadır. Son yaşanan olaylarda yargının devre dışı kalması bu acı gerçeği bir daha gözler önüne sermiştir.” 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78