• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • Bursa 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Erdoğan: Türkiye, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke

Erdoğan: Türkiye, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda'da iş adamlarına hitap etti

Uganda Cumhurbaşkanı Museveni ile katıldığı Türkiye-Uganda İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "G-20 üyesi olan Türkiye, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke konumundadır. Ülkemize son 13 yılda gelen uluslararası doğrudan yatırım rakamı 165 milyar doları geçmiştir." dedi.

Uganda'da iş adamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 135 Türk iş adamının forumda bulunduğunu ve ikili görüşmelerin yapıldığını dile getirerek, "Temmuz ayında Sayın Museveni Türkiye'ye gelecekler, Türkiye'de de bu işin finalini yapmak suretiyle adımları atalım istiyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika'nın önde gelen istikrarlı bir ülkesi olan Uganda'nın, bölgesel, siyasi ve ekonomik entegrasyon süreçlerinde öncü rol oynayarak büyük bir kalkınma hamlesi içerisinde olduğunu söyledi.

"UGANDA'NIN HEDEFLERİNE ULAŞACAĞINA İNANIYORUM"

Zengin kaynaklarını işleyerek yüksek katma değerli ürünler üretme ve ihraç etme konusunda projeler geliştiren Uganda'nın kalkınma refahını geliştirmekteki kararlılığını takdir ettiklerini belirten Erdoğan, Uganda'nın 2020 yılında orta gelirli bir ülke konumuna gelme hedefini desteklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu hedefe ulaşılabilmesi, katma değeri yüksek malların üretilmesi ve ihraç edilmesi için gerekli tesislerin kurulmasına, bu da alt ve üst yapının geliştirilmesine bağlıdır. Özellikle bölgesel kalkınma projelerinin sanayileşmeye ve ekonomik kalkınmaya önemli katkısı olacaktır. Uganda'nın hem insan kaynağını ki genç dinamik bir nüfusa sahip, hem de zengin doğal kaynaklarını doğru kullanarak hedeflerine ulaşacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Zengin bir turizm ülkesi olan Uganda'nın doğal hazinelerinin korunarak, yatırımların geliştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Türkiye olarak biz, doğal kaynaklarımız sizinki kadar zengin olmasa da iyi eğitimli beşeri sermayemize güvenerek başarı kazandık. Ekonomik kalkınma ve sanayileşme alanında Uganda ile karşılıklı paylaşabileceğimiz birçok tecrübemiz bulunuyor" dedi.

"TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİ VE ÖZEL SEKTÖRÜ GELİŞİMİNİ SÜRDÜRÜYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın siyasi, ekonomik ve finansal krizlerle boğuşurken, Türkiye'nin ekonomisinin ve özel sektörünün gelişimini sürdürdüğüne dikkat çekti. 2015 yılında ekonominin yüzde 4 civarında bir büyüme yakaladığını, özel sektörün ise 720 bin kişiye yeni istihdam sağladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel sektörde makine ve teçhizat yatırımlarının 2015 yılında 63 milyar avroya ulaştığını anlattı.

Tarımsal üretim hacminde Türkiye'nin Avrupa'da birinci ve dünyada 7. sırada yer aldığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "G-20 üyesi olan Türkiye, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke konumundadır. Ülkemize son 13 yılda gelen uluslararası doğrudan yatırım rakamı 165 milyar doları geçmiştir. Sadece geçtiğimiz yıl 16,5 milyar dolarlık uluslararası yatırım ülkemize geldi. Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 13 yıl önce 3 bin 500 dolar iken, 11 bin dolara kadar ulaştı, bu ara 10 bin doların son ekonomik krizlerle altına düştü. İhracatımız 36 milyar dolar iken 158 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası rezervlerimiz göreve geldiğimizde 27,5 milyar dolarken 136 milyar dolara kadar ulaştı. Bu çıtanın geldiği noktaydı, bu ara tabi bir düşüş söz konusu, fakat inanıyorum ki biz bu rakamı 165 milyar dolara çıkartacağız."

