• BIST 9524.59
  • Altın 2502.881
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.5572
  • Bursa 15 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Hayal değil gerçek, cennet

Hayal değil gerçek, cennet
Gerçekle hayalin birbirine karıştığı eşsiz güzellikler diyarı. Figen BATUR 2 Ağustos 2015

Dünyanın nüfus yoğunluğu olarak en kalabalık adası hangisidir diye sorsam pek çok kişi ezber heybesini şöyle bir karıştırdıktan sonra büyük olasılıkla Manhattan diye cevap verir. Ne yalan söyleyeyim ben de öyle biliyordum. Ta ki küçük deniz uçağımızın apolet gömlekli parmak arası terlikli pilotu, mendil kadar bir adanın üzerinden uçarken kocaman gülümsemesiyle bizlere dönüp “Şu anda dünyanın metrekareye en fazla insan düşen adasını görmektesiniz” diyene kadar. Söz ettiği ada dünya cenneti Maldivler’in başkenti Male’nin kurulu olduğu ada.

Gerçekten de kuşbakışı bakıldığında ada değil de Hint Okyanusu’na bırakılmış binlerce oluklu çatıdan ibaretmiş gibi duran Male, pilotumuzun gururla belirttiği bu özelliği ile Guiness rekorlar kitabına girmiş.

 

Şehrin gururlanacağı tek özelliği ne yazık ki bununla sınırlı görünüyor. İnsanların tabiri caizse tuzlanmış sardalya balıkları gibi üst üste yaşadığı adada, gidenlerin söylediklerine bakılırsa görülecek pek fazla şey yok. Ne doğru dürüst yemek yenecek bir lokanta, ne oturup soluklanılacak hoş bir teras, ne de nemli ve sıcak havadan kaçıp sığınılacak serin bir otel lobisi. Bu çoraklığı ekonomiye bağlayanlar olduğu gibi, şeriat hukukunun hüküm sürdüğü ülkede yöneticilerin yerel halkla turistlerin temas etmesini istemedikleri için bilinçli olarak böyle bir politika güttüğünü söyleyenler de var.
Nitekim yıl boyu dünyanın dört bir yanından ülkeye akın eden turistler Male havaalanına indikten sonra şehre uğramadan küçük deniz uçakları ile konaklayacakları tesislerin bulunduğu diğer adalara gidiyorlar.

Tıpkı bizim yaptığımız gibi.


HAYALDEN GERÇEĞE KAYIPSIZ GEÇİŞ

Bu benim Maldivler’e ilk gelişim. Ve elbette deniz suyu sıcaklığının değişmediği mercan resifleriyle ünlü bu takımadaların herkes gibi benim zihnime de çakılı bir görüntüsü var. Uçsuz bucaksız beyaz kumsallar, turkuaz deniz, usul dalgaları öpen hindistancevizi dalları, deli renklerde açan egzotik çiçekleriyle gerçek olamayacak kadar güzel hayal adaları.

İzlediğimiz filmler, baktığımız fotoğraflardan yola çıkarak zihnimizde oluşturduğumuz resimler genellikle aldatıcı olduğundan çoğu kez hayal kırıklığına uğrarız ya; işte bu yüzden hafiften korkmuyor da değilim. Halaveli’ye adım atar atmaz ise korkumun yersizliğini anlıyorum. Hayal değil gerçek işte. Cennetteyim. Sualtı eşsiz güzellikte. Dalmanıza da gerek yok. Deniz gözlüğünüzü taktığınız anda binlerce çeşit, binlerce renk su altı canlısı ile tanışıyorsunuz. Yüzgeçleri mühürlü beyaz köpek balıkları ve kırbaç kuyruk vatozlarla birlikte yüzüyorsunuz. Korkmayın ama. Kara gibi deniz de tehlikeli değil.

Bakmayın Halaveli’nin Maldiv dilinde deniz kaplumbağası demek olduğuna.

Benim dilime çevirisi huzur.

NEREDE KALINIR?

 

Constance Hotels&Resorts Halaveli Maldivler’deki pek çok otel gibi balayı çiftlerine özel tarifeler uyguluyor ve yılın belirli dilimlerinde ciddi indirim yaptığı promosyonlu satışları var. Gene de oldukça pahalı bir otel ve ödenen ücrete sadece yatak ve kahvaltı dâhil. Buna karşılık aynı zincirin hızlı teknelerle yarım saat uzaklıktaki Moofushi adasındaki tesisi her şey dâhil sisteminde hizmet veriyor. Eğlence arayanlar için de belki daha doğru bir adres. Constance Hotels&Resorts’un Türkiye mümessili Oya Mumcuoğlu Maldivler’de farklı segmentlerde konumlanmış birçok otel olduğunu Constance’ın ise lüks oteller kategorisinde ilk dört içinde bulunduğunu söylüyor. Ayrıca Maldivler’in en zengin su altı yaşamına sahip adalarından biri olan Halaveli, dalgıç ve su altı fotoğrafçılarının da gözdesi.

NASIL GİDİLİR?

THY’nin İstanbul Male direkt seferleri olduğu gibi pek çok havayolu da Maldivler’e uçuyor. Örneğin biz Qatar Havayolları ile Doha aktarmalı gittik. Yolculuk direkt seferlerde 10 saat sürüyor. Başkentten, kalacağımız Constance Oteli’nin bulunduğu Halaveli adasına gitmek yolculuğun en zevkli kısmı. Halaveli, ülkenin en büyük iki atolünden biri olan kuzey atolü Arinin içinde yer alıyor ve pırpır uçakla başkente 25 dakika uzaklıkta. Uçağımız Male’den havalanır havalanmaz gözümüzün altına serili manzara da değişmeye başlıyor. Turkuaz denize serpiştirilmiş gibi duran kimi bakir kimi kıyılarında inci misali dizilmiş yapıları ve bakımlı zümrüt bahçeleri ile göz alıcı tesisler barındıran onlarca adanın üzerinde uçuyorsunuz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yılbaşı tatili için unutulmaz rotalar12 Aralık 2023 Salı 11:49
  • ‘Turistik Doğu Ekspresi’ seferleri başlıyor01 Aralık 2023 Cuma 13:30
  • Havayolu hakkında merak edilenler31 Ağustos 2023 Perşembe 14:53
  • Tatil çantanızda olması gerekenler26 Temmuz 2023 Çarşamba 12:37
  • Dinozorların izinde tarihi yolculuk17 Temmuz 2023 Pazartesi 12:29
  • 9 günlük tatile özel kültür turları24 Mayıs 2023 Çarşamba 14:44
  • Karavan Festivali başladı19 Mayıs 2023 Cuma 14:47
  • Bodrum fuarların gözdesi oldu03 Mayıs 2023 Çarşamba 13:37
  • Türkiye’nin gurme lezzetleri02 Mayıs 2023 Salı 10:08
  • THY uçağı acil iniş yaptı08 Nisan 2023 Cumartesi 13:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78