• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bursa 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Dijital kimlik kullanmanın 3 faydası

Dijital kimlik kullanmanın 3 faydası
Blok Zinciri Donanım Cüzdanlarında Korumak Güvenliği Artırıyor...

Fiziksel kimliğin dijital versiyonu olan dijital kimlik, tüm kişisel bilgileri kapsadığından güvenle korunması gerekiyor. Bu noktada blok zinciri (blockchain) tabanlı bir çözüm kullanmak, veriler üzerinde tam yetkinliğe ulaşarak güvenliği artırmayı sağlıyor.

Erişilebilirlik, sahiplik ve en önemlisi değişmezlik gibi avantajlar sağlayan blok zinciri üzerinden depolanan veriler donanım cüzdanı adı verilen özel anahtarlar aracılığıyla korunuyor. Bugüne kadar satılan 5 milyonun üzerinde cüzdanla dünyadaki dijital varlıkların yüzde 20’sinden fazlasını güvence altına alan Ledger, dijital kimliği koruma noktasında blok zinciri kullanmanın 3 avantajını paylaşıyor.

Tüm dünya giderek daha fazla dijital hale geliyor. Bankacılık işlemleri, kişisel bilgileri saklama gibi birçok işlem çevrimiçi olarak gerçekleştirilebiliyor. Bu durum günlük hayatın önemli bir kısmının dijital olarak sürdürüldüğünü gösteriyor. Dijitalleşme, genel olarak hayatı kolaylaştırsa da kurum ya da hizmet sağlayıcıları gibi birçok üçüncü taraf kişisel bilgilere bu yolla erişebildiğinden dijital kimliğin güvenliği risk altına giriyor.

Dijital kimliği yönetmenin ve korumanın en güvenli yolu da blok zinciri kullanmaktan geçiyor. Veri sahipliği, erişilebilirlik ve yüksek güvenlik gibi avantajları bulunan blok zinciri, özel anahtarlar aracılığıyla korunarak varlıklar üzerinde yetkinlik imkanı tanıyor. Bu noktada özel anahtarı saldırılara karşı korumak için bir donanım cüzdanı kullanmak, dijital kimlik güvenliğini garanti altına alıyor.  Kritik dijital varlık güvenliği ve kullanımı konusunda dünya lideri olan Ledger, dijital kimliği koruma noktasında blok zinciri kullanmanın 3 faydasını sıralıyor. 

Blok Zinciri Donanım Cüzdanlarında Korumak Güvenliği Artırıyor

En kişisel bilgilerin potansiyel sahipleri olan sigorta, banka gibi kurumlar, elektrik faturaları veya banka ekstreleri gibi belgelerle çeşitli bilgilere ulaşabiliyor. Kimliği doğrulatmak için genellikle üçüncü bir tarafa ihtiyaç duyulması ve bilgilerin kağıt üzerinde veya merkezi bir veri tabanında korunması, veri yönetiminin hizmet sağlayıcılarının inisiyatifinde olduğunu gösteriyor. Yani dijital verilerin güvenliği konusunda bu yöntemler tercih edilse de herhangi bir güvenlik garantisi sunmuyor. Bu noktada devreye, verileri daha güvenle saklama, varlık sahiplerine tam kontrol yetkisi ve birden fazla platformda çalışabilirlik gibi imkanlar sunan blok zinciri giriyor. Dijital verileri blok zinciri üzerinde depolamak ve bunu da özel anahtarla korumak güvenliği maksimum seviyeye ulaştırıyor. 

Özel anahtarlara sahip olmak, kimliğe sahip olmak anlamına geldiği için blok zincirinde depolanan verilerin özel anahtarlar aracılığıyla korunması önem teşkil ediyor.  Bugüne kadar satılan 5 milyonun üzerinde cüzdanla dünyadaki dijital varlıkların yüzde 20’sinden fazlasını güvence altına alan Ledger, donanım cihazlarıyla bu korumayı güvenli ve kolay hale getiriyor. Özel anahtarları çevrimdışı bir ortamda, dijital tehditlerden korumak için özel olarak tasarlanan Ledger donanım cüzdanları, dijital kimliği kontrol etmeye ve varlıkların merkezsiz şekilde sadece varlık sahibi tarafından yönetilmesini sağlıyor.

Ledger, dijital kimlik için blok zinciri kullanmanın 3 faydasını şöyle sıralıyor:

Dijital veriler üzerinde varlık sahiplerine egemenlik sunuyor: İnternete dijital bir sahiplik altyapısı ekleyen blok zinciri, kullanıcıların dijital verileri depolayabilecekleri ve tam sahiplik kurabilecekleri dijital adresler ağı sağlıyor. Verileri yönetmek için blok zinciri kullanıldığında dijital kimlik, bir sunucu veya üçüncü bir kişi tarafından çalıştırılan bir veritabanı yerine kişisel blok zinciri adresinde saklanıyor. Özel anahtar aracılığıyla yalnızca sahibine erişim izni veren kimlik yönetimi sistemi, dijital bilgileri güvenle koruma imkanı sunuyor. 

Veriler daha güvenli şekilde saklanıyor: Blok zinciri, üçüncü bir tarafın inisiyatifine kalmadan verilerin varlık sahipleri tarafından kontrol edildiği anlamına geliyor. Aynı zamanda bir blok zinciri ağının hacklenmesi için ağın %51'inin kontrol edilmesi gerektiğinden bu durumun gerçekleşme ihtimali imkansız olmasa da nispeten daha zor. Bu sebeple blok zinciri üzerinde depolanan veriler kötü niyetli saldırganlar tarafından değiştirilemiyor veya hacklenemiyor.  Yani merkezi kuruluşların karşılaştığı güvenlik sorunlarından birkaçı dışında, merkezi olmayan dijital kimlik üzerindeki tüm bilgiler sonsuza kadar güvenle saklanıyor.

Erişilebilirlik ve birden fazla platformda çalışma imkanı sağlıyor: Merkezi olmayan kimlik, pasaport görevi görerek birden fazla uygulamaya erişme fırsatı tanıyor. Örneğin, birçok farklı veriye, platforma ve özel üye grubuna aynı kripto cüzdanda erişilmesini hatta aynı varlıkları birden fazla platform ve hizmette kullanılmasını sağlıyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • E-kitap okurları artıyor22 Nisan 2024 Pazartesi 11:30
  • En yaygın mobil tehditler20 Nisan 2024 Cumartesi 10:25
  • Giyilebilir cihazlar risk taşıyor mu?19 Nisan 2024 Cuma 11:50
  • Konsol devri kapanıyor mu?18 Nisan 2024 Perşembe 15:33
  • Bitcoin dolandırıcılığına dikkat18 Nisan 2024 Perşembe 12:42
  • Veri hırsızlarına dikkat17 Nisan 2024 Çarşamba 12:21
  • Fidye yazılımının kurbanı olmayın16 Nisan 2024 Salı 11:57
  • Sosyal medyada stresle mücadele15 Nisan 2024 Pazartesi 12:46
  • Call of Duty: Mobile’da 4. sezon başlıyor15 Nisan 2024 Pazartesi 12:42
  • Yazılım testinde güncel trendler08 Nisan 2024 Pazartesi 12:56
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78