• BIST 11068.79
  • Altın 4904.073
  • Dolar 41.3052
  • Euro 48.7627
  • Bursa 23 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 25 °C

Grip ilaçları kalp krizine neden olabilir

Grip ilaçları kalp krizine neden olabilir
Uzmanından önemli bilgiler...

Üst solunum yolu hastalıklarının yeniden baş gösterdiği bugünlerde grip ilaçlarına baş vuruluyor ancak bu ilaçların yarardan çok zarar verebileceğinin farkında olunması gerekiyor.

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, hızlıca iyileşmek için kullanılan grip ilaçlarının yeni hastalıklara davetiye çıkarabileceğine dikkat çekerek özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında yaz kış kullanılan, gribe, nezleye, üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı şikayetleri azaltan, semptomları hafifleten ilaç grupları, doktora danışılarak kullanılmalı dedi.

Üst solunum yolu hastalıklarına yakalanan birçok kişi bir an önce iyileşebilmek için bazı bilinen grip ilaçlarına başvursa da bunlar yeni tehlikeleri beraberinde getirebiliyor. Bu tehlikelerin başında ise kalp krizi geliyor.

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım bu ilaçların yol açabileceği kalp krizi riskine dikkat çekti. "Bu ilaç gruplarının içerisinde özellikle fenilefirin veya psödoefedrin dediğimiz bir etken madde mevcut. Her hasta grubunun maalesef bunu kullanması uygun değil ve sakıncalı. Fenilefrin ve psödoefedrin sempatomimetik ajanlardır ve bu vücudumuzdaki salgıları azaltmaya yarar. Özellikle burun ve geniz akıntısı durumlarında. Ancak yan etki olarak çarpıntı ve tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Özellikle kalp, tansiyon hastalığı olanlarda, 65 yaş üzerinde ve küçük çocuklarda riskli seyredebilir."

Yıldırım özellikle kronik rahatsızlığı bulunan kişiler ve yaşlıların bu tür ilaçları kullanırken mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini söyledi. "Bu ilaçların kalp krizini tetikleyebileceğine, artırabileceğine dair yayınlar mevcut. Özellikle bu gruptaki hastaların dikkat etmesi gerekiyor. Burun akıntısını gidermek için kalp krizi riskini göze alınmamalı ve tansiyon dengesi bozulmamalı. Mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalı."

Etiketler: , , , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Lenfomada erken teşhis hayat kurtarır15 Eylül 2025 Pazartesi 09:59
  • Beslenme çantası için doğru seçimler12 Eylül 2025 Cuma 17:35
  • Aşırı ödev kaygı sebebi!12 Eylül 2025 Cuma 17:28
  • Prostat kanserinde en güncel 4 tedavi!12 Eylül 2025 Cuma 17:00
  • Kemik erimesine iyi gelen besinler12 Eylül 2025 Cuma 16:56
  • Teknoloji kullanımı boyun fıtığı riskini artırıyor11 Eylül 2025 Perşembe 14:56
  • Okullu çocuklarda çürük riskine dikkat11 Eylül 2025 Perşembe 14:54
  • Kalp çarpıntısının altında yatan nedenler11 Eylül 2025 Perşembe 14:36
  • Okul fobisine karşı 5 altın öneri11 Eylül 2025 Perşembe 14:34
  • Dişçi korkusunu çözmek mümkün!11 Eylül 2025 Perşembe 14:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43