• BIST 9078.43
  • Altın 4012.88
  • Dolar 38.5604
  • Euro 43.5814
  • Bursa 10 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 8 °C

Düzenli uyku için ne yapmalı?

Düzenli uyku için ne yapmalı?
Akıl ve ruh sağlığı için düzenli uyku şart...

Op. Dr. Yaşar Okan Akın, "Düzenli uyku ile kalple ilgili problemlerden, akciğerle ilgili problemlerimizden en basiti bir kalp krizinden, akıl ve ruh sağlığıyla ilgili problemlerimizden, demansla ilgili problemlerden kendimizi koruyabilmekteyiz" dedi.   

Op. Dr. Yaşar Okan Akın, korona virüs süreciyle birlikte bedeni yorgunlukların azaldığını dile getirerek "Bunlara bağlı uyku yapımız, uyku süreçlerimiz değişti. Gece daha geç saatlere kadar ilerleyen oturma şekli, sabah daha zor uyanmalar. Bu ister istemez konsantrasyon güçlükleri anksiyete, gerginlik hissi ve bazı stres hormonlarının salınımının artmasına bağlı da gün içerisinde daha stresli daha tahammülsüz olmamıza sebebiyet verdi" şeklinde konuştu.

Düzenli uyumanın insanı birçok hastalıktan koruduğunu dile getiren Op. Dr. Akın, "Kardiyopulmoner problemlerden kalple ilgili problemlerden, akciğerle ilgili problemlerimizden en basiti bir kalp krizinden, akıl ve ruh sağlığıyla ilgili problemlerimizden, demansla ilgili problemlerden kendimizi koruyabilmekteyiz" ifadelerini kullandı. 

Düzenli uyku ritminin çok önemli bir süreç olduğunun altını çizen Op.Dr. Akın, dikkat edilmesi gerek hususları şöyle açıkladı: 

"Yatağa girdiğimizde 15 dakika içinde uyuyamıyorsak yataktan çıkmamız gerekir ki kendimizi uykuya hazırlayıp o şekilde yatağa dönmemiz lazım. Uykudan önce kafein türü uyarıcı şeylerden kaçınmak lazım. Uykudan önce egzersizden kaçınmak lazım. Tam aksine gün içinde yapılacak 10-15 dakikalık basit bir egzersizle uykuya daha rahat ulaşmamızı sağlayabiliriz. Ağır yemeklerden uykudan önce kaçınmamız lazım. Uykuda kendimize has bir ritmimizi oluşturmamız lazım ki bunda da vücudun alışık olduğu gece belirli saatlerde uykuya dalıp sabah belirli saatlerde uyanmak şeklinde kendimizi hazırladığımızda çok daha dinç ve gün içerisinde daha rahat uyuyabiliriz." 
 
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43