• BIST 9078.43
  • Altın 4015.183
  • Dolar 38.5693
  • Euro 43.5054
  • Bursa 12 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 11 °C

Ders kitabında skandal!

Ders kitabında skandal!
'Küçük gelin' ders kitaplarında
Birinci sınıf kitabında ‘Özge, küçük gelin oldu’ yazılı bir cümle ile çocuk gelin görseli kullanıldı.
 
Evrensel'in haberine göre, Mavideniz Yayınlarından çıkan ve 1. sınıflar için yardımcı kitap olarak kullanılan ‘Etkinliklerle Okuma Yazma’ kitabının 12. fasikülünde skandal bir etkinlik yer aldı. Fasikülün 6. sayfasında ‘Aşağıdaki soruları okuyalım, uygun resimlerle eşleştirelim’ etkinliğinin altında ‘Özge, küçük gelin oldu’ yazılı bir cümle ile çocuk gelin görseli olduğu görüldü.
 
Mavideniz Yayınlarının 1. sınıflar için yardımcı kitap olarak kullanılan ‘Etkinliklerle Okuma Yazma’ setinin 12. fasikülünde skandal bir ifade yer aldı. ‘Özge küçük gelin oldu’ cümlesiyle eşleştirilecek olan bir kız çocuğuna gelinlik giydirildiği bir görsel kitapta yer alırken, yayının bu şekilde Talim Terbiye Kurulundan nasıl geçtiği ve kitapçılarda satıldığı sorusu akıllara geldi. Öğrencileri için tatil kitabı ararken bu etkinlik ile karşılaştığını söyleyen ve durumu gazetecilere bildiren eğitimciler, görselin gözden kaçacak basit bir durum olmadığını söyledi.
Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, yayınevinin bu kitabı bu şekilde piyasaya sürmesinin küçük bir basım hatası olarak ele alınamayacağını ifade etti. Burada bilinçli bir ifade olduğunu kaydeden Yiğit, “Kamuoyunda ailelerle ve velilerle bütün bu uygulamaların neden yapıldığını tartışmak gerekir. Bu ve benzeri şeylerin bir amacı var. Bu politika yalnızca AKP’nin cinsiyetçi olduğu, kadınlığa değer vermediği, kadınları toplumda ikinci sınıfa düşürmek istediği için yapılmıyor; AKP yeni bir toplum yaratırken kadına, yaşama dair güzel olan ne varsa onu yok etmeye çalışıyor. Dindar, kindar, ayrıştırılmış, ötekileştirilmiş, birbirinden nefret eden toplum modelini yaratırken bu toplum modelini çocuklar üzerine inşa etmeye çalışıyor” dedi.
Kitabın hazırlayıcısı Ahmet Küçükaydın ise o cümleyi yazarken şenliklerde, düğünlerde gelinlik giydirilen çocuklara atıf yaptığını söyledi.
 
Niyetinin erken yaşta evlenmeye özendirmek olmadığını iddia eden Küçükaydın, “Cümledeki amaç g harfini vurgulamaktı. Çocuklara etkinliklerde gelinlik giydirmiyorlar mı? Şirin de oluyor çocuklar. Böyle bir niyetim asla yok. Masumane düşünülmüş bir şey. O bakış açısıyla yazılmış bir şey değil” diye konuştu.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43