• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • Bursa 9 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Dijital göçebeler ve çalışma hayatı

Dijital göçebeler ve çalışma hayatı
Çevrimiçi eğitimle seyahat ederken para kazanmak için pratik ipuçları...

Günümüzde birçok insan büyüleyici manzaralara sahip ülkelere veya tropik noktalara seyahat etmenin ve aynı zamanda online bir şekilde para kazanmanın yollarını arıyor. Bu süreç hem dünyayı dolaşmak hem de çalışmak için “dijital göçebe” kavramını ortaya çıkarıyor. Dijital göçebelik giderek daha popüler bir trend haline geliyor.  Bugün işi yaşam tarzınıza uyarlayıp, çalışırken seyahat etmeyi - veya seyahat ederken çalışmayı hayatınızın bir parçası haline getirebiliyorsunuz.

Peki dijital göçebe olarak yapılabilecek en popüler meslekler nelerdir?

Pazarlama yöneticisi, SEO uzmanı, sosyal medya stratejisti ve metin yazarı

Programcı ve yazılım geliştirici

Web ve grafik tasarımcıları

Fotoğrafçılar ve video yapımcıları

Çevrimiçi Öğretmenler

Koçlar ve danışmanlar

Blogcular, içerik oluşturucular, influencerlar ve stoksuz satış yapanlar

Serbest çevirmenler

Yazarlar ve gazeteciler

Kendi işi olan girişimciler 

Dijital göçebelerin ve uzaktan çalışanların çoğu, iletişim dünyasından eğitime, girişimcilikden, bilgi teknolojisi, çeviri ve pazarlamaya kadar değişen becerilerle katma değeri yüksek sektörlerde çalışıyor.

Peki çalışırken dünyayı nasıl gezeceksiniz? Dijital göçebe olmaya nasıl başlayacaksınız? Dijital göçebe ve çevrimiçi eğitim platformu GoStudent öğretmeni Mehlika Babaoğlu, uzaktan öğretimle (ve diğer birçok dijital meslekte olduğu gibi) para kazanarak dijital göçebeliği benimsemek isteyenler için tavsiyeler hazırladı.

1) Bir internet ağına erişiminiz olduğundan emin olun ve testlerle güvenilirliğini doğrulayın.

Bir dijital göçebenin hayatı, iyi bir internet ağına bağlıdır. Ders vermeye karar verdiğiniz yerin internet bağlantısı olduğundan emin olmanın yanı sıra, bağlantının yeterli hızda (en az 400 kb/s) olduğunu anlayın. Bunun için ölçüm testleri ( Fast.com veya Speedtest.net ) yapın.

Her zaman yanınızda bir ethernet kablosu taşımak da harika bir cankurtaran halatı olabilir.

2) Her zaman ve dünyanın her yerinden bağlanmak için taşınabilir bir erişim noktasına sahip olun.

Wi-Fi bağlantınız yeterli değilse telefonunuzun mobil verisini kullanarak başka bir telefon, tablet veya PC'yi internete bağlayarak akıllı telefonunuzu hotspot olarak kullanabilirsiniz.  Mobil veriyi kullanmak yurt dışına çıktığınızda pahalı olabilir, o noktada taşınabilir bir erişim noktası edinin. Böylelikle yerel bir SIM kart satın alıp, çok daha az maliyetle bir veya daha fazla cihazla internete bağlanabilirsiniz. 

3) Güvenli bir şekilde internette gezinmek için bir VPN kullanın.

Dijital göçebelere yönelik en büyük siber tehdit, güvenli olmayan bağlantılar kullanmaktır. Kötü amaçlı yazılım saldırılarını önlemek ve kendiniz, müşterileriniz veya öğrencileriniz için yüksek düzeyde güvenlik sağlamak için, en iyi çözüm bir VPN kurmaktır. VPN (Sanal Özel Ağ), gönderilen ve alınan tüm verileri şifreleyen ve konumunuzu, çevrimiçi etkinliğinize istemediğiniz bağlantıları  engelleyen gizlilik ve güvenlik sağlayan sanal bir özel ağdır.

4) Ortam gürültüsünü azaltmak ve konsantrasyonu yüksek tutmak için kulaklık takın.

Gürültü önleyici mikrofona sahip iyi bir kulaklık, şüphesiz hareket halindeyken uzaktan çalışmak için mükemmel bir yatırımdır. İyi bir kulaklığa sahip olmak, arka plandaki gürültüyü azaltmanıza ve iletişimi net ve etkili tutmanıza olanak tanır. Böylece havaalanları gibi çok gürültülü ortamlarda bile kişinin konsantrasyonu, öğrenci dikkati ve dersin kalitesi etkilenmeden çevrimiçi öğretmenin mesleğini icra etmesi mümkündür.

5) Ofis yerine alternatif bir yer bulun: kafeler, restaurantlar ve ortak çalışma alanları mükemmel bir alternatif olabilir.

Son yıllarda uzaktan çalışma giderek daha popüler hale geldi ve dijital göçebeler için bile ev dışında huzur içinde çalışabilecekleri alanlar bulmak daha kolay hale geldi. Bu alanların kolayca erişilebilir olmaları önemlidir. Ayrıca, iyi bir Wi-Fi bağlantısı, çok sayıda elektrik prizi bulunması ve uzaktaki çalışanlar için rahat ve mümkünse sessiz çalışma ortamları olmaları önemlidir.

