• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Bursa 14 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Dünya konuşuyor!

Dünya konuşuyor!
Türkiye ile Rusya arasında İdlib mutabakatı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de gerçekleştirdikleri zirvede İdlib meselesinin "Astana ruhuna uygun bir şekilde" çözüme kavuşturulması konusunda mutabık kaldı.

Varılan anlaşmaya göre, muhalif gruplarla Suriye hükümetine bağlı güçler arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulacak, muhalifler bulundukları alanda kalacak ve ‘terör örgütleri'nin faaliyetlerini sonlandırmak için ise Ankara ve Moskova birlikte çalışacak.

Zirve, ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin İdlib'e odaklandığı bir dönemde gerçekleşmesi büyük önem taşıyor. Soçi mutabakatı kapsamında, 15 Ekim’e kadar bölgede bulunan ve Türkiye’nin de “terör örgütü” kabul ettiği Heyet Tahrir uş-Şam gibi El Nusra bağlantılı örgütler ile ağır silahların bölgenin dışına çıkarılması bekleniyor.

Zirveden çıkan önemli bir diğer gelişme ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tahran’daki Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesinde İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’yle önemi konusunda mutabık kaldıkları Fırat'ın doğusu meselesine vurgu yapması oldu. Erdoğan "PYD ve YPG Suriye'nin geleceğine yönelik en büyük tehdittir. Bu terör bataklıklarının kurutulması gerekiyor" açıklamasında bulundu. Erdoğan’ın bu açıklaması, İdlib düğümünün çözülmesinin ardından, Türkiye’nin yeni odağının PYD’nin bulunduğu Menbiç ve Fırat’ın doğusu olması ihtimalini giderek güçlendiriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Soçi'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında, kapsamlı ve yapıcı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Soçi'deki kritik zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, yaklaşık 4.5 saat süren görüşmelerde özellikle Suriye'deki durumu ve İdlib'deki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Görüşmeler sonucunda önemli kararlar aldıklarını anlatan Putin, ''Militanların Halep'e ve Rusya'nın Tartus ile Hmeymin üslerine saldırı tehlikesi var'' diyerek şu bilgiyi verdi:

''İdlib'de silahlı muhalefet ve hükümet güçleri arasındaki kesişme bölgesinde silahsızlandırılmış bölge kurulması konusunda mutabakat sağladık.''

 

Putin-Erdoğan mutabakatı Batı basınında: En büyük kaybeden ABD

 

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında imzalanan mutabakat, batı basınında da geniş yer buldu. Konuyla ilgili yayınlanan analizlerde, "En büyük kaybeden ABD" yorumu yapıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında imzalanan Suriye mutabakatı, batı medyasında da kendisine geniş yer buldu.

Amerikan yayın kuruluşu CNN, 'Putin ve Erdoğan Suriye konusunda anlaşma yaptı. ABD en büyük kaybeden” başlıklı bir analiz yayınladı.

CNN, iki liderin ana fikri belirtilmemiş 10 maddelik bir bildiri açıkladığını belirterek, bu fikri ise şöyle özetledi: “Amerikalıların Suriye’nin geleceğini şekillendirmede bir yeri yoktur.”

'Putin ve Erdoğan’ın bölgede jeopolitik olarak siyasi ağırlığı olan iki lider olarak ortaya çıktığını' belirten CNN, Moskova ve Ankara’nın Suriye’de farklı pozisyonlar benimsemelerine karşın, uluslararası sınırların yeniden çizilmesini gerektirmeyen bir sonucu desteklediklerine dikkat çekti.

Amerikan yayın kuruluşu bunun iki ülkenin de karşı karşıya kaldığı ayrılıkçı hareketlerin cesaretini kırdığını vurguladı.

CNN’in haberinde, iki ülke arasında varılan anlaşmada Putin için bir artısının daha olduğu belirtildi. Buna göre; Moskova Yönetimi, Ankara’nın Şam’da rejimle doğrudan müzakere etmesi yolundaki gerekliliği ortaya koydu.

Jeopolitik açıdan en büyük kaybedenin Washington Yönetimi olduğu değerlendirmesinde bulunan CNN, ABD güçlerinin bölgeden çekilmesinin Putin’e bir hediye olduğunu yazdı.

NYT: ERDOĞAN İSTEDİĞİNİ ALDI

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi ise Soçi Anlaşması’yla Rusya’nın bölgedeki nüfuzunu artıracağı yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istediği her şeyi aldığını belirten NYT, bunun ise bölgenin kontrolünü Putin ve başından beri karşı olduğu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bölgenin kontrolünü paylaşmak pahasına elde edildiğini aktardı.

Rusya lideri Putin’in Suriye’deki hâkim güç ve daha geniş anlamda Ortadoğu’da önemli bir güç simsarı olarak ortaya çıktığını yazan NYT, “Giderek daha açık bir şekilde görülüyor ki son dört yıl süresince hava saldırılarıyla Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetini kurtaran Rusya, oradaki güç dengesinin de belirleyicisi olacak” ifadelerini kullandı.

 

 

FT: BEDELİ ESAD REJİMİNİN TANINMASI

İngiliz Financial Times (FT) gazetesinde ise Philadelphia'daki Dış Politika Araştırma Enstitüsü Ortadoğu Programı Direktörü Aaron Stein'ın da görüşleri yer aldı.

Stein'a göre; bu anlaşma, Suriye’de Türk savaşının mantıklı bir sonucu anlamına geliyor, fakat bedeli Esad rejiminin fiili olarak tanınması.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde PKK ya da Esad seçeneklerinin olduğunu savunan Stein, Erdoğan'ın tercihini Esad’dan yana kullandığını belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 'Daltonlar' suç örgütüne operasyon04 Mayıs 2024 Cumartesi 10:14
  • RTÜK’ten yayıncılara para cezası03 Mayıs 2024 Cuma 15:01
  • CHP'den yeni müfredat tepkisi03 Mayıs 2024 Cuma 14:57
  • 1 Mayıs saldırılarında yeni görüntüler03 Mayıs 2024 Cuma 14:46
  • DEM Parti’den CHP’ye ziyaret03 Mayıs 2024 Cuma 13:56
  • Bahçeli'den Türkçülük Günü mesajı03 Mayıs 2024 Cuma 13:37
  • E-5'te işçi servisi devrildi03 Mayıs 2024 Cuma 11:01
  • 77 ilde 'SİBERGÖZ-37' operasyonu03 Mayıs 2024 Cuma 10:56
  • YKS uzmanları izole sürecine girdi03 Mayıs 2024 Cuma 10:50
  • Erdoğan, Özgür Özel’i kabul etti02 Mayıs 2024 Perşembe 16:27
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78