• BIST 11102.86
  • Altın 5442.517
  • Dolar 42.0562
  • Euro 48.5104
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C

Her yerde aynı parolayı kullanmayın!

Her yerde aynı parolayı kullanmayın!
Zor parola, zor hatırlanıyor...

Günlük hayatımızın artık birer parçası olan parola veya şifreler, dijital güvenliğimizin birer anahtarı konumunda. Zayıf şifreler, gizliliğimizi ve siber güvenliğimizi tehlikeye atıyor. Özellikle de aynı parolanın, birden çok hesap veya serviste kullanılması, siber suçluların işini hayli kolaylaştırıyor. Parola kullanımını mercek altına alan ESET Güvenlik Araştırmacısı Tomas Foltyn, “Her yerde aynı parolayı kullanmayın“ uyarısında bulundu.

Herhangi bir web sitesine veya mail hesabına, yalnızca sizin bildiğiniz kullanıcı adınız ve parolanızla kayıt oluyorsunuz ve artık hazırsınız. Tekrar oturum açmak için yalnızca kullanıcı bilgilerinizi hatırlayarak giriş yapmanız yeterli. Kendinizce bazı önlemler alarak, hesabınızı hatırlaması kolay bir şifreyle oluşturuyorsunuz. 

ESET Güvenlik Araştırmacısı Tomas Foltyn’e göre, sorun işte burada başlıyor.

“Hatırlaması kolay”, genelde kısa ve basit demek olduğu gibi, aynı zamanda kolay tahmin edilebilir anlamına da geliyor. Bu, özellikle hesabınıza kaba kuvvet saldırısı (brute force attack) uygulayarak giriş yapmaya çalışan parola kırma yazılımları için doğru bir ifadedir. Bu tip yazılımlar, bazı hazinelerin kapağını açabilirler.

Diğer taraftan; uzun, karışık ve rastgele bir parolanın kırılması zor olduğu gibi, hatırlanması da aynı zamanda zordur. Ve sorun burada devam ediyor. Tahmin edilmesi neredeyse imkansız parolaları ve bunların her birinin hangi çevrimiçi servise ait olduğunu hatırlamak, eğer çok güçlü bir hafızaya sahip değilseniz epey uzun bir liste oluşturacaktır. Ayrıca tüm kullanıcılardan her online hesaba ait ayrı bir anahtar kelime veya parolayı hatırlamalarını beklemek mantıklı mı?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Veri hırsızlığına dikkat! t26 Eylül 2025 Cuma 14:04
  • Sahte sosyal medya videolarına dikkat!23 Eylül 2025 Salı 13:08
  • 2024 yılında 3,2 milyardan fazla kimlik bilgisi çalındı19 Eylül 2025 Cuma 13:21
  • Çerezlerin kurbanı olmayın!11 Eylül 2025 Perşembe 11:39
  • Destek mi risk mi?09 Eylül 2025 Salı 18:01
  • Eğlenceli paylaşımlar siber suçlular için altın madeni!27 Ağustos 2025 Çarşamba 16:24
  • Siber tehditler sınırları zorluyor27 Ağustos 2025 Çarşamba 16:19
  • Sosyal medyada tedbiri elden bırakmayın27 Ağustos 2025 Çarşamba 16:15
  • Yapay zeka 'Halisülasyon' görüyor!27 Ağustos 2025 Çarşamba 15:45
  • Siber zorbalığı hafife almayın26 Ağustos 2025 Salı 19:57
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43