• BIST 10053.99
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Ekonomi Reform Paketi açıklandı

Ekonomi Reform Paketi açıklandı
Erdoğan: Salgına rağmen 2020 yılında yüzde 1,8 oranında büyüdük...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Reform Paketi’ni açıkladı. Makroekonomi, yapısal politikalar, enflasyon, cari açık ve kamu maliyesi paketteki başlıklar arasında yer aldı.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Ekonomide Reform Paketi’ni Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında kamuoyuyla paylaştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üretimde verimlilik artışı sağlayarak potansiyel büyümeyi artıracaklarını belirterek, "Reel ekonomiyi daha da güçlendirerek ithal girdi kullanımını azaltmış, katma değerli üretimle ihracatta yeni rekorlar kıran yerli ve milli bir ekonomi hedefliyoruz.  Toplantımızın İstiklal Marşımızın kabulünün 100’üncü yılına denk gelmiş olması da ayrı bir gurur vesilesidir. Türkiye’nin istihsal mücadelesini istiklal ve istikbal mücadelesi kadar önemli görüyoruz. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için gece gündüz çalışarak hedeflerimize mutlaka ulaşacağız. Yakın tarihe baktığımız zaman ülkelerin ekonomilerinin en çok siyasi istikrarsızlıklardan ve güven ikliminin bozulmasından etkilendiğini görüyoruz. 2002 yılında ülkenin yönetimini devraldığımızdan beri Türkiye’yi istikrar ve güven esasına göre geliştirmenin, büyütmenin, güçlendirmenin mücadelesini veriyoruz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bölgesel ve küresel nice krize rağmen gücünü koruduğunun altınız çizerek, "Yeni yönetim sistemimizin gerektiğinde geliştirilmek suretiyle asırlar boyunca ülkemizde istikrar ve güven ikliminin teminatı olacağına inanıyoruz. Yeni ve sivil anayasayla birlikte, bu yönde ihtiyaç duyulan bazı adımları atacağız. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını, hem 18 yılda ülkemizde kurduğumuz güçlü altyapının hem de yeni yönetim sistemimizin adeta bir sınamasına dönüşmüştür. Sağlıktan üretime, güvenlikten sosyal dayanışmaya kadar her alanda, bu sınamayı başarıyla verdik. Elbette sıkıntılar yaşadık, yaşıyoruz. Ama bunların hiçbiri de üstesinden gelinemeyecek hususlar değildir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki tabloya baktığımızda, Türkiye’nin bu kriz sürecinde olumlu yönde nasıl ayrıştığını daha iyi görebiliyoruz. 2020 yılında dünya ekonomisi yüzde 3 buçuk küçüldü. Küresel ticaret yüzde 10’a yakın daraldı. Uluslararası doğrudan yatırımlar yüzde 42 azaldı. Küresel borç toplamı 282 trilyon dolara ulaşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü. Gıda fiyatları dünya çapında son 6 buçuk yılın, metal fiyatları ise son 9 buçuk yılın rekorunu kırdı. Salgının yıkıcı etkileri henüz sona ermediği gibi her geçen gün yeni tehditler ortaya çıkıyor. Aşı ve ilaç alanındaki gelişmeler elbette umutları artırıyor. Bununla birlikte 100’ün üzerinde ülkenin hala aşıya erişememiş olması, dünyadaki eşitsizliğin ve adaletsizliğin çarpıcı bir örneği olarak hafızalarımıza işliyoruz. 85 yoksul ülkenin aşıya ulaşamayacağına işaret ediyor. Aşı ve ilaç adil bir şekilde tüm ülkelerin kullanımına açılmadıkça dünyanın zenginlerinin de huzur bulamayacağı büyük ekonomilerin istikrar kazanamayacağı ortadadır. Dünyada bunlar yaşanırken Türkiye ne yaptı? Kendini nasıl farklılaştırdı? Eğer böyle bir şey sorarsanız cevabımız gayet basittir. Öncelikle hiçbir vatandaşımızın mağdur olmaması için devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik" ifadelerini kullandı. 
 
Güçlü sağlık altyapısı ve herkesi kapsayan adil sosyal güvenlik sistemi sayesinde hiçbir vatandaşın salgın karşısında çaresiz bırakmadıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sosyal destek programlarımızın kapsayıcılığını genişleterek şartlarını kolaylaştırarak işlemlerini hızlandırarak ihtiyaç sahibi herkesin yanında olduk. Böylece salgının ortaya çıkardığı ekonomik ve sosyal tehditlere karşı güçlü bir direnç sergiledik. Cumhur Başkanlığı Hükümet Sisteminin sağladığı koordinasyon ve yönetim kapasitesi ile proaktif, esnek ve etkili politikaları hayata geçirerek Türkiye’yi pek çok ülkeden olumlu yönde ayrıştırmayı başardık. Hepsinden önemlisi Türkiye’nin her türlü farklı senaryoya hazırlıklı olduğunu ve hızlı hareket edebildiğini tüm dünyaya gösterdik. Salgına rağmen 2020 yılında yüzde 1,8 oranında büyüdük. G20 ülkeleri arasında ekonomisini reel olarak büyütmeyi başaran iki ülkeden biri olduk ve Çin’in ardında ikinci sırada yer aldık" diye konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bakan Yerlikaya 1 Mayıs tedbirlerini açıkladı29 Nisan 2024 Pazartesi 12:29
  • Bakan Fidan, İbrahim ile görüştü29 Nisan 2024 Pazartesi 12:00
  • 2 Genel Başkan partilerine veda etti29 Nisan 2024 Pazartesi 11:43
  • Yurtta hava durumu29 Nisan 2024 Pazartesi 09:46
  • Organize suç örgütü çökertildi29 Nisan 2024 Pazartesi 09:41
  • 3 ilde FETÖ/PDY operasyonu29 Nisan 2024 Pazartesi 09:18
  • Bakan Fidan Riyad'a gidiyor27 Nisan 2024 Cumartesi 14:08
  • Meral Akşener veda etti27 Nisan 2024 Cumartesi 14:02
  • Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik27 Nisan 2024 Cumartesi 12:11
  • Mevsimlik işçi kararı yayımlandı27 Nisan 2024 Cumartesi 12:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78