• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • Bursa 10 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Diyette doğru bilinen 10 yanlış

Diyette doğru bilinen 10 yanlış
"Beslenme" dediğiniz anda aklınıza onlarca bilgi gelebiliyor...

"Beslenme" dediğiniz anda aklınıza onlarca bilginin geldiğini biliyoruz. Ancak bu bilgilerin doğru bilinen yanlışlar da içerdiğini biliyoruz. Bu nedenle efsaneleşmiş olan bu doğru bilinen yanlışları düzelterek sağlığınız ile ilgili iyilik halini devam ettirerek beslenmenizde farklar yaratabilirsiniz.Diyetisyen Sanem Apa Doğan konu hakkında bilgiler verdi.

1.Öğün Atlayarak Zayıflayabilirim

Sürdürülebilir ve sağlıklı bir beslenme planı için öğün atlamak ve kısıtlı beslenmek doğru değildir. Metabolizmanızın çalışması için günlük yaşam döngünüze göre size uygun bir beslenme planı uygulamak büyük önem taşır. Bir öğün, kısıtlı bir beslenme planı uygulayan kişilerin tüm besin öğelerinden alması mümkün olmadığı için kilo dengesini sağlaması ve koruması mümkün değildir.  

2. Sağlıklı Beslenemiyorum Çünkü Çok Pahalı

Günümüz koşullarında sağlıklı beslenebilmek için planlama yaparak uygun fiyatlı besinleri bulmanız kolaylaşacaktır. Mevsiminde beslenmeniz bu noktada önemlidir. Besinlerin fiyatları uygunken alıp dondurucuya koymanız veya konserve yapmanız da yine sonraki süreçlerde daha uygun fiyata beslenmenize yardımcı olacaktır. Haftalık hazırlayacağınız beslenme planı sayesinde sebze, kurubaklagil, balık, tavuk, et grubu besinleri beslenmenize bütçenize de dost bir şekilde ekleyebilirsiniz.  

3. Gluteni Bırakarak Kilo Verebilirim

Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunan önemli bir proteindir. Çölyak hastası değilseniz veya glüten intoleransınız (hassasiyetiniz) yoksa glüteni beslenmenizden çıkarmanız doğru değildir. Çünkü gluten posa, B vitaminleri ve mineraller açısından beslenmemiz için önemlidir. Glutensiz diyet uygulaması gereken kişilerde amaç kilo kaybı değil, yaşadıkları çok sayıda olumsuz etkiyi azaltabilmektir.  

4. Detoks Yaparak Hızla Kilo Verebilirim

Hepimiz bir anda değişiklik görmek isteriz ancak önemli olan hızlı değil kalıcı kilo kaybını sağlayarak ve vücudunuzun YOYO etkisi yaşamasını yani sürekli kilo al- ver döngüsünden çıkmasına yardımcı olmaktır.  Hızlı ve sağlıksız verilen kilolar yağ yerine kas ve sudan kayıplar oluşturur hatta organların ve metabolizmanın zarar görmesiyle sonuçlanabilir. Kişisel özelliklere ve en önemlisi metabolizmaya göre değişiklik gösterse de haftada 0.5- 1.5 kilo kaybı idealdir. 

5. Acı biber, Sirke, Limon, Kahve ile Kilolarımdan Kurtulabilirim

Hiçbir besin tek başına mucizevi etki yaratmayacağı gibi tek başına da suçu olamaz. Bu nedenle beslenmenize tek bir besin ile fark yaratmaya çalışmak yerine et, süt, tahıl, meyve-sebze, yağ grubu besinlerden size uygun miktarlarda alarak yeni bedeninize kavuşurken sürdürülebilirlik konusunda da ne kadar rahatladığınızı hissedin.  

6. Karbonhidrattan Uzak Durmalıyım !

Unutmayın ki karbonhidratlar temel enerji kaynağımızdır. Tam tahılları ve meyveyi karbonhidrat kaynağı diyerek beslenmenizden çıkarmanız çok sayıda vitamin ve mineral eksikliği ile karşı karşıya kalmanıza ve yetersiz lif alımı nedeniyle sindirim sisteminizde de sorunlara yol açabilir. Ayrıca karbonhidratı çıkardığınızda verdiğiniz kilo yağdan çok kas ve su kaybı ile karşımıza çıkar bu da sizin kısa sürede yeniden kilo almanız ile sonuçlanır.  

