• BIST 8334.94
  • Altın 1629.728
  • Dolar 27.3788
  • Euro 28.9506
  • Bursa 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Diş gıcırdatmaya bunlar sebep oluyor

Diş gıcırdatmaya bunlar sebep oluyor
Uzmanlar, gün boyu şehir ve iş hayatına bağlı yaşanan stres, dengesiz beslenme ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarının, uyku sırasında diş gıcırdatmalarına sebep olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, gün boyu şehir ve iş hayatına bağlı yaşanan stres, dengesiz beslenme ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarının, uyku sırasında diş gıcırdatmalarına sebep olduğunu vurguladı.

En sık görülen uyku bozukluklarından biri olan dişleri gıcırdatma (Bruksizm), uykuda konuşma ve horlamadan sonra üçüncü sırada karşımıza çıkıyor. Uyku esnasında oluşan ve çeneleri çok kuvvetli olarak birbirine sürtmenin, dişleri gıcırdatma olduğunu ve ülkemizde görülme sıklığının yüzde 20’lere kadar ulaştığını söyleyen Hospitadent Diş Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, dişleri gıcırdatma ile ilgili araştırmalar diş gıcırdatmanın sebebini merkezi sinir sistemi rahatsızlığından ileri geldiğini gösterirken, bazı araştırmalar ise diş gıcırdatmanın sebebini aşırı duygusal hassasiyet, sinir, stres, kuruntu, dengesiz beslenme, hareketsizliklik ve her şeyi kontrol altında tutma hissinin gece dışa vurumu olarak tanımlamaktadırlar.’’şeklinde konuştu.

Diş sıkma ve gıcırdatmanın daha çok gece uykudayken istemsiz bir aktivite olduğu ancak bu durumun hastalar tarafından genellikle farkına varılmadığını söyleyen Eşkar, “Diş sıkma ve gıcırdatmanın birçok nedeni var ve bu nedenler arasında, stres ve kişisel özellikler, uyku düzeni, uyku esnasındaki solunum bozuklukları, travmatik yaralanmalar, merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları, yasa dışı ilaç kullanımı (ekstazi), ilaç tedavileri (seratonin), alkol, kafein ve sigara kullanımı gibi faktörler sayılabilir. ‘Bruksizm’, en sık görülen uyku bozukluklarından, uykuda konuşma ve horlamadan sonra üçüncü sırada karşımıza çıkıyor. Hastalar genellikle diş gıcırdattığının farkında bile olmuyor. Hasta bize ancak dişlerde hassasiyet, aşınma, sallanma ve kırılma, diş sinirlerinde ölüm, çevre dokularda yaralanma, çene eklem rahatsızlıkları, baş ağrısı ve fonksiyon bozukluğu gibi durumlarda geliyor. Hastanın eşi ya da yakınları da bu durumdan rahatsız oluyorlar." dedi.

Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Diş Hekimi Eşkar, “Uygulanan tedavi metodu çoğunlukla kişiye özel yaptığımız gece plaklarıyla ya da ortopedik apareylerle (splint) aktivitenin kontrol altına alınmasını ve meydana gelebilecek patolojik veya fiziksel değişikliklerin önlemesini içerir. Hastanın rahatsızlığına göre yumuşak ya da sert olarak kişiye özel yapılarak tek çeneye yerleştirilen ve düzenli olarak uyumadan önce takılan bu apareyler diş gıcırtısı nedeniyle dişe zarar verecek her türlü olumsuz etkiyi ortadan kaldırmaya yarar. Diş apareyleri, diş gıcırdatma sonucu meydana gelebilecek diş minelerinin aşınması, dişlerin sallanması ve hatta diş kayıplarını önlemeye yardımcı olur . Yalnız düzenli kullanım şarttır” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte diş gıcırdatmanın altında yatan diğer stres kaynaklı problemler için de bir uzmandan yardım almalarında fayda var diyen Diş Hekimi Eşkar, diş gıcırdatma belirtilerini şöyle sıraladı. ''Sabahleyin kalktığınızda yanaklarınızda ağrı varsa, çene hareketlerinde kısıtlılık, ağzınızı rahat açamıyorsanız, açtığınızda ağrı varsa ve gün içinde de ağrı devam ediyorsa, kulağa ve başa yayılan ağrılarınız varsa, ağız açma kapama sırasında zorluğun dışında klik, klak gibi sesler çıkıyorsa, uykuda dişlerinizi
gıcırdatıyor olma ihtimaliniz çok yüksek.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hipertansiyonda alternatif yöntem29 Eylül 2023 Cuma 11:00
  • Çarpıntınızın sebebi uykusuzluk mu?29 Eylül 2023 Cuma 11:00
  • Umuda Tenis Turnuvası başlıyor29 Eylül 2023 Cuma 10:22
  • Cilde zarar veren etkenler28 Eylül 2023 Perşembe 15:59
  • Meme kanseri hakkında 7 bilgi28 Eylül 2023 Perşembe 11:48
  • Gebelik kayıplarının nedenleri28 Eylül 2023 Perşembe 11:42
  • Anne babalar dikkat!27 Eylül 2023 Çarşamba 11:43
  • Kasık fıtığına dikkat!27 Eylül 2023 Çarşamba 11:38
  • Uzmanlardan fırtına uyarısı27 Eylül 2023 Çarşamba 11:34
  • Bencil insanla nasıl baş edilir26 Eylül 2023 Salı 15:08
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78