Türkiye'nin IMF'e 23,5 milyar dolar borcunun olduğunu, IMF'e şimdi ise bir kuruş borcunun bulunmadığını belirten Erdoğan, ulaştırmadan enerjiye, eğitimden sağlığa her alanda dev projeleri hayata geçirmeye devam ettiklerinin altını çizdi.

"BÖLGESEL VE KÜRESEL KURULUŞLARDA GİDEREK ARTAN BİR ETKİNLİK GÖSTERDİK"

Türkiye ve Uganda arasındaki mevcut ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin gerçek potansiyeli yansıtmadığını düşündüğünü ifade eden Erdoğan, "Şu anda aramızdaki, 2015 yılı sonu itibarıyla söylüyorum, toplam ticaret hacmimiz 29 milyon dolar. Ve nüfusa baktığımız zaman, Uganda'nın nüfusu 38 milyon, bizim nüfusumuz 79 milyon, topladığımız zaman 117 milyon nüfus, 117 milyonluk bir nüfusu olan iki ülke toplam ticaret hacmi 29 milyon olduğu zaman, demek ki ticari ilişkilerimiz çok zayıf bir konumda. Bunu Sayın Başkanla da aramızda konuştuk, bu her iki ülkeyi ifade eden bir rakam değil, burada mutabık kaldık. Öyleyse bizim bunu geliştirmemiz gerekir ve bu noktada anlaştık, şimdi bu adımları atacağız. Ben buradan Türk girişimcilere hitap ediyorum, diyorum ki; bakınız çok ciddi su kaynaklarına sahip olan bir Uganda var; bu bir. İki; çok ciddi yeraltı kaynaklarına zenginlik olarak sahip olan bir Uganda var, yani petrolünden tutunuz diğer cevherlere varıncaya kadar bütün bu alanlarda, çelik vesaire. Burada yol altyapısı noktasında sıkıntıları olan bir Uganda var. Türk girişimciler burada iş alma konumunda olabilir, bu yap-işlet-devret'le olabilir ve bu konuda inanıyorum ki Temmuz ayındaki buluşmada bunun adımları atmak mümkündür ve adımlar atılacak olursa aramızdaki ilişkiler çok daha güçlü bir konuma gelecektir. Çünkü Türkiye'den girişimcilerimizden birkaç istisnayı bir kenara koyacak olursam, henüz Uganda'ya ciddi manada giren yok." değerlendirmesinde bulundu.

"UGANDA'YI DOĞU AFRİKA'DA SIRADAN BİR ÜLKE OLARAK GÖRMÜYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda'da raylı sistemler noktasında yatırımların yapılabileceğini belirterek, "Çünkü Uganda'yı Doğu Afrika'da sıradan bir ülke olarak görmüyoruz. Öyleyse burada sizler bu adımları atarsanız, bizler de yöneticiler olarak sizin önünüzü açmak suretiyle bence bu başarıyı yakalayabiliriz. Dünyanın en başarılı müteahhitleri arasında yer alan iş adamlarımız bugün burada, müteahhitlerimizin Uganda'nın alt ve üstyapı projelerini en kısa zamanda ve en yüksek kalitede hayata geçireceklerinden emin olabilirsiniz, hiç endişeniz olmasın" diye konuştu.

Özel sektörün ekonomik ilişkilere arzu ettikleri katkıları sağlayabilmeleri için önlerinde süratle çözmeleri gereken meseleler olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Örneğin Uganda ile Türkiye arasındaki yüksek gümrük vergilerinin karşılıklı olarak azaltılması yerinde olacaktır. Serbest ticaret anlaşmasını bir an önce imzalamalıyız. Ülkemizdeki modern tarım ve hayvancılık tekniklerinin Uganda ile paylaşılmasının önemli olduğunu düşünüyorum, bunu da görüştük. Uganda'ya ilgi duyan Türk yatırımcılara kolaylık sağlayacak düzenlemeleri kısa zamanda hayata geçirebilirsek çabuk netice alırız, bunu düşünüyorum. Kazan-kazan ilkesi temelinde ikili ticaret hacmimizin artmasını sağlayacak adımları desteklemekte kararlıyız. Kalkınma işbirliğimizin karşılıklı çıkar temelinde kayda değer şekilde ilerlemesini istiyoruz" dedi.

