• BIST 10835.2
  • Altın 4403.929
  • Dolar 40.6769
  • Euro 47.0648
  • Bursa 33 °C
  • İstanbul 31 °C
  • Ankara 31 °C

Erdoğan ve Davutoğlu dokunulmazlık için ne düşünüyor?

Erdoğan ve Davutoğlu dokunulmazlık için ne düşünüyor?
AK Parti'de, HDP’lilere ait dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda farklı görüşler bulunuyor.
AK Parti'de, HDP’lilere ait dokunulmazlıkların nasıl kaldırılacağı tartışılıyor. Üç kriter var; Tamamı kalksın, hiç kalkmasın ve kısmi kalksın. Dokunulmazlıklar Anayasa’nın 14. Maddesi kapsamında değerlendirilecek.
 
AK Parti’nin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi de, HDP’lilere ait dokunulmazlık dosyaları. Son Ankara saldırısında 29 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, HDP’lilerin söylem ve eylemlerinden harekete savcılık beklenen fezlekeleri Meclis’e gönderdi. Şimdi gözler Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nun toplanacağı tarihte.
 
Hükümet ve AK Parti'de, HDP’lilere ait dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda farklı görüşler bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarla gündeme getirdiği, “dokunulmazlıkları kaldırmalı” görüşüne karşı Başbakan Davutoğlu, “bu konjonktörde kalkmamalı” görüşünü dillendiriyor.
 
ÜÇ AYRI GÖRÜŞ MASAYA YATIRILIYOR
 
AK Parti'de, HDP’lilere ait dokunulmazlık dosyalarının kaldırılmasını isteyeni de, istemeyen de, bir kısmının kaldırılmasını isteyen de var. Partinin yetkili organlarında bu üç konu ele alınacak. En zayıf ihtimalin "hiç kalkmaması".
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tamamının kaldırılmasını istediği belirtiliyor. AK Parti'de çok sayıda hukukçu milletvekili ise bir kısım milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasından yana. Bu "çözüm", AK Parti de en fazla benimsenen görüş.
 
26. Dönem de Meclis’e gelen ve Anayasa’nın 14. Maddesi kapsamında suçlanan 4 HDP’li vekilin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı iddia ediliyor. Bu kişiler HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ferhat Encü, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız.
 
ANAYASA’NIN 14. MADDESİ
 
Önümüzdeki günlerde toplanması beklenen Anayasa-Adalet Karma Komisyonu adı geçen dört HDP’li vekilin dokunulmazlık dosyalarını Anayasa’nın, Temel Hak ve Hürriyetlerin Kötüye Kullanılmaması başlıklı 14 maddesi kapsamında değerlendirilecek.
 
Anayasa’nın 14.maddesi şöyle:
 
"Temel Hak ve Hürriyetlerin Kötüye Kullanılamaması
 
Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.
 
Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz.
 
Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir.
 
 
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Orman yangınlarında gizli tehlike04 Ağustos 2025 Pazartesi 01:18
  • YÖK Başkanı'ndan sahte diploma açıklaması02 Ağustos 2025 Cumartesi 11:39
  • Diyanet'teki eskort skandalı büyüyor02 Ağustos 2025 Cumartesi 11:07
  • Çeşme'den sonra İzmir'de de kesintiler başlıyor *02 Ağustos 2025 Cumartesi 11:05
  • Jandarma'dan DEAŞ terör örgütüne darbe02 Ağustos 2025 Cumartesi 10:20
  • Antalya'da caretta caretta nöbeti02 Ağustos 2025 Cumartesi 10:17
  • Ebru Teğmen meğer işsizmiş!01 Ağustos 2025 Cuma 13:00
  • Açılım komisyonundaki ilk toplantının tarihi belli oldu01 Ağustos 2025 Cuma 12:54
  • Meteorolojiden sağanak uyarısı!01 Ağustos 2025 Cuma 12:04
  • İBB operasyonunda 7.dalga01 Ağustos 2025 Cuma 09:56
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43