Yozgatlı kamyon şoförü Mustafa Sarı (56), İran'dan diş ağrısı için aldığı ağrı kesici yüzünden Türkmenistan'da yasak olduğu gerekçesi ile tutuklanarak 7 yıl hapse mahkum edildi. Mustafa Sarı'nın Yozgat'ta yaşayan ailesi 7 aydır kendisinden haber alamadıklarını belirterek yetkililerden yardım bekliyor.
Yozgatlı kamyon şoförü Mustafa Sarı, Iğdırlı bir firma adına kamyon şoförlüğü yaparak ailesinin geçimini sağlıyordu. Sarı, İran'dan diş ağrısı için aldığı ilaç yüzünden Türkmenistan'a geçişi sırasında tutuklanarak 7 yıl hapse mahkum oldu.
Emekli olmasına rağmen yeni aldığı evinin borçlarını ödemek için şoförlüğe devam eden Sarı, son yolculuğuna 2015 yılının Eylül ayında çıktı. İran'dan Türkmenistan'a yük taşıyan Mustafa Sarı, yaşadığı şiddetli diş ağrısı yüzünden Türkiye'de kullanımı serbest olan ağrı kesici ilaç aldı. Sarı, kullandığı ilacın Türkmenistan'da yasak olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Sarı'nın, Yozgat'ta yaşayan ailesi yaklaşık 7 ay kendisinden haber alamıyor. 3 Mart'ta mahkemeden çıkan 7 yıl mahkumiyet kararı ailenin dünyasını kararttı. 5 çocuk babası Sarı'nın ailesi gelecek olumlu bir haberi bekliyor. Sarı'nın ismini taşıyan 10 yaşındaki torunu Mustafa da dedesinin resmine bakıp gözyaşı döküyor.
'BORÇLANMIŞTIK, EVİN BORCUNU ÖDEYECEKTİK'
Mustafa Sarı'nın eşi Ayşe Sarı, eşinin suçsuz yere Türkmenistan'da tutuklu kaldığını belirterek, devlet büyüklerinden yardım istedi. Eşinin hiçbir kötü alışkanlığı olmadığını söyleyen Sarı, yaşanan mağduriyet karşısında nakliye şirketini ilgisiz kalmakla suçladı.
İki yıldır Türkmenistan'a kamyonla yük taşıyan eşinin TOKİ'den yeni aldıkları evin borcunu ödeyebilmek için emekli olmasına rağmen şoförlüğe yeniden başladığını belirten Sarı, şunları anlattı: "Biraz borçlandık, borcu kapatalım istedik. Iğdırlı bir şirkette çalışıyordu. 2015 yılının Eylül ayında gitti. Üç ayda bir gelebiliyordu Yozgat'a. 2015 yılının Aralık ayında beni aradı, Türkmenistan'a gittiğini içeri geçtiğinde tekrar arayacağını söyledi. Zaten dişlerinden rahatsızdı. Sabah bekledik aramadı, 15-20 gün geçti hiçbir haber yok. Sonra bir arkadaşı oğluma "Baban ağrı kesici haptan dolayı tutuklandı" demiş. Şirket sahibini arıyoruz "bilgim yok" diyor ama aslında olay günü benim eşim onu aramış. Haberi varmış. Bizi bilgilendirmesi lazımdı. Şu an kesinlikle kendisine ulaşamıyoruz. Hiçbir şey bilmiyoruz. Tutuklanalı 4,5 ay oldu ama biz 7 aydır görüşmüyoruz. Oranın konsolosluğu ile iletişime geçtik ama bize düzgün bilgi vermiyorlar. Sadece tutuklandı, ceza aldı diyorlar. 7 yıl ceza almış. Delil de bulamadılar, bu halde ağrı kesiciyi bulundurduğu için ceza aldı. Cumhurbaşkanından, başbakanımdan, devlet bakanlarından bize yardımcı olmalarını istiyorum."
'CUMHURBAŞKANIMIZDAN YARDIM İSTİYORUZ'
Eşinin suçsuz yere 7 yıl cezaya mahkum edilmesinin kabullenilir bir durum olmadığını söyleyen Ayşe Sarı, Cumhurbaşkanı'ndan yardım istediklerini belirterek, devlet yetkililerine şöyle seslendi: "Suçsuz yere 7 yıl ceza, bir ağrı kesici hap için. Düşünemiyorum ben. Bir bilgi yok, belge yok, telefonla görüşemiyoruz. Tek isteğim Cumhurbaşkanımız el atsın bu duruma. Cezası varsa Türkiye'de çekmesini istiyoruz. Benim eşim sigara dahi içmiyordu. Karıncayı bile incitmeyecek bir adamdı, kime sorarsa sorsunlar."
'7 AYDIR SESİNİ DAHİ DUYMADIK'
Kızı Yasemin Kalın da benzer ifadeler kullanarak, babasının 7 aydır sesini dahi duymadıklarını söyledi. Kalın, "Orada nasıl bir ortamda bulunduklarını da bilmiyoruz. Sadece tek isteğim cezaysa da gelsin Türkiye'de çeksin. Bir gramlık ağrı kesici yüzünden 7 yıl ceza verildi. Konuşma yok, görme yok, hiçbir şekilde bilgilendirmiyorlar bizi. Bu konuda devlet büyüklerimizin bize yardım etmelerini istiyorum." dedi.
'YETKİLİLERİMİZDEN YARDIM BEKLİYORUZ'
Mustafa Sarı'nın oğlu Fatih Sarı da konsolosluk aracılığıyla babasıyla dolaylı olarak irtibata geçtiklerini belirterek, bu görüşmenin neticesinde 7 yıl mahkumiyet haberi aldıklarını söyledi.
Fatih Sarı, şunları söyledi: "Benim isteğim devletimizin büyüklerinden. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve Yozgatlı siyasetçilerimizin bu konuya el atmalarını, Allah rızası için bize yardımcı olmalarını talep ediyoruz. El atarlarsa bu işin çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye'de de kullandığı ağrı kesicinin cezası yok. Zaten bu insan bunu bilse bile bile cezanın altına girmez."
'TÜRKİYE-TÜRKMENİSTAN ARASINDA ANLAŞMA VAR'
Türkiye ile Türkmenistan arasında 2013 yılından itibaren hükümlü nakil anlaşması olduğunu hatırlatan Sarı, "Görüştüğümüzde konsolosluğun bana söylediği 2013 yılında Türkiye ile Türkmenistan arasında hükümlü nakil anlaşması imzalanmış, yalnız Türkmenistan makamları bunun alt yapısını oluşturamadığı için uygulanamıyormuş. Fakat Türkmen devlet başkanı affın dışında sene de 4-5 kez af verebiliyormuş. Son 2 yılda 22 Türk'ün dosyası tamamlanmasına rağmen kendileri Türkiye'ye teslim edilmiyor. Sadece kendimizi düşünmüyorum, oradaki Türk vatandaşlarımızı da düşünüyorum. Bu vesile ile inşallah devlet büyüklerimizin bu konuya el atıp buradaki mağduriyeti gidermelerini istiyorum." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.