• BIST 14235.83
  • Altın 6721.9
  • Dolar 48.6181
  • Euro 56.1335
  • Bursa 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Diyabet görme kaybına neden oluyor

Diyabet görme kaybına neden oluyor
Şeker hastalığı tüm organlarda damar yapısını bozuyor...

Şeker hastalığının (diyabet) tüm organlarda damar yapısını bozduğunu belirten Prof. Dr. Erkin Kır, bu durumun gözü de etkilediğini ve ciddi görme kayıplarına neden olan diyabetik retinopatiye yol açabildiğini söyledi.

Diyabet hastalığında kan şekerinin uzun süreli yüksek seyriyle birlikte kılcal damarların tıkandığını ve yapısının bozulduğunu belirten Prof. Dr. Erkin Kır, bu hastalıkta gözün beslenmesinin de bozulduğunu, ödemle sonuçlanan küçük damar genişlemeleri ve sonrasında da kanamalara neden olan istenmeyen yeni damar oluşumlarının gözlendiğini dile getirdi.

Şeker hastalığı tanısı konulan hastaların tanı anından itibaren göz muayenesi olmaları gerektiğini kaydeden Kır, diyabetik retinopati hastalığının tedavi edilmediği takdirde, göz içi kanamalarına ve geri dönüşümsüz ciddi görme kayıplarına yol açabildiğini söyledi.

DÜZENLİ ŞEKER TEDAVİSİ GEREKLİ

Diyabetik retinopati gelişmesiyle beraber hastalığın durumuna göre hastaların 3 ila 6 ayda bir göz muayeneleri olmaları gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Erkin Kır, bazı durumlarda muayenelerin çok daha sıklaştırılabileceğine dikkat çekerek, "Şekerin kontrol altına alınması çok önemli. Diyabetik Retinopati düzenli bir şeker tedavisiyle engellenebilir. Göz tedavisi başarılı da olsa şeker tedavisinin de eş zamanlı olarak devam etmesi gerekiyor. Bunun için tıpkı bir saat gibi şeker seviyesini gösteren cihazlar bulunuyor. Gerektiğinde endokrin hekimlerinin de yönlendirmesiyle bu cihazlardan edinilebilir. Kan şekerinin yüksek gitmesi yanında hipertansiyon gibi yandaş hastalıklar da diyabetik retinopati riskini artırıyor. Tanıda damla ile birlikte muayene yapılıyor. Anjiyo ve göz tomografisi tanı için bizlere gerekli bilgileri sağlıyor" diye konuştu.

Küçük damar yapılarının bozulması sonrası gelişen maküla ödeminin ve kanamaların tedavisinde lazer ve göz içi uygulanan iğne tedavilerinin uygulandığını ifade eden Kır, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun yanı sıra; ilerlemiş durumlarda görme kaybının ilerlememesi ve geri kazanılması için vitrektomi ameliyatının yapılması gerekmektedir. 1 mm.'den küçük kesilerle çoğunlukla dikişsiz olarak gerçekleştirilen bu ameliyatlar oldukça güvenli ve başarılı şekilde uygulanmaktadır. Hastalık eğer erken dönemde tespit edilirse tedaviler daha başarılı oluyor. Bu nedenle düzenli göz kontrolü önem taşıyor"

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağız kokusuna dikkat: Psikolojik rahatsızlığa yol açabilir28 Ağustos 2026 Cuma 14:41
  • Menopozda zinde ve fit kalmanın 7 kritik kuralı28 Ağustos 2026 Cuma 14:20
  • Bacaklardaki şişlik lipödem işareti olabilir24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:27
  • Uzmanlardan uyarı: ''Sakın yemeyin!''24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:22
  • Beyin sağlığını tehdit eden 8 etkene dikkat!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:56
  • Zayıflama iğnelerinde görünmeyen tehlike!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:50
  • Sessiz tehlikeye dikkat!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:42
  • Şiddet ve suç genetik mi?23 Ağustos 2026 Pazar 21:47
  • Bağırsak tembelliğine çözüm sofrada!23 Ağustos 2026 Pazar 21:45
  • Emzirmede patron bebek!20 Ağustos 2026 Perşembe 13:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43