• BIST 9311.88
  • Altın 4322.051
  • Dolar 39.1084
  • Euro 44.8721
  • Bursa 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

GZO Başkanı: Zirai don armut ve şeftaliyi vurmadı

GZO Başkanı: Zirai don armut ve şeftaliyi vurmadı
Zirai don Bursa Ovası'nda armut ve şeftaliyi teğet geçti

Bursa'nın Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Bursa ve birçok ilde etkili olan zirai don hadisesinin Bursa Ovası'nda ciddi bir zarar oluşturmadığını söyledi. Kentin en katma değerli tarım ürünlerinden armutta bu yıl 100 bin tonu aşkın üretim bekleniyor. Gürsu Ovası'nda şeftali ve nektarinde don sıkıntısı olmadığı ancak kent genelinde şeftalideki verimin yarı yarıya düşebileceği ifade ediliyor.


Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, ülkenin çok sayıda kentinde özellikle meyve ağaçlarında ciddi hasara yol açan zirai don hadisesinin yaşandığı günlerde Bursa Ovası'nda hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 2 dereceye kadar düştüğünü ve yaklaşık 4 saat etkili olduğunu kaydetti.


İznik, Yenişehir, İnegöl ve Orhangazi'deki kadar düşük sıcaklığın ve hasarın Gürsu Ovası'nda yaşanmadığını anlatan Dönmez, şöyle konuştu: "Ovada eksi 1,5-2 derecelik sıcaklıklar hasar oluşturmadı. Bazı ilçelerde ise özellikle armut ve şeftalide yüzde 90'lara varan hasarlar bıraktı. Gürsu'nun da içinde olduğu Kestel, Yıldırım ve Osmangazi'nin bir bölümünü kapsayan Bursa Ovası'nda zirai don, armut ve şeftaliyi teğet geçti diyebiliriz. Ancak Bursa geneline bakarsak şeftali ve nektarinde ciddi hasar var. Bursa'nın yıllık üretimi 100 bin civarında. Bunun 25 bin tonunu Gürsu üretiyor. Zirai don yüzünden Gürsu'da 20 bin tona geriler, Bursa genelinde ise bu yıl 35-40 bin ton civarında bir verim tahmin ediyoruz. Bunun da önemli bölümünü Bursa Ovası karşılayacak."


Türkiye armut üretiminin yarısını Bursa'nın ürettiğini, Bursa'daki rekoltenin ise yarısını Gürsu'nun karşıladığını hatırlatan Dönmez, "Bursa'da yıllık 250 bin ton civarı santa maria ve deveci armudu üretimi yapılıyor. Yarı yarıya üretiliyor. İnegöl, İznik, Yenişehir ve diğer yerlerdeki zirai don nedeniyle bu yıl verim 170-180 bin tona geriler diye tahmin ediyoruz" dedi.


Dönmez, bir afet ya da sorun yaşanmaması durumunda sadece Gürsu'da bu yıl 60 bin tona yakın deveci armudu, 45-50 bin ton da santa maria armudu üretimi beklediklerini vurgulayarak, "Birçok ilçede yüzde 90'a varan meyve kayıpları oluştu. Ülkenin birçok yerinde göre en az Bursa Ovası etkilendi diyebiliriz. Tüketici bu yıl meyveyi pahalı tüketir ancak çiftçi az ürünüyle kazanabilir mi zaman gösterecek" diye konuştu.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yenişehir Havalimanı’na yeni seferler başlıyor13 Haziran 2025 Cuma 10:39
  • Kayıp genç kız pastanede bulundu13 Haziran 2025 Cuma 10:38
  • Çocuğun diline bıçak saplandı13 Haziran 2025 Cuma 10:36
  • Fazıl Say'dan İznik'e özel türkü13 Haziran 2025 Cuma 07:33
  • Metro istasyonunda sızıp kaldı12 Haziran 2025 Perşembe 11:47
  • Güreşen ayılar uçuruma yuvarlandı12 Haziran 2025 Perşembe 10:51
  • İnşaat maliyetinde büyük artış12 Haziran 2025 Perşembe 10:09
  • Bursa Platformu’ndan Nilüfer çayı için çözüm önerisi12 Haziran 2025 Perşembe 08:37
  • Bursa'da yolcu otobüslerine sıkı denetim12 Haziran 2025 Perşembe 07:34
  • O ilçede ateş ve mangal yakmak yasaklandı11 Haziran 2025 Çarşamba 11:02
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43