• BIST 13386.27
  • Altın 6149.06
  • Dolar 47.5278
  • Euro 54.5336
  • Bursa 27 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 28 °C

Haftada 3’ten fazlaysa...

Haftada 3’ten fazlaysa...
Pornografi bağımlılık yapabiliyor…

Bir kişinin bir hafta boyunca üç seferden daha fazla pornografik içerikle temas etmesi ve sosyal yaşamını etkileyecek kadar vakit harcaması durumunda pornografi bağımlılığından söz edilebileceğini belirten uzmanlar, kumar bağımlılığı ile ortak noktalara sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bu tip bağımlılıkların biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutları bulunduğunu belirten uzmanlar, pornografi bağımlılığının tedavisinde diğer davranış bağımlılıklarının tedavisinde de kullanılan bilişsel davranışçı terapinin kullanıldığını söyledi.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Alptekin Çetin, pornografi bağımlılığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Haftada üçten fazla temasta bağımlılık riski olabilir 

Pornografi bağımlılığını, “bir kişinin fiziksel, sosyal ve ruhsal olumsuz yanlarına rağmen pornografik bir materyal kullanarak ortaya çıkardığı kompulsif bir davranış paterni” olarak tanımlayan Dr. Alptekin Çetin, “Kişi çevresindekilerle etkileşime girmek yerine daha fazla pornografik içerik izlemeye devam eder. Bu esnada haz almak amacıyla kendisini tatmin edebilir. Eğer kişi bir hafta boyunca üç seferden daha fazla pornografik içerikle temas ediyor ve sosyal yaşamını etkileyecek kadar vakit harcıyorsa bağımlılık riski olarak düşünülebilir.” uyarısında bulundu. 

 

Kumar bağımlılığı ile ortak noktaları var

Pornografi bağımlılığının kumar bağımlılığı ile ortak noktalara sahip olduğunu belirten Dr. Alptekin Çetin, “Pornografi bağımlılığı kendisine ait tanı ölçütlerine henüz sahip değilse de bir davranış bağımlılığı olan “kumar bağımlılığı” ile ortak noktalara sahiptir. Bu tip bağımlılıkların biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutları bulunmaktadır. Kişinin genetik olarak haz alma sorunu yaşaması, dürtü kontrolü sağlayamaması, ruhsal olarak depresif yakınmalarının bulunması ve tek haz noktası olarak pornografik içeriği görmesi çeşitli sebepleri oluşturmaktadır.” diye konuştu.

 

Pornografi bağımlılığı bir hastalık mıdır?

Pornografi bağımlılığının farklı tanı ölçütleri tarafından henüz bir “hastalık” olarak kabul edilmese de pek çok farklı bilimsel yayının bu durumu hastalık olarak ele aldığını kaydeden Dr. Alptekin Çetin, “Yukarıda da bahsedildiği gibi “kumar” bağımlılığı ile pek çok ortak noktaya sahiptir. Özellikle kişinin objektif olarak zarar görmesine rağmen aynı davranış paternini sürdürmesi bu durumun hastalık olarak ele alınmasına neden olmaktadır.” dedi.

 

Bilişsel davranışçı terapi kullanılıyor

Psikiyatri Uzmanı Dr. Alptekin Çetin, tedavi olarak diğer davranış bağımlılıklarının tedavisinde de kullanılan bilişsel davranışçı terapinin, en uygun tedavi seçeneği olarak görüldüğünü sözlerine ekledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Menapozun sinsi tehlikesi: Kas kaybı30 Temmuz 2026 Perşembe 12:07
  • Yazın klima kullanırken bu önerilere dikkat!29 Temmuz 2026 Çarşamba 16:42
  • Omurga sağlığı için 10 önemli öneri29 Temmuz 2026 Çarşamba 16:35
  • Yazın mantara yol açan 6 hata29 Temmuz 2026 Çarşamba 16:21
  • Uzmandan elektronik sigara uyarısı!29 Temmuz 2026 Çarşamba 12:48
  • Bebek sağlığı ağızdan başlar29 Temmuz 2026 Çarşamba 12:47
  • Yazın mantara yol açan 6 hata!28 Temmuz 2026 Salı 15:22
  • ''Sessiz tehlike hepatiti önlemek mümkün.''28 Temmuz 2026 Salı 15:11
  • Hafta içi bitkisel hafta sonu et!28 Temmuz 2026 Salı 12:22
  • Yutulan diş macununa dikkat!25 Temmuz 2026 Cumartesi 13:48
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43