"EĞİTİM EN ÖNEMLİ YATIRIM"

Eğitimin en önemli yatırım olduğuna inandıklarına vurgu yapan Erdoğan, "Son 2 yılda Afrikalı öğrencilere 2 binden fazla burs tahsis ettik. Bugün Türkiye bursları ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteğiyle 4 bin 500'den fazla öğrenci ülkemizde eğitim alıyor. Binlerce mezunumuz kalifiye personel olarak kendi memleketlerinde hizmet ediyor, ülkelerinin kalkınma omuz veriyor. Türkiye, Afrika'ya yapılan teknik ve insani yardımlar konusunda da ön sıralarda yer alıyor. Ülkemizin insani kalkınma yardımlarını yürüten TİKA'nın Afrika'da 15 program koordinasyon ofisi var. Türkiye 2014 yılında yaptığı 6,5 milyar dolarlık resmi insani yardım ve kalkınma yardımı toplamı ile bu alanda dünyada ikinci, yardımların gelire oranı bakımından ise ilk sıradadır, böyle bir noktadayız. İnsani yardım ve kalkınma yardımı rakamlarımız her geçen yıl artarak sürüyor. 13 yıl önce Türkiye alan eldi, ama şimdi Türkiye veren el olmuştur, buradan buraya geldik" diye konuştu.

"AFRİKA'NIN KÜRESEL YÖNETİŞİM YAPILARINDA DAHA FAZLA TEMSİLİ İÇİN ÇABA GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Afrika'nın kalkınması ve gelişmesi konusundaki uluslararası forumlara verdikleri desteği de son yıllarda ciddi oranda artırdıklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "G-20 Dönem Başkanlığımız sırasında enerjiye erişim konusunda Sahra Altı Afrika ülkelerinin durumlarını özel olarak gündeme getirdik. Çok taraflı tüm platformlarda Afrika'nın da sesi olamaya çalışıyoruz, Afrika'nın küresel yönetişim yapılarında daha fazla temsili için çaba göstermeye devam edeceğiz. Türkiye sömürgeci geçmişi olmayan bir ülkedir ve biz Afrika'yı, Afrikalıları samimi olarak seviyoruz, Afrika'nın gelişmesini, kalkınmasını, güçlenmesini samimi olarak arzu ediyoruz, bu doğrultuda tüm imkanlarımızı seferber etmekte kararlıyız. Afrikalı dostlarımızın da benzer duygular içinde olduğuna inanıyorum. Bu ziyaretimizin ilişkilerimizde bir başlangıç, bir milat teşkil etmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Uganda İş Forumu'nun ardından "TUR" uçağı ile Afrika ziyaretinin ikinci durağı Kenya'ya gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Entebbe Havalimanı'ndan, Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa, Uganda Toprak, İskan ve Şehircilik Bakanı Daudi Migereko, Uganda Protokol Genel Müdürü Charles Sentongo, Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Ayşe Sedef Yavuzalp ve eşi Büyükelçi Osman Yavuzalp ile diğer yetkililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Nairobi'ye gitti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Çin’de sel ve toprak kayması22 Nisan 2024 Pazartesi 12:13
  • Aliyev Moskova'da22 Nisan 2024 Pazartesi 12:10
  • Gazze'de can kaybı 33 bini aştı19 Nisan 2024 Cuma 16:40
  • Elon Musk'un İsrail İran paylaşımı19 Nisan 2024 Cuma 12:20
  • Devrik lider Suu Kyi ev hapsinde18 Nisan 2024 Perşembe 13:42
  • Kırgızistan’da Tik Tok'a kısıtlama18 Nisan 2024 Perşembe 13:37
  • Tanzanya ve Kenya’da sel felaketi17 Nisan 2024 Çarşamba 14:09
  • Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi17 Nisan 2024 Çarşamba 13:06
  • Umman’da sel felaketi: 18 ölü16 Nisan 2024 Salı 13:08
  • İran’dan el konulan gemi açıklaması15 Nisan 2024 Pazartesi 15:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78