• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 25 °C

Dikkat! Kansere dönüşebilir!

Dikkat! Kansere dönüşebilir!
Genital Siğil Nedir?
Kadın sağlığı ihmale gelmez. Nasılsa geçer diye bekleyerek aslında telafisi zor hastalıklara davetiye çıkartıyoruz.
 
Vücudunuzdaki belirtiler size hastalıkları işaret ediyor olabilir.
 
Genital Siğil Nedir?
 
Human Papilloma Virüs(HPV)sık rastlanılan bir virüs tipidir. Genel olarak cinsel yolla bulaşır. Aktif cinsel birlikteliği olan kişi hayatının bir döneminde bu virüs ile karşılaşır. HPV virüsü siğillere, papillomlara, serviks kanserine neden olmaktadır. Dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır.
 
Human Popilloma kadınlarda vajina bölgesi veya rahim ağzına yerleşir. Virüsün 150 den fazla türü bulunmaktadır. Bunlar arasın da yüksek riskli ve düşük riskli olan virüs türleri vardır. Çoğu zaman genital bölge de karşılaşılan bu virüsün bazı türleri makat bölge veya ağız içinde de görülebilmektedir.
 
 
Human Popillom Virüs, insan vücuduna yerleştikten sonra ara ara alevlenme ile belirti vermeye başlar. HPV genital siğil ve kondilom adı verilen lezyonlara neden olabilmektedir.
 
Hpv virüsü çok ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Kadın veya erkek fark etmeksizin çıktığı bölgede kanser oluşmasına neden olmaktadır. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabileceği gibi erkeklerde de penis hatta mesane kanserine yol açabilir. Bunun yanında oral seks nedeniyle de bazen kişinin ağız içinde, damakta, dil çevresinde siğiller oluşmaya başlar ve bu durum kanser olmayı tetiklemektedir.
 
Bütün HPV türleri kansere neden olmaz fakat hastalığın tekrar etmesi tamamen bağışıklık sistemiyle ilgilidir. Bazı kişilerde oluşan virüs hiç bir belirti vermez iken bazen de kuluçga döneminden sonra lezyonlar belirti vermeye başlar. Bağışıklık sistemi güçlü olan bireyin vücudu virüse karşı savaşır ve virüsün belirti vermesini önler. Bu durumda kişi taşıyıcı olmadan sadece bulaşıcı olur.
 
 
Taşıyıcı olmak kanser riskini arttırmakta, bulaşıcı özelliğiyle de virüsün yayılmasına sebep olmaktadır. Bu iki durumda da oldukça risklidir.
 
Human Popilloma Virüs (HPV) dıştan görünümüne bakılarak uzman hekim tarafından tanısı konur. Şüphede kalınan lezyon veya lezyonlar var ise patolojik değerlendirme yapılarak virüsün türü belirlenir. Kadınlara smear testi erkek hastalara de özel büyüteçli gözlükler ile değerlendirilmesi, kuşku duyulan lezyondan örnek alınarak patolojik değerlendirme sonrası tanı konmaktadır.
 
Cinsel ilişki sonrasında bulaşan bu virüs, çoğu zaman vajina ve anal ve nadirde olsa oral seks sonrası bulaşır. HPV virüsü genel olarak belirti vermediği için kişi farkında olmadan Human Popilloma Virüs ile enfekte olabilmektedir. Uzun yıllar sonra bile görülen ve bazen de tek eşlilerde bile rastlanılan bir hastalıktır.
 
HPV Belirtileri
 
Genital Siğiller: Kişinin kasık çevresinde, anal bölge, vajina, penis, testis torbaları üzerinde genital siğiller görülür. Tek tek veya kümeleşmiş şekillerde cilt üzerinde kabarıklık şeklinde lezyonlar meydana gelir ve genelde ağrısızdır. Siğiller cinsel birliktelikten aylar sonrası da ortaya çıkabilir. Yukarıda anlattığımız gibi tamamen bu durum kişinin direncine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu yüzden hayatın her evresinde sağlıklı besinler tüketilmesi gerekir.
 
Bazen de hiçbir belirti vermeyen HPV hastalığı, kanama, ağrı veya kaşıntıya neden olabilmektedir. Tuvalet alışkanlıklarda değişiklik olmaya başlar. Bununla beraber akıntı eşlik eder böyle belirtiler anüs kanserine yol açmaktadır. Anal bölge muayenesi veya anal smear testi yaptırmak çok önemlidir.
 
Erkeklerde penis üzerinde oluşan renk farkı, cildin kalınlaşması, penis üzerinde lezyonların oluşması ve hızla büyümesi, peniste yara oluşması ya da kanama durumu penis kanseri belirtisi olabilir. Kişi hiç beklemeden doktora muayene olması gerekir.
 
Geçmeyen kulak ve boğaz ağrısı, yanma ve acıma, sürekli öksürmek ve yutma güçlüğü bununla beraber aşırı kilo vermek boyunda beze görülmesi durumunda ağız içi veya boğaz kanserine neden olabilmektedir.
 
HPV hastalığının ne gibi ciddi problemler oluşturduğunu öğrendik. Kişi herhangi bir şüphe hissettiğinde vakit kaybetmeden uzman Proktoloji hekimine muayene olması gerekir. Vakit kaybetmek sağlığınız açısından çok ciddi sonuçlara neden olabilir.
 
 
 
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 13 ilde ‘Sibergöz-35’ operasyonu27 Nisan 2024 Cumartesi 10:45
  • İnşaat işçisi çatıdan atlamak istedi27 Nisan 2024 Cumartesi 10:31
  • Mehmet Ali Yılmaz toprağa verildi26 Nisan 2024 Cuma 15:44
  • Yeni müfredat taslağı hazırlandı26 Nisan 2024 Cuma 14:47
  • Bakan Güler, KKTC'de26 Nisan 2024 Cuma 12:58
  • Yurtta hava durumu26 Nisan 2024 Cuma 09:24
  • 36 bin yeni sağlık personeli alınacak26 Nisan 2024 Cuma 09:12
  • TBMM'de Çocuk Zirvesi25 Nisan 2024 Perşembe 13:21
  • Ümit Özdağ, Ulus Hali’nde25 Nisan 2024 Perşembe 12:23
  • Eş zamanlı ‘Bozdoğan-29’ operasyonu25 Nisan 2024 Perşembe 10:13
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78