Yeni bir şehre seyahat ettiğinizde yapacağınız ilk iş, çalışacağınız yeri ve mekanı belirlemek olmalıdır.  Diğer çevrimiçi olarak çalışılan mesleklerin aksine, çevrimiçi öğretmenler için rahat ve sessiz bir ortamının olması, ders sırasında dikkatin dağılmaması ve dersin etkili geçmesi için oldukça önemlidir.

6) 'Dijital göçebe dostu' konaklama lokasyonlarını tercih edin.

Konaklama arayışı herhangi bir gezgin için temel bir unsurdur, ancak seyahat ve çalışmayı birleştirme ihtiyacı duyanlar için daha da önemlidir.

"Dijital göçebe dostu" bir konaklama oteli seçmek, çevrimiçi öğretmenlik mesleğini ya da herhangi bir çevrimiçi mesleği yaparken alternatif çalışma ortamları bulmak zorunda kalmadan, doğrudan otelden

çalışmanıza olanak tanır. Ayrıca oteldeki çalışma alanı fikir ve deneyim alışverişinde bulunmak için diğer birçok dijital göçebeyle iletişim kurmanın harika bir yoludur.

7) Dersleri önceden hazırlayın.

Her öğretmen gibi bu mesleği uzaktan yürütenlerin bile derslerini önceden hazırlamaları gerekir. Dijital göçebeler söz konusu olduğunda, önceden hazırlık daha büyük önem taşır. Alternatif bir yaşam tarzını benimsemek, dijital göçebeleri geleneksel öğretmenlere kıyasla aksiliklere, planlanmamış veya öngörülemeyen olaylara karşı daha fazla riskli konuma getirebilir. İşlenecek konuları ve ders programını çok önceden planlamak, son dakika aksiliklerini en aza indirmek ve öğrencilerinize her zaman maksimum profesyonellik ve öğretim kalitesini sunmak için mükemmel bir stratejidir.

8) Seyahatlerinizi dersleriniz için ilgi çekici bir nokta olarak kullanın.

Özgün olmak, derslerinizi ilgi çekici hale getirmenin ve öğrencilerle iyi bir sinerji yaratmanın harika bir yoludur. Bu anlamda seyahat, sonsuz fikirler sunar ve eğitmenin en özgün ve kişisel yönlerini ortaya çıkarmasına olanak tanır. Örneğin bir fotoğraftan yola çıkarak öğrencilere ilham verecek ve onları motive edecek ilginç sohbetler başlatmak mümkündür.

Yabancı dil öğretmenleri seyahatlerini, zamanların ele alındığı gramer derslerinin yanı sıra kelime bilgisi derslerine dahil edebilir. Güncel olaylar ve jeopolitik konular bile genellikle öğrenciler tarafından sevilir.

Ayrıca, öğretilen dilin akıcı bir şekilde konuşulduğu ülkelerde uzun süreler geçirmek, öğretmenlerin kendileri için sürekli pratik yapmaya devam etmeleri, yeni yerel kullanımlar ya da  günlük deyimler konusunda güncel kalmaları için mükemmel bir yoldur.

Dijital göçebe ve GoStudent eğitmeni Mehlika Babaoğlu, "Her şey, nasıl hem çalışıp hem hobilerime daha çok zaman ayırabilirim diye sormakla başladı. Çalışmayı seviyorum, yelken yapmak ve seyahat etmek ise tutkularım; beni özgürleştiren, besleyen ve mutlu eden şeyler. GoStudent Türkiye ile tanışmam bana bu fırsatı verdi. Bu yaz tam 45 gün yelken yapabildim. Derslerimi Marmaris’in eşsiz koylarında yapmak sadece bana değil öğrencilerime de iyi geldi. Bu arada, 2 ay önce Lisbon’a taşındım. Uzun zamandır hayalim idi. Teknolojinin sağladığı avantajları kullanıp digital göçebe olmak harika bir şey. Ne çalışma hayatımdan ne de hayallerimden vazgeçtim. GoStudent iş birliği ile bir yandan genç profesyonellere hayallerini gerçekleştirmeleri için İngilizcelerini geliştirmeye destek verirken diğer yandan da kendi hayallerimi gerçekleştiriyorum: Portekiz ve İspanya’yı keşfediyorum ve Portekizce öğreniyorum. Şahane değil mi? Lisbon’a taşınınca ilk hallettiğim şey evime internet bağlatmak oldu. Digital göçebe olmanın ve bu esnekliği yaşamanın ilk şartı güçlü bir internete sahip olmak. Günümü bana ve öğrencilerime uyacak şekilde planlıyor ve her anın tadını çıkarıyorum. Hayallerimiz aslında elimizin altında. Hadi!” dedi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Siber tehditler seçime zarar verebilir mi?21 Mart 2024 Perşembe 13:18
  • Türkiye Tambir'den etkileniyor21 Mart 2024 Perşembe 11:53
  • Yapay zeka, geleceği yeniden tanımlıyor20 Mart 2024 Çarşamba 13:39
  • Helldivers 2 benzeri aksiyon oyunları19 Mart 2024 Salı 12:52
  • Hacklenme girişimine karşı önlemler19 Mart 2024 Salı 10:20
  • İnternette güvenli paylaşımın ipuçları18 Mart 2024 Pazartesi 12:06
  • Siber suçluların tehlikeli yüzü16 Mart 2024 Cumartesi 09:15
  • Yaşlıları hedef alan dolandırıcılık15 Mart 2024 Cuma 09:06
  • Casuslar dini festivalleri hedeflediler13 Mart 2024 Çarşamba 11:52
  • Kimlik avı saldırıları 2023'te arttı12 Mart 2024 Salı 11:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78