7. Şeker Yerine Tatlandırıcıları veya Bal/Pekmez gibi Doğal Ürünleri Kullanabilirim

Elbette doğru miktarlarda bal veya pekmez kullanımınız sağlığınıza olumlu etki yaratır ancak yine de bu besinleri de tüketirken kalori aldığınızı unutmamalısınız. Ölçülü beslenmek temel prensibiniz olmalı. Ayrıca bal/pekmez kullanarak yapılan tariflerde sıcaklığa maruz kaldıklarında HMF oluşabileceğini ve bununda kanserojen etki yarattığını bilmelisiniz. Tatlandırıcılar ise kalori içermeyebilirler ancak beyin yine şeker gibi algıladığı için insülin salınımı arttırarak özellikle bel çevresinde yağlanmaya sebep olur.  

8. Sağlıklı Yağları İstediğim Kadar Tüketebilirim

Düşük yağlı diyetlere yönelmenin artık doğru olmadığı çalışmalar ile de destekleniyor. Yağ; büyüme ve gelişmeyi destekler, A-E-D-K vitaminlerin emilimini sağlar, hücre zarlarını korur, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Bu durumda yapılması gereken doymuş yağdan uzak durmak ve beslenmede zeytinyağı, fındık yağı, avokado gibi kalp damar sağlığına da iyi gelen yağları seçmektir. Ancak yine de tüketim miktarlarına dikkat edilmesinde fayda var çünkü 1 gr yağ 9 kaloridir. 

9. Akşam 18.00'den sonra Hiçbir şey Yememeliyim

Günümüz şartlarında pek de mümkün olmayan bu söylem sizi strese sokarak akşam daha çok acıkmanıza ve yanlış seçimler yapmanıza neden olabilir. Akşam yemeğinizi porsiyon kontrolü sağlayarak yaptıysanız gece uyumadan 1.5- 2 saat öncesine kadar küçük bir ara öğün yapmanızda yanlış yoktur. Bu noktada önemli olan bu saat diliminde ne yediğinizdir ve neden yediğinizdir. Duygusal bir boşluk, can sıkıntısı nedeniyle bir şeyler yeme durumundaysanız mutlaka bir profesyonelden yardım almalısınız.  

10. Sadece Egzersiz Yaparak Kilo Verebilirim?  

Sağlığımız için egzersiz mutlaka yapılmalıdır. Egzersiz ve diyet birlikte uygulandığında istenilen sonuca ulaşmanızı kolaylaştırır. Tek başına diyet veya tek başına egzersiz yerine ikisinin birlikte olduğu bir yaşam tarzı değişikliği kilo kontrolünüzü sağlamanıza yardımcıdır. Kilo vermek için haftada 150 dakikadan fazla egzersiz yapmanız gerektiğini unutmayın. Egzersiz yaparken mutlaka nabız aralığınızı kontrol ederek yağ yakımını arttırmayı hedeflemelisiniz.  
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hayvana şiddet vicdanı zedeliyor28 Mart 2024 Perşembe 09:00
  • Gebelik diyabeti hakkında 7 bilgi27 Mart 2024 Çarşamba 13:30
  • Gıdalar sizi kontrol altına almasın!27 Mart 2024 Çarşamba 13:13
  • İlişkinizde kontrol edildiğinizi nasıl anlarsınız?27 Mart 2024 Çarşamba 11:58
  • İzmirliler epilepsi için baktı27 Mart 2024 Çarşamba 11:37
  • Gebelik şekerine dikkat27 Mart 2024 Çarşamba 11:31
  • Yaşlılıkta diş eti hastalıkları artıyor27 Mart 2024 Çarşamba 11:23
  • Çocuklar neden yemek seçer?27 Mart 2024 Çarşamba 09:15
  • İstanbullular epilepsi için baktı26 Mart 2024 Salı 12:58
  • Antibiyotik kullanırken dikkat26 Mart 2024 Salı 11:45
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78